• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Soğuk yatak odası omuz ağrısına neden oluyor

Soğuk yatak odası omuz ağrısına neden oluyor
Opr. Dr. Tamer Bekmezci, omuz ağrısının nedenlerini sıraladı: Kötü pozisyonda yatmak, baskıya maruz kalan alandaki kan akımını etkiler. Uyurken odanın soğuk olması da kaslarda spazmı artırır.

DİDEM SEYMEN

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Taner Bekmezci, omuz ağrısının nedenlerini anlattı...

Omuz neden ağrır?

Diyabet hastalığı ya da romatolojik rahatsızlıklar; diğer eklemlerde olduğu gibi omuz ekleminde de hareket kısıtlılığı ve ağrıya neden olabilir. Tümör ya da infeksiyon nedeniyle de ağrı ve hareket kısıtlılığı gelişebilir.

KİLO AĞRI YAPABİLİR

Omuz ağrısının en sık görülen sebebi nedir?

Omuz ağrılarının en sık görülen nedeni, eklem çevresi yapıların aşınmasıdır. Eklemi oluşturan bağlar, kaslar, kapsül ve kemikler; aşırı zorlanma ya da tekrarlayan aşırı yüklenme nedeniyle ağrıyabilir. Günlük aktivitelerle oluşan zorlamalar, genellikle geçici doku ödemlerine neden olur. T tekniğine uygun yapılmayan ya da limitlerin üstüne çıkılan sportif aktiviteler de ağrıya neden olabilir.

Omuzlar neden özellikle sabahları ağrır?

Sabah ağrısı ve tutulmaları, sıklıkla omuz ve sırt çevresinde görülür. Omuz eklemi içinde ya da çevresindeki kaslarda bozulmaya neden olan tüm hastalıklar sabah ağrısına neden olur. Ayrıca; egzersiz alışkanlıkları, beslenme biçimi, kilo problemleri, günlük hayattaki duruş biçimi, uyku kalitesi, oda sıcaklığı, yatış pozisyonuna bağlı olarak da sabah ağrıları ortaya çıkabilir.

Ağrısız uyku için yatış pozisyonları önemli mi?

Uyku dönemi; tüm vücudun dinlenmesini sağlayacak kalitede geçmeli. Sürekli kötü pozisyonda yatmak, baskıya maruz kalınan alandaki kan akımını etkiler. Böylece dinlenmeye çalışırken yorulmuş oluruz. Uyurken odanın soğuk olmaması önemli. Çünkü soğuk, kaslarda spazmı artırır.

Omuz kırıkları ne zaman cerrahi müdahale gerektiriyor?

Kaynama sorunları ve işlev kaybı oluşan parçalı kırıklarda cerrahi müdahale gerekebilir. Bazen yaralanma, kırık parçalarına tespiti mümkün olamayacak kadar fazla zarar verir. Bu durumda hastanın yaşam kalitesinin artırılması amacıyla protez cerrahisi kullanılabilir.

FUTBOL VE BASKETBOLDA YARALANMA SIK OLUR

Yanlış spor nelere sebep olur?

Omuz eklemini, uygun olmayan teknikle aşırı zorlayarak kullanmak sorunlara yol açar. Kollarımızın dahil olduğu tüm aktivite ve spor dallarında omuz eklemi yüklenmeye maruz kalır. Tenis, yüzme ve voleybol gibi geniş salınımlı, maksimum güç hedeflenen spor dallarında, kronik ağrılı hareket kısıtlıkları görülür. Yakın temasa maruz kalınan basketbol ve futbol gibi oyunlarda ani yaralanmalara bağlı sorunlar oluşabilir. Bu nedenle kişinin; vücut yapısına ve yeteneklerine uygun bir spor dalını, teknik yardım alarak düzenli uygulaması gerekir.

OMUZ ÇIKIKLARI İÇİN AMELİYAT GEREKEBİLİR

Tekrarlayan omuz çıkıkları için nasıl bir tedavi yöntemi uygulanır?

Çıkığa; omuz ekleminin, iki ana kemiği olan humerus ve skapulanın birbiriyle ilişkisinin bozulması neden olur. Hasta yüzerken, yukarıya uzanırken, hatta gece yatakta dönerken kendiliğinden omzunu çıkarabilir. Tekrarlayan çıkıkların verdiği rahatsızlık ve ağrı gibi nedenlerle, yırtılan bağların tamiri için cerrahi müdahale gerekebilir. Tahrip olan eklemde ciddi kemik hasarı oluşmuşsa, aynı bölgeden başka bir kemik parçası taşınarak yaralanan bölge onarılır.

OFİS ÇALIŞANI KAMBUR DURUYOR

Ofis çalışanlarının omuz ve sırt problemleri nelerdir?

Temel sorun, özellikle bilgisayar kullanan kişilerin duruş bozukluğundan kaynaklanır. Bu duruma genellikle klasör ya da evrakların raflara taşınması eklenir. Çalışan kişi genellikle kambur durur. Monitör seviyesi göz mesafesinin altında kaldığı için baş ve boyun öne eğiktir. Omuzlar ve kürek kemiği, masa üzerindeki klavyeye uzanmak için, normalde olması gereken yerden daha öne kayar. Bu duruş sırasında kürek kemiğinin ön ucu ve kol kemiğinin üst kısmı arasındaki mesafe daralır. Bu yüzden sıkışan tendonlar, ağrıya neden olur.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7698 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim