• BIST 9129.9
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Şok diyetler kalp sağlığınızı olumsuz etkileyebilir

Şok diyetler kalp sağlığınızı olumsuz etkileyebilir
Fazla kilolarından kurtulmak isteyen birçok kişi kolay bir şekilde eski formuna kavuşabilmek için şok diyetler yapar. Ancak çoğu zaman kulaktan dolma tavsiyelerle uygulanan bu diyetler kalp sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

Genç yaşlarda kalp sağlığı pek önemsenmez. Oysa kalp tıkanıkları genç yaşlarda başlar ve ileri yaşlarda tıkanma artarak kalp krizine neden olur. Kalp sağlığını korumak için en önemli unsurlar arasında yer alan sağlıklı beslenmeye ise bu yaşlardan itibaren dikkat etmek gerekir. Ancak özellikle genç yaşlarda kişiler kiloları ile ilgili bir takım problemler yaşarlar ve şok diyetler uygularlar. Bu diyetlerin sağlık açısından son derece tehlikeli olduğunun altını çizen Özel Medline Konya Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mete Alpaslan, şok diyetlerin kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini şöyle sıralıyor;

"Uzun süre aç kalmaya yönelik yapılan şok diyetler, genellikle kalpte ritim problemlerine neden olurlar. Ritm problemi gelişen kişilerde; çarpıntı, fenalık hissi baş dönmesi, göz kararması gibi bulgular ortaya çıkabilir.

Uzun süreli açlıkta eğer yeterli besin de tüketilmiyorsa vücut enerji ihtiyacını kastaki depolarından karşılar ve sıvı ile kas kaybı yaşanır. Susuzlukla birlikte bu durum uzun vadede ani kalp krizlerine varan ciddi problemlere sebep olabilir. 

Şok diyetler ile çabuk kaybedilen kilolar, genellikle kısa bir sürede de geri alınır. Sık sık kilo alıp verme ise şeker hastalığına da neden olabilir. Kalp ve damar hastalıklarına neden olan en önemli sebepler arasında ise şeker hastalığı yer alır. Bu durum ilerleyen dönemlerde hem şeker hastalığına hem de kalp rahatsızlıklarına yakalanmanıza yol açabilir.

Beslenme düzeninde yapılan ani değişiklikler, kolesterol profilinde de dalgalanmalara neden olur. Kolesterolde meydanda gelen ani değişiklikler ise kalp krizi riskini artırır. 

Şok diyetlerde genellikle 3-4 litre su içilir. Günde 2 litre su içmek sağlık açısından oldukça yararlıyken diyet esnasında içilen fazla su, bilinç kaybına neden olabilecek zehirlenmelere neden olabilir.

Zayıflamak için kullanılan destekleyici ilaçların bazıları kalp ritm problemlerini tetikleyici etkiye sahiptir. Bu nedenle uzman doktor gözetiminde kullanılmaları gerekir. 

Kısa sürede kilo vermek için yapılan bir diğer yanlış ise aşırı ve düzensiz yapılan egzersizlerdir. Kilo kontrolünün en önemli basamağı olan egzersiz aşırı yükleme yapılması durumunda başta kalp olmak üzere sağlığı tehdit eder. Aşırı spor tıpkı yetersiz beslenme gibi vücuttan faydalı minerallerin ve suyun atılmasına sebep olarak sağlığı tehdit edebilir. Bununla birlikte aşırı zorlayarak kalp hızınızın maksimum düzeyin üzerine çıkması da kalp krizine neden olabilir.

Ani bir şekilde kilo vermeye çalışarak hastalanmak yerine sağlıklı ve dengeli beslenme tipi seçilmeli, gerekiyorsa bir uzmandan destek alınmalıdır.

ZEKİ DURSUN-KONYA

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3240 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim