• BIST 9084.03
  • Altın 2325.364
  • Dolar 32.3709
  • Euro 35.0299
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sık sık atıştırmak sağlıklı mı?

Sık sık atıştırmak sağlıklı mı?
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Kıvanç Cebesoy “Sık sık atıştırmak, dişlerin çürümesine fırsat verir”diyor.

İyi bir ağız sağlığı ve diş çürüklerini önlememiz için yediklerimiz kadar sıklıkta beslendiğimiz de önemlidir. Ağızdaki bakteriler, yiyeceklerdeki şekeri aside dönüştürür. Asit diş minesine saldırır ve çürüme işlemini başlatır. Bu nedenle sık sık atıştırmanın dişlerin daha çabuk çürümesine fırsat verdiğine dkkat çeken Diş Hekimi Kıvanç Cebesoy, yedikten sonra dişleri koruyan yiyecekler ile ilgili bilgi veriyor:

İşte Ağız Sağlığı İçin Faydalı Yiyecek ve içecekler:

Ağız sağlığımıza iyi gelen besin seçimlerinin başında peynir, balık eti, fındık, süt ve süt ürünleri gelir. Bu besinler diş minesini korumaya yarayan kalsiyum ve fosfor açısından zengindir.

Dişinizi fırçlayamıyorsanız, Peynir Yiyin!

Özellikle peynir dişler için birden çok yarar sağlar. İlk olarak ağzın PH dengesini ayarlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler oluşmasını engeller. Özellikle dişe yapışan şekerli gıdalar alındıktan sonra yenilecek bir parça peynir, şekerin dişleri çürütme etkisini gidermeye yarar.

Kalsiyum açısından zengin olan yoğurdun dişlere olan faydaları saymakla bitmez. Yeni başlayan diş çürüklerinin tamirinde içindeki kalsiyum çok faydalıdır. Ayrıca, periodontal rahatsızlıkların daha yavaş ilerlemesine neden olur. Diş kayıplarını önlemeye yardım eder.

Elma, armut, havuç diş dostudur...

Halk dilinde kütür kütür tabir edilen, elma, armut gibi sert meyveler ve sebzeler dişlere faydalı diğer besinlerdir. Dişleri temizleyen bu sert ve lifli besinler; ekstra çiğnemeyi gerektiren bir yiyeceklerdir. Ekstradan tükürük salgılanmasını sağlarlar, böylece bakterileri etkisiz kılarlar. Kereviz, havuç,armut, elma bu besinlere örnektir.

Maydonoz ağız kokusuna birebir

Ağız kokusuna neden olan yiyecekleri tükettikten sonra biraz maydanoz çiğnemek hoş bir ağız kokusuna sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede ise kötü ağız kokusu maydanoz sayesinde hoş bir kokuya dönüşür.

Kuruyemişler dişleri kuvvetlendirir

Kuruyemişler ve çekirdekleri tüketmek diş yapısını güçlendirerek, dişin iç yapısını güçlendirir. Ayrıca, bu besinler bakterilere karşı koruyucu bir tabaka oluşturan doğal yağlar içerirler. Bu yağlar diş minesinin güçlenmesine yardımcı olarak çürümelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Bu besinler zengin kalsiyum kaynağıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3188 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim