• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Sigarayı hatırlatan her şeye yasak!

Sigarayı hatırlatan her şeye yasak!
Sağlık Bakanlığı, sigara firmalarının reklam ve sponsorluk yasağına "Düşünce, İma ve Algı" yasağını da ekleyecek. Ayrıca sigara paketlerinde yer alan uyarı oranının da yüzde 50'inin üzerine çıkarılması planlanıyor.

Kapalı mekânlar, toplu taşım araçları derken sigaranın artık "düşüncesi" de yasaklanacak. Sigarayla mücadele dünyanın en başarılı ülkesi olmayı hedefleyen Sağlık Bakanlığı, sigara firmalarının reklam ve sponsorluk yasağına "Düşünce, İma ve Algı" yasağını da ekleyecek. TBMM açıldığında yapılacak yeni yasal düzenleme ile Türkiye'deki sigara reklam yasağı mevzuatı yeniden düzenlenecek. Sigara firmaları başka ürünler üzerinden dolaylı yoldan da sigarayı hatırlatamayacak. Yapılacak yeni düzenlemede A marka sigara kendi adına başka bir ürün üreterek televizyona o ürünün reklamını veriyor. Ancak insanların aklına yeni ürün değil sigara geliyor. En son bir puro firması aynı isimde parfüm üreterek reklam vermiş ancak bu puronun reklamı olarak algılanmıştı. Aynı şekilde piyasada sigara dışında başka ürünle tanınan bir firma sigara üretimine başlar ve eskinin ürünün reklamıyla sigara ima edilirse bu ürünün de reklamı yasaklanabilecek. Yani bir elbise firması, sigara üretimine başladığında elbisesini tanıtırken insanların aklında artık yeni ürünü sigara gelmeye başlaması da reklamın yasaklanması için gerekçe olabilecek.

SİGARA DEĞİL, UYARI PAKETİ

Sigara firmaları son yıllarda tişört, gözlük, parfüm, giyim sektörüne girerek dolaylı reklam yapmaya başlaması üzerine dünyadaki bir çok ülke reklam mevzuatında değişikliğe gitti. Henüz Türkiye'de yasak olmayan bu uygulamalar yeni kanunla yasaklanacak. Bakanlık ayrıca sigara paketleri üzerindeki sağlığa zararlı uyarılarının ebatlarının yüzde 47.5'dan yüzde 50'nin üzerine çıkarılması için bir çalışma başlattı. Düzenlemeyle uyarılar sigara paketinin her iki yüzünün toplamının yüzde 50'sinden fazlasını kapsayacak. İki düzenleme ile Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü Sigarayla Etkin Mücadele ülke sıralamasında ilk 3'e de girebilecek. Bu iki yasal düzenleme DSÖ'nün sigarayla mücadelede 7 etkin programından 7'sini yapan tek ülke Türkiye olacak.

Bakan Akdağ: Sigaranın iması da yasaklanacak

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigarayla mücadelede asla yavaşlamayacaklarını belirterek hatta sigarayı hatırlatan her şeyi yasaklayacaklarının mesajını verdi. Akdağ, "Sigarayı dolaylı yoldan bile ima edecek hatırlatacak tüm reklamlar yasaklanacak" dedi. Reklam ve sponsorluk yapamayan sigara firmalarının başka ürünler üzerinden reklam piyasasına girdiğine dikkat çeken Akdağ, sigarayla mücadelenin devam edeceğini söyledi. Söz konusu düzenlemelerle de Türkiye'nin DSÖ'nün etkin mücadele eden ülkeler sıralamasında ilk 3'e gireceğini kaydetti.

SAFURE CANTURK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2543 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim