• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Sıvı kaybı kramplara neden olabiliyor!

Sıvı kaybı kramplara neden olabiliyor!
Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beşir Türkmen, sıcakların etkisiyle meydana gelebilecek sıvı kaybının kramplara neden olabileceği belirti.

Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beşir Türkmen, sıcakların etkisiyle sıvı kaybının kramplara neden olabileceğini, bu yüzden deniz ve havuzlarda yüzerken oluşabilecek kramplara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Dr. Beşir Türkmen, bir doku spazmı olan krampın, bir ya da birden fazla kas demetinde sert bir adale yumrusu tarzında, aniden meydana gelen kısa veya uzun süreli kasılmalar olduğunu söyledi. Dr. Türkmen, dolaşım bozukluğu nedeniyle bacaklara yeteri kadar kanın gitmemesi, omurgada meydana gelen sinir sıkışmaları, aşırı tuz ve su kaybı ve bazı dış etkenlerin krampı tetiklediğini belirterek, “Kramp saatçi, berber, terzi ve sporcularda çok sık görülür. Yaşlı, yetişkin, genç ve çocuklarda hatta gebelerde bile görülebilir. Yaşlı ve yetişkinlerde görülen krampların nedeni kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineral eksiklikleri, aşırı egzersiz, ısınmadan yapılan egzersizler, fazla terleme, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, bazı idrar söktürücü ilaçlar ve kalp damar hastalıkları gibi durumlardır. Çocuklarda görülen krampların nedeni bulantı ve kusma sonucu oluşan aşırı sıvı ve elektrolit kaybı, aşırı sıcaklarda terleme sonucu meydana gelen kalsiyum, magnezyum ve potasyum kaybı olarak sıralanabilir” dedi.

SAKİN OLUP SIRTÜSTÜ YÜZÜN

Deniz veya havuzda yüzerken meydana gelen kramplarda dikkatli olunması, kramp giren ve ona yardımcı olan kişinin çok sakin ve sabırlı olması gerektiğini belirten Dr. Beşir Türkmen, şöyle konuştu: “Eğer deniz ya da havuzda kramp girmiş ise yapılması gereken tek şey sakin olup, karaya doğru sırtüstü, yorulmadan yüzmektir. Panik yapmak zarar verir. Çünkü heyecan, kas krampını beş kat artırır. Eğer suyun içinde yanınızdaki kişiye kramp girdi ise, siz suyun içinde arkadaşınızın bacağını ovalayarak ya da hafif vuruşlar yaparak rahatlatmaya çalışabilirsiniz."
Krampın kişiyi normalden daha fazla yorgun düşürdüğünü anlatan Türkmen, şunları söyledi: "Bu nedenle krampta azalma olmuyorsa vakit kaybetmeden sırt üstü yüzerek karaya ulaşmaya çalışmak, yapılacak en doğru hareket olacaktır. Kıyıya ulaşıldığında hasta düz bir zemine yatırılmalı, bir elle kramp girmiş ayağı diğer elle hastanın baldırı sıkıca kavranmalı. Kramp giren ayağı yavaşça eski haline getirmeye çalışırken, baldıra da hafifçe baskı uygulanmalı. Bu sayede bacak ile ayak arasında 90 derecelik bir açı oluşturulur. Bir süre bu pozisyonda durduktan sonra hastanın ayağını ileri ve geriye yavaşça hareket ettirerek krampın azalmasına yardımcı olunmalı.”

YALNIZKEN DURUM CİDDİ OLABİLİR

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beşir Türkmen, suda yalnızken kramp girmesi halinde ise yine panik yapılmaması uyarısında bulunarak şu önerilerde bulundu; “Eğer suda yalnızsanız durum biraz daha ciddi olabilir. Bu nedenle hemen sırt üstü uzanıp kramp girmiş baldırı ters yönde yavaş yavaş gerin. Bir süre bacağınızı bu şekilde hareket ettirin. Bu esnada kollarınız yanlarda, yelpaze hareketiyle sırt üstü yüzerek sakin sakin kıyıya ulaşmaya çalışın. Uzaktaysanız yardım için bağırabilirsiniz ama asla panik yapmamalısınız. Paletle yüzerken veya denize yüksek yerden ısınmadan atlarken çok dikkat edilmeli"

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3094 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim