• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Sigaraya iki bacağını da feda etti

Sigaraya iki bacağını da feda etti
Giresunlu tiryaki yılmaz, damar tıkanıklığı nedeniyle 1.5 yıl önce sol bacağının kesilmesinin ardından sigara içmeye devam edince ikinci ayağını da kaybetti Yılmaz: ''özellikle gençlerden ricam sigaraya bulaşmasınlar, bedeli çok ağır oluyor''

Giresunlu sigara tiryakisi 63 yaşındaki Fayittin Yılmaz, damar tıkanıklığı nedeniyle 1.5 yıl önce sol bacağının kesilmesinin ardından sigara içmeye devam edince ikinci bacağını da kaybetti.

Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesinde sigaraya bağlı sağlık sorunları nedeniyle tedavisi süren bir süre önce de diğer bacağı kesilen Yılmaz'ın yaşadıkları adeta tüm yasak ve uyarılara rağmen ''sigara içenlere'' ibretlik oluşturuyor.

18 yaşında sigara içmeye başladığını ve 45 yıl günde 3 paket sigara içtiğini anlatan evli ve 2 çocuk babası emekli Yılmaz, 1.5 yıl önce damar tıkanıklığı nedeniyle sol bacağının dizden altını kesmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Buna rağmen sigarayı bırakamadığını ve içmeye devam ettiğini ifade eden Yılmaz, aynı sorun nedeniyle bu kez sağ ayağının dizden altının kesildiğini artık tekerli sandalyeye mahkum bir hayat sürdüğünü kaydetti.

-SİGARA İÇENLER BENDEN İBRET ALSINLAR''-
Bu süre içinde anjiyo ve bypass olduğunu, beyin dahil olmak üzere çok sayıda ameliyat geçirdiğini söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:
''Bir özenti ya da bir heves gibi görerek içmeye başladığım sigarıyı ilerleyen yıllarda günde üç pakete çıkardım. Bu nedenle ilk ayağımı kaybedene kadar büyük ve küçük çaplarda başta anjiyo, bypass ve beyinden olmak üzere 19 değişik ameliyat geçirdim. Doktorların bana, sigara kullanmamın ölümüme neden olacağını ısrarla söylemesine rağmen ben yine de sigarayı bırakamadım. Sonuç olarak bundan 1.5 ay önce damar tıkanıklığından dolayı sol bacağımı şimdi de diğer bacağımı kaybettim.''

Sigara kullananların kendisinden ibret almasını isteyen Yılmaz, ''İnsanlar kendi elleriyle kendilerini yakmasınlar. Kimse boş yere intihara kalkışmasın. Eğer intihar edeceklerse benim halimi görsünler ve sigara içmeye devam ederek intihar etsinler. Hayatımı şimdiye kadar kimseye muhtaç olmadan geçirdim. Şimdi ise sigaraya olan acizliğimnden dolayı tekerlekli sandalyeye mahkum oldum. İnsanlardan, özellikle gençlerden ricam sigaraya bulaşmasınlar, bedeli çok ağır oluyor'' diye konuştu.

-''KOLLARINI DA KAYBEDEBİLİRDİ''-
Yılmaz'ın ameliyatını gerçekleştiren Ortopedi Uzmanı Doktor Ali Doğru ise, Yılmaz'ın yaşadığı durumdan sigara kullananların ders alması gerektiğini söyledi.
Doğru, hastası Yılmaz'ın hastaneye şiddetli ve geçmeyen ağrılar nedeniyle başvurduğunu ifade ederek, ''Hastamızı hemen ameliyata aldık. Şayet ameliyat yapmamış olsaydık önce kollarını, ardından da hayatını kaybedebilirdi. Hastamızın ifadelerine göre ilk ayağını kaybetmesine rağmen yine bir süre daha sigara kullanmış. Bunu anlamakta oldukça güçlük çekiyorum'' dedi.

Sigaranın sağlığa verdiği zararın artık çok net olarak bilindiğine ve bunun her fırsatta dile getirildiğine işaret eden Doğru, hastaları Yılmaz'ın bundan sonra sigara içmeyeceğini umduklarını kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2455 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim