• BIST 9524.59
  • Altın 2493.927
  • Dolar 32.5138
  • Euro 34.728
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Soğuk ve rüzgarlı havalar, yüz felci riskini artırıyor

Soğuk ve rüzgarlı havalar, yüz felci riskini artırıyor
Yüz felcinden korunmak için özellikle kış aylarında mutlaka atkı, şapka veya örtü ile yüzün soğuk ve rüzgârdan korunması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ıslak saçla dışarı çıkılmaması konusunda uyarıyor.

Doruk Sağlık Grubu Nöroloji Uzmanı Dr. Filiz Gözeten Yetiker, yüzdeki mimik hareketlerini sağlayan fasiyal sinirin tek taraflı olarak hasarlanması ile yüz felcinin meydana geldiğini kaydetti. Yetiker, bunun sonucunda hastaların hasarlı taraftaki gözünü kapatamadığını, ağız köşesini çekemeyerek ve ağzın sağlam tarafa doğru kaydığını söyledi. Dr. Yetiker, yüz felcinin genellikle ani olarak başladığını ancak bazı olgularda başlamadan önce o tarafın yüz bölgesinde karıncalanma, batma tarzında gibi his değişimleri ve yine aynı taraflı kulak arkasında ağrılar olabildiğini belirtti.


Yüz felcinin iyileşmesi için çaba ve zaman gerektirdiğini, iyileşmediğinde ise yüzde şekil bozukluğu yaptığı için sosyal sorunlar yarattığını belirten Yetiker, `Yüz felcinde korunmak için özellikle kış aylarında mutlaka atkı, şapka veya örtü ile yüzün soğuk ve rüzgârdan korunması gerekmektedir. Islak saç ve yüz ile dışarı çıkılmamalıdır. Seyahat sırasında cam açılmamalıdır.` dedi. Yüz felci fark edildiği anda en kısa sürede bir nöroloji uzmanına başvurulması gerektini ifade eden Dr. Yetiker, şöyle devam etti: `Bu olgularda ilk günlerde başlanan kortizon ve antiviral ilaçlarla yüzde 80-90 oranında yüz felçleri tamamen düzelmektedir. Bu tedavinin yanı sıra mutlaka sakız çiğnemek, balon üflemek, yüz masajı gibi yüz sınırını çalıştıran hareketler yapılmalıdır.`


Düzenli kontrolleri yapılan hastalarda iyileşme gecikiyorsa fizik tedavi uygulanmasının şart olduğunu ifade eden Doruk Sağlık Grubu Nöroloji Uzmanı Dr. Filiz Gözeten Yetiker ise yaşlı ve şeker hastalığı olan kişilerde tam iyileşme olmayabileceği ve yüz felcinin yüzde 5-12 oranında tekrarlayabileceği, yineleyen felçlerin daha güç iyileşeceğinin unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4317 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim