• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

“Sistem şu anda 24 bin eczaneyi taşımıyor”

“Sistem şu anda 24 bin eczaneyi taşımıyor”
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, İlaç Takip Sistemi ile ilgili Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu...

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, İlaç Takip Sistemi ile ilgili Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile pazartesi günü tekrar bir araya gelip yaşanan sıkıntıları tartışacaklarını belirterek, "Herkes üzerine düşeni yapmalı.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, İlaç Takip Sistemi ile ilgili Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile pazartesi günü tekrar bir araya gelip yaşanan sıkıntıları tartışacaklarını belirterek, "Herkes üzerine düşeni yapmalı. Maalesef bizde herkes birbirinin eksiğini aramaya çalışıyor. Öyle olunca da işler arapsaçına dönüyor" dedi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde katıldığı '3. Eczacılık Sempozyumu'nda gazetecilerin İlaç Takip Sistemi ile ilgili sorularını cevaplayan Çolak, Sağlık Bakanlığı ile dün bir görüşme yaptıklarını belirterek, "Sistemin yürütülmesi konusunda ortak mutabakatımız var. Bu noktada bizim önerilerimizle onların önerileri birbiriyle buluşmadı. Pazartesi günü kurumlar olarak yeniden bir araya geleceğiz. Yani sektörün tamamı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı yeniden bir araya gelip bu olayları
tartışacağız. Biz karekodsuz ürünler için yıl sonu diyoruz, kendileri de 1 Haziran'da diyor. Bizim eczanelerde miktar çok yüksek olduğu için bu da sıkıntı çıkarır diye düşünüyoruz" diye konuştu.
Erdoğan Çolak, eczacıların fiili olarak bir zarara uğramasının söz konusu olmadığını ifade ederek şunları söyledi:


"Burada birkaç nokta var. Birincisi, sistem şu anda 24 bin eczaneyi taşımıyor. Dün 10 bin eczane giriş yaptı, diğerleri giremedi. Daha önce sistem taşımadı. Bu teknik sorunların çözülmesi lazım. Birinci aşaması bu. İkinci aşaması karekodsuz ürünlerin çözülmesi lazım. Bu yüzde 3-5 olsa problem ifade etmez. Ama eczanelerde yüzde 50'nin üzerinde karekodsuz ürün var. Bunlara yönlik kimseyi çok büyük sıkıntıya sokmayacak bir yöntemin geliştirilmesi lazım. Beklentimiz bu yöntemin geliştirilmesine yönelik.

Eğer sistem çalışırsa, karekodlu ürünler eczanelerde çoğalırsa, vatandaşların mağdur edilmesi söz konusu olmaz. İlaç takip sistemi bunu onaylarsa vatandaşın çok büyük sıkıntısı olmaz. Ama tüm bunların olması lazım. Onun için burada Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı, sektör, eczaneler, dağıtıcılar ve üreticiler üzerlerine düşeni yapacak. Maalesef bizde herkes birbirinin eksiğini aramaya çalışıyor. Öyle olunca da işler arapsaçına dönüyor. Bu sistem olmalı ve çalışmalı. Ondan sonraki sorunlarda ortak akılla çözülmeli."


İlaç Takip Sistemi'nin Avrupa'da pilot uygulamaları olduğunu anlatan TEB Bakanı Çolak, "Mesela, İspanya'da bir kasabada başladı, sonra ile sıçradı, şimdi eyalette yapılıyor. Biz de pilot uygulama istedik ama Türkiye hepsini yapabilecek bir organizasyon gerçekleştirdi. Gerçekten çok büyük bir organizasyon. Ama herkes kendi sorumluluğunu yerine getirmeli. Ne üretici ne dağıtıcı ne eczane ne kamu ne de vatandaş zarar görmeli" ifadelerini kullandı.

akisgazetesi.com.tr

Bu haber toplam 1592 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim