• BIST 9524.59
  • Altın 2488.665
  • Dolar 32.5062
  • Euro 34.7208
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Sigortacılar, SGK’ya iptal davası açıyor

Sigortacılar, SGK’ya iptal davası açıyor
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak, trafik kazası geçirenlerin sağlık giderlerini SGK’nın karşılamasına yönelik düzenlemenin iptali için Danıştay’da dava açtıklarını belirterek, “Ödemeler, SUT üzerinden yapılıyor ve vatandaş mağdur oluyor” dedi.

Sigortacılar, trafik kazası geçirenlerin sağlık giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) karşılamasına yönelik kararın iptali için Danıştay’da dava açtı. 2011 yılına kadar trafik kazası geçirenlerin sağlık giderleri, trafik sigortası kapsamında sigorta şirketleri tarafından karşılanırken, 2011’in Şubat ayında yürürlüğe giren Torba Yasa ile tüm sağlık giderlerini SGK üstlendi. Yasa ile sigorta şirketlerine de trafik sigortası primlerinden belli payı SGK’ya aktarma zorunluluğu getirildi. Şirketlerin de trafik sigortasından kaynaklanan sağlık giderlerini ödeme sorumluluğu bitti. Sigortacılar ise, hem Anayasa’ya aykırı olduğu, hem de vatandaşları mağdur ettiği gerekçesiyle uygulamanın iptali için Danıştay’da dava açtı. Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak, 2011’de yapılan düzenleme ile trafik kazası nedeniyle oluşan tedavi giderlerinin ödenmesinde sigorta sektörünün mutabık olmadığı köklü değişiklikler yapıldığını söyledi.

UYGULAMA HUKUKA AYKIRI

Koçak, SGK’nın trafik kazaları nedeniyle ödediği sağlık giderlerine ilişkin sağlıklı veri elde edilemediğini, bu nedenle de sektörün devrettiği primlerin karşılığı ne kadar ödeme yapıldığının belli olmadığını kaydetti.

Koçak, uygulamanın sigorta tekniğine uymadığını da belirterek, "Kanun çıktı, yapacak bir şey yok. Ancak vatandaşlar mağdur oluyor. Çünkü SGK, ödemeleri Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) üzerinden yapıyor. Vatandaş bunun üzerinde bir sağlık harcaması ile karşılaştığında ise ödeme yapılmıyor. Kanun gereği biz de ödemiyoruz. Eskiden tamamını biz karşılardık. Şu anda ödeme yapmadığımız için vatandaş mağdur oluyor. Uygulamanın biran önce hukuka ve sigorta tekniğine uygun hale getirilmesini istiyoruz. Bunun için de Danıştay’da dava açtık" diye konuştu.

19.8 milyar lira prim

Recep Koçak, düzenlediği bir toplantı ile sektörün 2012 verilerini açıkladı. 2012’de toplam 19,8 milyar TL sigorta primi üretildiğini ve sektörün yüzde 15,52 büyüdüğünü belirten Koçak, şirketlerin toplam 11,2 milyar da hasar ödediğini kaydetti. Koçak, otomobil, konut, işyeri sağlık gibi hayat dışı sigortalarda 2012’de 567 milyon lira zarar edildiğini, hayat sigortalarında ise 246,6 milyon lira kar açıklandığını vurguladı.

Vatandaşın hayrına çalışıyoruz

Recep Koçak, trafik sigortasındaki prim artışlarına ve bu konudaki eleştirilere değinerek, şunları söyledi: "Geçen yıl trafik sigortasından 1,2 milyar TL zarar ettik. Son 7 yılda şirketler, trafik sigortasından sürekli zarar etti ve zararın boyutu toplam 3,4 milyar TL’ye kadar çıktı. Aldığımız her 100 liralık prime karşılık, 108 lira hasar ödüyoruz. Bunun üzerine bir de giderlerimizi koyduğumuzda aldığımız 100 liraya karşılık, 150 lira masraf ediyoruz. Bunu nereden ödemişiz, cebimizden. Vatandaşın hayrına çalışmışız."

Rekabet Kurumu’ndan ceza beklemiyoruz

Recep Koçak, plastik, kimya gibi sektörlerin sigortasızlıktan şikayet etmeleri ve bu konuda Rekabet Kurumu’na yapılan başvuru hakkında da şu açıklamaları yaptı: "Biz bu tesisleri sigortalamıyoruz demiyoruz, demedik de. Yüzlercesi sigortalı. Sadece bazı risklerle alakalı güvenlik tedbirlerinin alınmasını istiyoruz. Alınmamışsa, sigortalamıyoruz. Sektör olarak 39 trilyon TL ekonomiye teminat vermişiz. Bu kadar güvence verirken 3-5 tane firmanın sigortalanmaması -ki, haklı gerekçe ile yapılmamıştır- konuyu gündeme getirmesi bize yapılan haksızlıktır. Bankalar her müşteriye kredi vermek zorunda mı? Bankalar nasıl kredi değerlendirmesi yapıyorsa biz de risk değerlendirmesi yapıyoruz. O nedenle de Rekabet Kurumu’ndan bir ceza beklemiyoruz. Çünkü birlikte hareket etmiyoruz. Kimi şirketler bu sektörleri sigortalıyor, kimileri sigortalamıyor. Bugüne kadar bu sektörde üç-beş şirketin bir araya gelip de fiyatları artıralım dediğine hiç şahit olmadık."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5431 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim