• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Sık sık diyet yapmak doğurganlığı etkiliyor

Sık sık diyet yapmak doğurganlığı etkiliyor
Son yıllarda çoğu kadın hamile kalmakta zorlanıyor ve tıbbî destek alarak hamile kalmaya çalışıyor. Bunun sebepleri arasında stresli hayat tarzı öne çıksa da uzmanlar en büyük etkenin dengeli beslenmemek ...

Son yıllarda çoğu kadın hamile kalmakta zorlanıyor ve tıbbî destek alarak hamile kalmaya çalışıyor. Bunun sebepleri arasında stresli hayat tarzı öne çıksa da uzmanlar en büyük etkenin dengeli beslenmemek olduğunu kaydediyor. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Suat Erşahin, "Ya tek tip besleniyorlar ya da ilaç kullanarak zayıflamaya çalışıyorlar. Bu sağlıksız beslenme, kadınlık hormonlarına zarar veriyor." diyor.Kadınlar, hem estetik hem de psikolojik yönden kendilerini daha iyi hissetmek için sürekli bir zayıflama derdi içinde. Sık sık diyet yapıyor veya tek tip beslenerek formunu korumaya çalışıyor. Özellikle de havaların ısındığı şu günlerde daha formda görünebilmek adına çeşitli yöntemler denenmeye başlandı bile. Ancak kadınları saran bu zayıflık tutkusu birçok sağlık sorununa zemin hazırlarken, hamile kalmayı da engelliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Suat Süphan Erşahin sık sık yapılan veya tek besin içeren diyetlerin hormonal dengeyi bozarak, yumurtlamayı engellediğini söylüyor.

Özellikle son yıllarda çoğu kadın hamile kalmakta zorlanıyor ve tıbbın getirdiği son teknolojik yeniliklerle hamile kalmaya çalışıyor. Bunun sebepleri arasında stresli hayat biçimi ön sıralarda gelse de en büyük etken dengeli beslenmemek. Kadınların daha güzel gözükebilmek için aç gezdiklerini dile getiren Dr. Erşahin, kadınların bilinçsiz bir şekilde zayıfladıklarını belirtiyor. Erşahin şu bilgileri veriyor: "Ya tek tip besleniyorlar ya da ilaç kullanarak zayıflamaya çalışıyorlar. Bu sağlıksız beslenme kadınlık hormonlarına zarar veriyor. Diyelim ki bir kadın çok tatlı ve çok çikolata tüketiyorsa, o insülin metabolizmasını tetikliyor, bu da yumurtlamayı önlüyor. Ayrıca bilimsel bir ispatı olmayan zayıflama ilaçları, kadının âdet düzenini bozuyor ve doğurganlığı da etkilemiş oluyor. Sağlıksız beslenen kadınlar ayrıca erken menopoza giriyor."

Dr. Erşahin, sık sık diyet yapma ve tek beslenme biçimi sebebiyle hamile kalamayan birçok hastasının olduğunu ifade ediyor. Erşahin şöyle konuşuyor: "Hastanın kilo dengesinin hızlı değişmesi, gebeliği etkiliyor, gebe kalması daha da güçleşiyor. Böyle durumda hastayı bekletiyoruz. Belli bir kalori besleme veriyoruz. İnsülin mekanizması düzeldikten sonra hasta ancak hamile kalabiliyor."

Uzmanlar, sık sık diyet yapmayı önermedikleri gibi tek tip beslenmeyi de öngörmüyor. Yeterli vitamin, mineral ve kaliteli protein alamamak, hormonların düzenli ve yeterli çalışmasını engelliyor. Kişinin gerekli protein, karbonhidrat ve yağları alması gerektiğini belirten Erşahin'e göre kişi zayıflayacağım derken, kendini daha çok hasta ediyor, vücuduna geri dönülmez hasarlar veriyor. Sağlığıyla uyuşmayan zayıflama ilacı kullanmak yumurtaya zarar veriyor. Eğer mutlaka kilo verilecekse, uzman kişilerden yardım alınması, kulaktan dolma bilgilere göre hareket edilmemesi gerekiyor.

Doğurganlığın artması için sağlıklı beslenin

Doğurganlığın artması ve döllenmenin sağlıklı gerçekleşmesi için anne adayı, sağlıklı beslenmeli.

Ceviz, fındık, muz, greyfurt, portakal, mandalina, tahıllı ekmek, yoğurt, süt, kivi, soya, bulgur, kereviz, brokoli, bezelye gibi besinler tüketin.

Hamile kalınmadan önce ideal kiloya ulaşın. Ancak ideal kiloya ulaşırken asla tek tip beslenmeyin.

Hamilelik sırasında herhangi bir hastalık dışında diyet yapmayın. Hamilelik sırasında şeker hastaları uygun bir diyet programı uygulamalı.

Doğurganlık yaşını geçirmeden önce (35 yaşına kadar) çocuk sahibi olun.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2856 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim