• BIST 9067.58
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.9588
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

'Silikozis hastaları' için son 10 gün-video

'Silikozis hastaları' için son 10 gün-video
Kot kumlama işleminin neden olduğu silikozis hastalarının yasal haklarından faydalanabilmeleri için en geç 24 Mayıs'a kadar başvuru yapması gerekiyor.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Şubat 2011'de yapılan düzenleme silikozis hastalarına yeni yasal haklar sağladı. Slikosiz hastalarının bu haklardan yararlanabilmesi için 24 Mayıs 2011 tarihine kadar bulundukları bölgedeki sosyal güvenlik kurumuna başvuru yapmaları gerekiyor.

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi bu yasal değişiklikten habersiz olan silikosiz hastalarını bilgilendirmek için bir çağrı videosu hazırladı. Çağrıyı kot kumlama işçilerinin sorunlarına duyarlı tavır koyan sanatçılardan Yetkin Dikinciler, Hasibe Eren, Yasemin Göksu, Tülin Özen, Gülçin Santırcıoğlu ve Ece Uslu seslendirdi.

Silikosiz hastalarının kanunda yapılan değişiklerle artık şu haklara sahip:

* Sigortalı olmayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 15 kaybedenlere SGK tarafından aylık bağlanacak.

* Bu kişilerin bu haktan yararlanabilmeleri için, yasanın Resmi Gazete'de yayım tarihinden itibaren üç ay içinde resmi başvurularını yapmaları gerekiyor.

* Kişinin meslekte kazanma gücünü kaybettiğine, meslek hastalıkları tespit hükümleri çerçevesinde, SGK Sağlık Kurulunca karar verilecek.

* Kendisine aylık bağlanan silikozis hastası hayatını kaybettiği takdirde, hastanın aylığı eşine ve çocuklarına bağlanacak.

* Eş ve çocuklara bağlanacak aylıkların toplamı, hastanın kendisine bağlanan aylık tutarı geçemeyecek. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse eş ve çocukların aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılabilecek.

* Bu şekilde aylık alanların çalışmaya başlamaları halinde aylıkları kesilecek.

* Ayrıca aylık bağlanan hasta ile eş ve çocuklarına yeşil kart verilecek.

Bu düzenleme, Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi'nin yıllardır sürdürdüğü mücadelenin, eylem ve etkinliklerin, buna paralel iktidar ve muhalefet partileriyle sürdürdüğü müzakereler sonucu kazanıldı. Komite bu düzenlemeyi "Ancak aylık oranları açısından daha yüksek bir gelir öngörse de, bazı açılardan meslek hastalığının gerisinde" olarak değerlendiriyor ve mücadeleye devam ediyor.

Hedef. silikosiz hastalarına 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu kapsamında iş göremezlik ve maluliyet geliri haklarının verilmesi.

Bu haber toplam 2412 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim