• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Sigortacılar ‘hastalık’ zammı yapamayacak

Sigortacılar ‘hastalık’ zammı yapamayacak
Sigorta şirketleri, sağlık sigortasında ‘ömür boyu yenileme garantisi’ alan bir kişinin ortaya çıkan hastalık ve rahatsızlığı nedeniyle verdiği teminatın kapsamını daraltamayacak, ek prim alamayacak

Sigorta şirketleri, ‘ömür boyu yenileme garantisi’ verdiği sigortalının poliçesini yenilerken ‘hastalık’ zammı yapamayacak. Hazine, seyahat sağlık sigortası dışındaki özel sağlık sigortalarına ilişkin yeni düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemeler 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
Yapılan değişiklikler içinde en önemlisi ‘ömür boyu yenileme’ poliçelerinde oldu. Bu uygulama, şirketler ile sigortalılar arasında uzun süredir sorunlara neden oluyordu. Böylece, ‘ömür boyu yenileme’ şartlarına bir standart getirilmiş oldu.

‘Plan aynı kalacak’
Sigorta şirketinin sunduğu ömür boyu yenileme garantisi, özel sağlık sigortası sözleşmesinin aynı plan ile ömür boyu yenilenmesi taahhüdünü içeriyor. Örneğin, ömür boyu yenileme garantisi alan bir kişi, 3 yıl sonra kanser tedavisi oldu ve poliçesini yenileyecek. Daha önce şirket, isterse, sigortalıdan hastalığı nedeniyle ek prim alıyordu. Artık, bunu yapamayacak. Poliçe yenilenirken hastalık gözetilmeden diğer poliçelerde uygulandığı kadar zam uygulanacak. Şartlar sonradan sigortalı aleyhine değiştirilemeyecek.
Hazine’nin yeni düzenlemesine göre, sağlık sigortaları bireysel veya grup sigortaları, yenileme garantili veya yenileme garantisiz sigortalar olarak düzenlenebilecek. Ömür boyu yenileme garantisi, bu yönetmelik kapsamında verilecek. Şirket, sözleşme yenilemelerini, ömür boyu yenileme garantisinden farklı taahhütlerle verebilir. Ancak, bu farklılıklar poliçede belirtecek.

Şartları şirket belirliyor
Sigorta şirketleri, ömür boyu yenileme garantisini özel şartlarında belirtecek ve ona uygun verecek. Bu şartlar şirketten şirkete farklılık gösteriyor. Şirket, ömür boyu yenileme garantisi taşıyacak yeni sözleşmenin teminatlarını ve primini tespit edebilmek için geçmiş sigortalılık dönemindeki sağlık durumunu ve bundaki gelişmeleri de dikkate alacak.

Şirket, sigortalının ömür boyu yenileme garantisi aldıktan sonraki dönemde, ortaya çıkan hastalık ve rahatsızlıklarından ötürü teminat kapsamını daraltamayacak, teminat limitini düşüremeyecek, sigortalı katılım payını arttıramayacak, özel şartlarında sigortalı aleyhine değişiklik yapamayacak.



Poliçeler zamlanabilir
Yeni düzenleme önümüzdeki dönemde sağlık sigortasında prim artışına neden olabilir. Çünkü, şirketler daha önce ‘ek’ teminatla daha fazla prim toplarken buna sınırlama getirildi. Buradaki gelir kaybını, genele yayarak daha zamlı poliçe sunabilirler.
Öte yandan, sigortalılar da poliçelerini daha dikkatli kullanarak, ‘ömür boyu yenileme garantisi’ almak isteyebilir. Bu hakkı elde etmek isteyen sigortalı, sağlık sigortasını check-up amaçlı kullanmayacaktır.


30 gün içinde iptal edilebilir
Sigorta ettiren ve sigortalı, sözleşme tarihinden itibaren 30 gün içinde iptal talebinde bulunursa ve bu sürede sigortalıya veya adına herhangi bir tazminat ödenmemişse, ödenen primler 5 iş günde kesintisiz olarak iade edilecek. Grup sözleşmesi kapsamındaki sigortalılara yazılı veya elektronik ortamda katılım sertifikası verilmesi zorunlu olacak.
Plan değişikliği talepleri, şirketin koşulları ve kabulü halinde gerçekleşecek. Plan değişikliğine ilişkin koşullar özel şartlarda belirtilecek. Sigortalının kazandığı tüm hak ve yükümlülüklerinin hastalık ve sağlık sigortası branşında faaliyette bulunan başka bir şirkete geçişi ve sözleşmesinin bu şirkette devamı talep edilebilecek. Geçiş işlemi, yeni şirketin koşulları ve kabulü halinde gerçekleşecek. Geçiş koşulları bilgilendirme formunda belirtilecek.

İsteyen bilgi verecek...
Şirket, sigortalının yazılı onayı alınarak, sigortalıyı tedavi eden kişi ve kurumlardan bilgi alma ve belge isteme hakkına sahip. Şirket, ihtiyaç görmesi halinde, sigortalının sağlık durumunun tespiti için hekim görüşü isteyebilecek.
Sigortalının şirkete sağlık geçmişi bilgilerine erişim yetkisi vermediği durumlarda, sözleşme sigorta ettirenin, sigortalının ve temsilci aracılığıyla sigorta yapılıyorsa temsilcinin beyanı ve varsa şirketin yazılı sorularına verilen cevaplara dayanılarak yapılacak.


‘Standart getirildi’
Hazine’nin yeni düzenlemesini Milliyet’e değerlendiren Sigorta Şirketleri Birliği Genel Sekreter Vekili Mehmet Kalkavan, ömür boyu yenileme garantisine bir standart getirildiğini söyledi. Ömür boyu yenileme garantisini her şirketin kendisinin verdiğini belirten Kalkavan, bu düzenleme sonrasında kişilerin sağlık sigortalarını daha doğru kullanmaya yönlendirebileceğini kaydetti.
Kalkavan, yapılan düzenlemeler içinde dikkat çeken bir diğer konunun da ‘tamamlayıcı ve destekleyici sağlık sigortaları’ ile ilgili olduğunu belirtti. Kalkavan, “Tamamlayıcı sağlık sigortalarının nasıl uygulanacağının yolu açıldı” dedi.

Bu haber toplam 2016 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim