• BIST 9524.59
  • Altın 2487.553
  • Dolar 32.5322
  • Euro 34.693
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Sığınmacılara özel poliklinik hizmeti

Sığınmacılara özel poliklinik hizmeti
İç savaş ya da farklı sebeplerle ülkelerini terk ederek İstanbul'a gelen yabancı uyruklu kişiler, kendileri için açılan poliklinikler sayesinde ilk basamak sağlık hizmetlerinden faydalanıyor.

HATİCE ŞENSES - İç savaş ya da farklı sebeplerle ülkelerini terk edip geçici olarak İstanbul'a gelen yabancı uyruklu kişiler, kendileri için açılan polikliniklerde sağlık hizmeti alıyor.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca, yabancı uyrukluların fazla olduğu illerde başlatılan proje kapsamında, İstanbul'un sığınmacı nüfusu fazla olan 13 bölgesinde kurulan polikliniklerle yabancı uyruklu kişilerin kayıt altına alınarak temel ve koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanması amaçlanıyor.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. Nurhan İnce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, polikliniklerin mart ayından itibaren hizmet vermeye başladığını söyledi.

Halk Sağlığı Müdürlüklerinin görev tanımlamasının içerisinde temel ve koruyucu sağlık hizmetlerinin yer aldığını anımsatan İnce, "Gebe, loğusa takiplerinin yanı sıra, bebeklerin büyüme ve gelişimlerinin izlenmesi, aşılarının yapılması, her doğan bebekten topuk kanı alarak metabolik bir hastalık olup olmadığının taranması gibi koruyucu sağlık hizmetlerini aile hekimleri aracılığıyla gerçekleştirmekteyiz" dedi.

İnce, geçici kayıt altına alınan sığınmacıların en fazla barındıkları ve yerleşme eğiliminde bulundukları yerlerin emniyet müdürlüğü kayıtlarının incelenerek belirlendiğini ve polikliniklerin o bölgelerde açıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Göçmen poliklinikleri olarak nitelendirdiğimiz, geçici olarak kayıt altına alınan yabancılara ilişkin poliklinikleri mart ayı sonu itibarıyla hizmete açtık. Bu polikliniklerde kendi vatandaşlarımıza verdiğimiz temel sağlık hizmetlerinin aynısını göçmenlere de veriyoruz. Çünkü aşılama yaparken, 'O toplumda yaşayan insanların bir kısmını aşılayalım bir kısmını aşılamayalım' diyemeyiz. Yani hizmetlerden bir kısım vatandaşın yararlanıp bir bölümünün faydalanmaması tam bir enfeksiyon kontrolü sağlamaz. Bu nedenler kapsamında şehrin farklı bölgelerinde hizmet veren 13 göçmen polikliniği var. Önümüzdeki günlerde bu bölgeler arasına 4 ilçe daha eklenecek. Yabancı misafirlerimiz bu merkezlerde koruyucu hizmetlerin yanı sıra, birinci basamak sağlık hizmetlerinden de faydalanabiliyorlar."

"Merkezler herkesin çok mutlu olduğu bir süreci de beraberinde getirdi"

Prof. Dr. İnce, polikliniklerde bazen uzman gerektiren hastalıklarla karşılaşıldığını, böyle bir durumda da ilgili genelgenin hükümleri kapsamında hastanın sevk işlemlerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

İnce, polikliniklere başvuru sayılarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Polikliniklere, hizmet vermeye başladığı andan bugüne kadar 20 binden fazla başvuru oldu. Bu poliklinikler yeni yeni tanınmaya başlandı. Şu anda günlük 400'ün üzerinde başvuruyla hizmet vermeye devam ediliyor. Biz bu polikliniklerin uzun vadede iyi hizmetler vereceğini düşünüyoruz. Bu hizmeti hem yabancı misafirlerimizin sağlığını koruyup geliştirme hem de toplum sağlığını korumak için verilen çok değerli bir müdahale olarak değerlendiriyoruz."

Polikliniklerin, aile hekimlerinin üzerindeki yükü bir miktar azaltmaya başladığını aktaran İnce, projenin yıl sonuna kadar belirli bir zemine oturacağını kaydetti.

İnce, yabancı uyruklu insanların da sağlık hizmetini buralardan alabileceklerini tam anlamıyla öğrendiklerinde sistemin daha iyiye gideceğini düşündüklerini ifade ederek, "Ayrıca poliklinikle ilgili olumlu geri dönüşler alıyoruz. Çünkü bu gruplar zaten çok dezavantajlı kesimlerden oluşuyor. Bunun için temel sağlık hizmetleri açısından da çok bakir bir alandalar. Onun için bu merkezlerin kurulması herkesin çok mutlu olduğu bir süreci de beraberinde getirdi" şeklinde konuştu.

"Onların sağlıklarını korumak hem bizim hem de toplumumuzun görevi"

Gaziosmanpaşa Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Esin Nişancı da polikliniği kurmaktaki ilk temel amaçlarının sığınmacılara koruyucu sağlık hizmetlerini sağlayabilmek olduğunu söyledi.

Nişancı, kendi ilçelerindeki sığınmacıların yanı sıra, çevre bölgelerden gelenlere de hizmet verdiklerini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yüzden talepler baya yoğun oluyor. En son geçen ay bin 800 civarında işlem gerçekleştirdik. Aynı zamanda bizden hizmet alanlardan da olumlu geri dönüşler almaktayız. Bebeklerin, çocukların aşı ve diğer takiplerinin yapılması gibi koruyucu hizmetleri gerçekleştirdiğimiz merkezden memnuniyet oranı giderek yükseliyor. Onların sağlıklarını korumak hem bizim hem de toplumumuzun görevi oldu. Temel amaç bu kişilerin kayıt altına alınarak koruyucu sağlık hizmetlerini gerçekleştirebilmekti. Bu projeyle bunu hayata geçirdik. Yani birinci basamak sağlık hizmetlerinin büyük bir çoğunluğunu burada gerçekleştiriyoruz."

"Hizmetten çok memnunuz"

Suriye'deki iç savaş nedeniyle 3,5 yıl önce ağabeyi ve yengesiyle Türkiye'ye geldiklerini anlatan Abdülkerim Ali de 2 aylık yeğeninin aşı ve gelişim takibini yaptırmak amacıyla polikliniğe başvurduklarını söyledi.

Kendilerine yönelik sağlık hizmetinden çok memnun olduklarını belirten Ali, "Burası çok iyi bir yer. Burada bize yardımcı oluyorlar. Hizmetten çok memnunuz. Herkese teşekkür ederiz" diye konuştu.

Bu haber toplam 5051 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim