• BIST 9071.89
  • Altın 2325.249
  • Dolar 32.3748
  • Euro 35.032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Somali'de artık her türlü ameliyat yapılabilecek

Somali'de artık her türlü ameliyat yapılabilecek
Yıllardır anestezi olmadan kısmi ameliyatların yapıldığı Somali'de artık yeni bir dönem başladı.

Kimse Yok Mu Derneği, Somali'nin başkenti Mogadişu'nun en büyük hastanesine her türlü ameliyatın yapılacağı cihazları götürdü.

Somalili hastalar, ihtiyaç olması halinde anestezi ile ameliyat olabilecekler.

İç savaş ve kuraklıkla mücadele eden Somali, tarihi günlerinden birini daha yaşadı. Kimse Yok Mu Derneği, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) heyetini taşıyan THY uçağıyla Mogadişu'ya ameliyat cihazlarını götürdü.

Somali'de anestezi olmadan sedye üzerinde yapılan ameliyatlarda kullanılan cihazların çoğu küf ve pas tutmuştu. Ameliyat masası, anestezi ve ameliyat lambalarından oluşan set, tıp fakültesi öğrencilerinin de eğitim gördüğü Mogadişu'nun en büyük hastanesinde büyük bir sevinçle karşılandı. Büyük bir özenle indirilen ameliyat cihazları hastaneye taşındı. Hastanenin ameliyat odasını da yenileyen Kimse Yok Mu Derneği, cihazları buraya kurdu.

DERNEK HASTANEYİ ETAP ETAP YENİLEYECEK

Kimse Yok Mu Derneği, Mogadişu'nun en büyük hastanesini baştan sona etap etap yenileyecek. Derneğin ilk yenilediği bölüm ise cihazlarını götürdüğü ameliyathane oldu. Dernek doktorları, Somali'ye 20 günde bir değişimli olarak gruplar halinde giderek halka sağlık hizmeti veriyor.

Türk doktorları, halkın ilgi ve sevgisini topluyor. Muayene için halk uzun kuyruklar oluşturuyor. Doktorlar, muayene ettiği hastalara ilaçları da ücretsiz olarak veriyor. Türkiye'den götürülen ilaçlar, Somalili hastalar için şifa oluyor. Görevlilerin çocuklara dağıttığı şekerler ise büyük ilgi odağı oluyor.

EN BÜYÜK SIKINTI GÜVENLİK

İç savaşın yaşandığı Somali'de en büyük sıkıntı ise güvenlik sorunu. Hastanede saat 17.00'den sonra da sağlık hizmeti verilmek isteniyor. Ancak güvenlik sorunu nedeniyle hastane saat 17.00'den sonra kapanmak zorunda kalıyor. Hastane girişlerinde vatandaşlar tek tek aranarak içeri alınıyor. Yoksul halk, tedavi görmek için geldiği hastanede güvenlik sıkıntısını da aşmaya çalışıyor.

MESLEKİ EĞİTİM VERİLECEK

Kimse Yok Mu Derneği, Somali'de çalışan doktorlara mesleki eğitim de verecek. Somali Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol gereği, hastanenin yenilenmesinin yanı sıra dernek doktorlarına hastanede yer tahsisi de yapılacak. Burada Kimse Yok Mu Derneği, Somalili doktorları mesleki eğitimden geçirecek. Eğitim çalışmasının bitmesinin ardından ise yer tekrar sahiplerine verilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2040 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim