• BIST 9444.25
  • Altın 2498.384
  • Dolar 32.5863
  • Euro 34.7995
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Sigara ve kolesterol Sarı Nokta’yı tetikliyor

Sigara ve kolesterol Sarı Nokta’yı tetikliyor
Erken dönem Sarı Nokta hastalığı, kişinin sigara alışkanlığı ve yüksek dansiteli kolesterol seviyelerinin düşük olması ile ilişkili ve işitme engellilerde Sarı Nokta daha sık görülüyor.

JAMA/Archives dergilerinden biri olan Archives of Ophthalmology dergisinde yayınlanan bir makalede, erken dönem Sarı Nokta hastalığı (Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu) ile ilgili yürütülen son araştırma raporları yayınlandı. Rapora göre, erken dönem Sarı Nokta hastalığı, kişinin sigara alışkanlığı ve yüksek dansiteli kolesterol (HDL, ‘iyi’ kolesterol) seviyelerinin düşük olması ile ilişkili ve işitme engellilerde Sarı Nokta daha sık görülüyor.

Orta ya da daha ileri yaşlardaki kişilerde Makula Dejenerasyonu’nun (MD) görülme sıklığının incelendiği araştırma, Madison, Wisconsin Üniversitesi’nden Ronald Klein ve ekibi tarafından yaşları 21 ile 84 arasında değişen 2.810 katılımcı ile gerçekleştirildi.

Tüm katılımcıların %3.4, 21-34 yaş arasında %2.4, 65 yaş ve üstünden oluşan katılımcıların %9.8’inde MD saptandı. Yaşın yanında erkek cinsiyet, uzun süre sigara kullanımı, işitme engelli olmak MD için risk faktörlerini oluştururken, HDL kolesterolün yüksek olmasının riski düşürdüğü tespit edildi.

40 yaşın altındaki kişilerde MD görülme sıklığı konusunda yeterli bilginin olmadığı vurgulanan makalede bu bilgilerin MD için risk faktörlerinin anlaşılmasında ve hayatın erken döneminde hastalığı etkileyebilecek faktörlerin belirlenmesinde önem taşıdığı belirtildi.

Özet olarak sigara ve HDL kolesterol seviyesinin düşük olması gibi bazı değiştirilebilir faktörleri erken Makula Dejenerasyonu ile ilişkilendiren raporda özellikle erken yaşlarda Makula Dejenerasyonu’nun nasıl geliştiği ve risk faktörlerine ilişkin daha detaylı bilgiler elde etmenin hastalığı önlemede büyük önem taşıdığına yer verildi.

MD’den korunmak için sadece sigara içmemek ya da kolesterol seviyesini dengede tutmak yeterli olmuyor. Araştırmalar, lutein ve zeaksantin içeren besinler tüketmenin hastalığı engellemede büyük önem taşıdığını gösteriyor. Ancak bu yiyeceklerden yeterli miktarda alabilmek günlük yaşamda mümkün olamayabiliyor. Çünkü yeterli miktarı tüketebilmek için belirtilen besinlerden günlük olarak çok fazla miktarlarda yemek gerekiyor. (Örn: Günlük 1,2 kg mısır veya 48 adet yumurta gibi) Bu öğeler, mikronutrisyon* ürünleri yani lutein ve antioksidan desteği olarak dışarıdan sağlanabiliyor ve Sarı Nokta hastalığı riski önemli oranda azalabiliyor.

* Mikronutrisyon, mikro beslenme ile eş anlamlı olup, özellikle vücut için gerekli besin desteklerinin istenen oranda alınması şeklinde tanımlanabilir. Mikro beslenmenin en net örneklerinden birinin lutein ve diğer antioksidanlar içeren vitaminler olduğu söylenebilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3345 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim