• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Solidworks parmaklarını yitirenlerin umut ışığı oldu / Video

Solidworks parmaklarını yitirenlerin umut ışığı oldu / Video
Ödüllü X-Fingers teknolojisini hayata geçiren Dan Didrick, en büyük desteği Solidworks'den aldı.

Dünyanın hemen her yerinde insanlar yaşanan çeşitli kazalar nedeniyle el ve ayak parmaklarını yitiriyor. Ancak umut veren bir teknoloji, bu parmakları aslına uygun işlevleriyle birlikte sahiplerine geri verebiliyor. Mühendislere ve tasarımcılara dünyanın en gelişmiş 3D teknolojilerini sunan SolidWorks, parmaklara hayat veren X-Fingers'ın mucidine de ilham kaynağı oldu. Gerçek insan parmaklarının yerini alan X-Fingers'ı tasarlayan Amerikalı Dan Didrick'in gerçekleştirdiği dünyanın hareketli ilk yapay parmak seti, insanlığı "Biyonik Adam" hayaline bir adım daha yaklaştırdı.

Herhangi bir mühendislik geçmişi olmayan Didrick, SolidWorks yazılımının sınırsız olanaklarını kullanarak büyük başarısına üç hafta gibi kısa bir sürede imza attı. Bilgisayar destekli tasarım konusunda da herhangi bir bilgisi bulunmamasına rağmen SolidWorks'ün el kitapları ve zengin bilgi kaynaklarına bir hafta vakit ayırarak işe başlayan Didrick, bu yazılımla gerçekleştirdiği ilk tasarımın prototipini çam ağacından yontarak biçimlendirdi.

Başarıya doğru adım adım

Bu çalışmadan sekiz yıl sonra ve 80'den fazla tasarımın sonucunda X-Finger ve X-Thumb örnekleri bugün artık doğal beden parçalarını herhangi bir elektronik araç desteği olmaksızın tam anlamıyla taklit edebilme yeteneğine sahip bulunuyor.

Yitik parmaktan geri kalan kısım veya başparmak ile hareket ettirilebilen ince Çelik el iskeleti, doğal görünüm sağlamak ve engellilerin nesneleri hissedebilmesi için termoplastik bir kaplamayla kaplanıyor. X-Fingers sayesinde engelliler, metal paraları yerden alabildiği gibi tişörtlerinin düğmelerini iliklemek, ayakkabı bağcıklarını bağlamak, mektuplarını yazmak, çiçek taşımak ve hatta piyano çalmak gibi daha önce hayal edemedikleri birçok işi rahatlıkla yapabiliyor.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan ve sadece engellilerde kozmetik bir düzeltme sağlayan kauçuk parmakların yerini alan X-Fingers aynı zamanda Dan Didrick'i de bütün dünyada tanınan bir şirketin sahibi yaptı. 2009 Perfect Pitch Award ve 2009 INDEX gibi çeşitli ödüllere konu olan X-Fingers tasarım ve prototipleri, Amerika'dan İtalya'ya çok sayıda bilim ve teknoloji müzesinde sergilendi.

Kazalarda en çok yitirilen organ

Amerikan İş İstatistikleri Bürosu'nun kayıtlarına göre ölümcül olmayan kazalarda parmaklarını kaybedenlerin oranı yüzde 94'ü buluyor. Hemen her yıl yaklaşık 30 bin kişi, kapı çarpması veya elektrikli araç kullanımından kaynaklanan parmak kayıpları için acil servislere başvuruyor.

Her parmağın farklı bir işlevi olduğunu bilen Didrick Medical bugün beş ayrı kalınlıkta, 16 farklı uzunlukta ve sayısız parmak hasarı profiline uygun 500 civarında X-Finger modeli üretiyor.

Didrick, tüm bu tasarımları SolidWorks üzerinde ve plastik kalıp çıkarma makinesinin (EDM) anlayacağı bir dosya formatıyla gerçekleştiriyor. Bunun için öncelikle modelin çizimlerini gerçekleştiren Didrick, tasarımlarını STL veya IGES formatında saklıyor. Daha sonrasında üreticiye gönderilen bu tasarımlar bitmiş ürünler olarak Didrick'e geri dönüyor.

Tek yardımcısı SolidWorks

Kıdemli bir tıbbi ekipman satıcısı olan Didrick, bu inanılmaz başarısını elde edene değin son derece zahmetli bir yol izledi. Kendi kendine mühendislik becerileri kazanmanın yanı sıra patentlerle ilgili konuları ve yasal otoritelerle ilişki kurmayı öğrendi. Üretim ve pazarlama alanında uzmanlaştı. Amerikan Sağlık Bakanlığı'na bağlı çalışan ve tıbbi konularda patentlere onay veren FDA ile zorlu bir süreç yaşayan Didrick, Avrupa'da onay alabilmek için inanılmaz bir mücadele verdi. Patentler için yaptığı başvuruların sonuçlarını alması bir yıl sürdü.

Tüm bu çabalarına karşı tasarımlarını hayata geçirirken Didrick en ciddi ve hızlı desteği SolidWorks'den aldı. "Aklımdaki tasarımı SolidWorks sayesinde üç hafta gibi kısa bir sürede hayata geçirdim" diyen Didrick, hasar görmüş parmakların özel durumları ve düşündüğü tasarımın karmaşıklığı nedeniyle kendisine yardımcı olabilecek mühendis bulamadığını söylüyor. Didrick, sözlerini şöyle tamamlıyor: "Bütün yorgunluklarıma değer. Başlangıçta bir ben vardım, bir de SolidWorks... Bu yazılım olmasaydı, fikrimi hayata geçiremezdim."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2838 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim