• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Sinüzit toplumun her yıl yüzde 10`unu etkileyen bir rahatsızlık

Sinüzit toplumun her yıl yüzde 10`unu etkileyen bir rahatsızlık
Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Altan Yıldırım, sinüzitin toplumun her yıl yüzde 10`unu etkileyen bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Altan Yıldırım, sinüzitin toplumun her yıl yüzde 10`unu etkileyen bir rahatsızlık olduğunu söyledi.


Yıldırım, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi`nde halka açık konferanslar kapsamında ``Kronik Sinüzit ve Tedavisi`` konusunu anlattı. Sinüzitin sinüslerin iltihaplı hastalığı olduğunu anımsatan Yıldırım, pratik olarak, sinüzitin burun etrafındaki sinüs adı verilen boşlukların bakterilerle oluşan enfeksiyon hali olduğunu belirtti. Grip virüslerinin sinüs etrafında iltihap yaptığına dikkati çeken Yıldırım, grip virüslerinin önce burun içinde iltihap oluşturarak nezle (rinit) haline neden olduğunu dile getirdi.


Nezlenin ise burun içindeki örtüde şişme ve sinüs ağızlarında tıkanma yaptığını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu: `Sinüs ağızlarındaki bu tıkanma sinüs salgılarının burun içine akışını engellemektedir. Bu salgıların sinüs içini doldurması ile bakterilerin rahatça üreyip sinüzit oluşturmasına uygun ortam hazırlar. Her durumda grip virüsleri nezle (rinit) yolu ile dolaylı da olsa sinüzite neden olabilir. Bu nedenle artık sinüzit terimi yerine rinosinüzit terimi kullanılıyor. Rinosinüzit burun içini ve sinüslerin içini kaplayan iç örtünün iltihabi hastalığıdır.``


Sinüzitlerin oluşturdukları hastalık sürelerine göre akut (ani gelişen) sinüzit, subakut (aniden az) sinüzit, sık tekrarlayan ani sinüzit durumu, kronik sinüzit olarak sınıflandırıldığını belirten Yıldırım, kronik sinüzitin akut döngüsünün ise 12 haftalık rahatsızlıkların şiddetini artırması durumu olduğunu bildirdi.


SİNÜZİT NE KADAR YAYGIN


Yıldırım, toplumun her yıl yüzde 10 kadarını etkileyen sinüzitin önemli bir kısmının, özellikle akut veya sık tekrarlayan akut sinüzit hallerinin, hastalar sinüzit olduklarının farkına varmadıklarından dolayı önemsenmediğini ifade etti. Sinüziti oluşturan nedenlere de değinen Yıldırım, grip virüslerinin, burun içi alerjileri, doğuştan gelen bazı kalıtsal hastalıkların devamlı bir sinüzit haline gelebileceğini dile getirdi.


Yıldırım, `Bağışıklık sisteminin zayıflaması, astımlı hastalarda ve aspirine karşı hassasiyeti olan hastalarda hava yollarını döşeyen iç örtüde iltihap diğer insanlara göre daha kolay oluşur ve bu kişilerde sinüzit yaygındır. Burun bölgesine alınan ciddi yaralanmalar, sinüzit tedavisinde uygulanan sinüs cerrahisi doğru zamanlama ve teknik ile uygulanmazsa sinüzit sahasında iken ve deneyimsiz ellerde sinüs ağızlarında travmaya sinüzite neden olabilir. Bu nedenle sinüs bölgesine yapılacak herhangi bir cerrahi girişim öncesi hastaya 4 haftalık bir ilaç tedavisi mutlaka uygulanmalı ve hasta akut safhadan tamamen uzaklaştırılmalıdır.`` diye konuştu.


HANGİ RAHATSIZLIKLARDA SİNÜZİT AKLA GETİRİLMELİDİR


Bu rahatsızlıkların büyük ve küçük rahatsızlıklar olarak 2 ayrı sınıfta değerlendirildiğini vurgulayan Yıldırım, `Koku almada zayıflık, burun tıkanıklığı, genize doğru olan akıntı, yüz bölgesinde dolgunluk ve ağrı varlığı büyük rahatsızlık grubunu teşkil ederken, ateş, öksürük, geçmeyen yorgunluk hissi, ağız kokusu, diş ağrısı, kulak ağrısı küçük rahatsızlık grubunu teşkil etmektedir.`` şeklinde konuştu.


Büyük rahatsızlık grubundan 2 tanesi veya büyük rahatsızlık grubundan 1 tanesi ile birlikte küçük rahatsızlık grubundan 2 tanesini yaşayan kişinin sinüzit hastalığı olabileceğini belirten Doç. Dr. Yıldırım, ``Kesin tanı kulak burun boğaz hekimi tarafından yapılan burun içi endoskopik muayenede iltihabi akıntının izlenmesi ve/veya bilgisayarlı tomografide sinüs içlerini dolduran salgı birikintisinin görüntülenmesi ile konulur.`` dedi.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4560 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim