• BIST 9693.46
  • Altın 2514.321
  • Dolar 32.5741
  • Euro 34.7831
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Sosyal Güvenlik Alanındaki Hukuki İhtilafların Azaltılması Çalıştayı

Sosyal Güvenlik Alanındaki Hukuki İhtilafların Azaltılması Çalıştayı
Sosyal Güvenlik Kurumu Hukuk Müşavirliği tarafından “Sosyal Güvenlik Alanındaki Hukuki İhtilafların Azaltılması ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri” konulu çalıştay düzenlendi.Çalıştay’da

Sosyal Güvenlik Kurumu Hukuk Müşavirliği tarafından “Sosyal Güvenlik Alanındaki Hukuki İhtilafların Azaltılması ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri” konulu çalıştay düzenlendi.

Çalıştay’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik adına konuşan Müsteşar Fatih Acar, gerçekleştirilen bu toplantının tarihi bir toplantı olduğunu ifade etti.

SGK’nın Türkiye açısından son derece önemli bir Kurum olduğunu vurgulayan Acar, “SGK, 75 milyona hizmet veren, 75 milyon insanın hak ve hukukunun arandığı, onlara en iyi şekilde hizmet vermemiz gereken bir Kurumdur” diye konuştu.

Acar, sosyal güvenlik reformu sonrasında SGK’da yaşanan değişikliklere dikkati çekerek, sosyal güvenlik açıklarının yüzde 3’lerden devlet katkısı dahil yüzde 1,3’lere, devlet katkısı hariç yüzde 2,8’lere gerilediğini kaydetti. Gelirlerin giderleri karşılama oranının yüzde 52’lerden 61’lere çıktığını belirten Acar, “Artık sosyal güvenlik açıkları Türkiye açısından bir risk olmaktan çıktı” diye konuştu.

Acar: Bu Süreci Olumlu Bir Şekilde Tamamlayabilirsek Türkiye’ye Çok Daha Kaliteli Bir Sosyal Güvenlik Hizmetini Hep Beraber Vermiş Olacağız
75 milyona hizmet veren bir Kurumda hukuki ihtilafların mutlaka olacağını söyleyen Acar, ihtilafların en aza indirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu konuda bakanlık olarak üzerine düşen görevleri yerine getireceklerini belirten Acar, çalıştayda çok önemli kararlar alınacağını ve sorunların en kısa sürede çözüleceğine inandığını vurguladı. Acar, “Bu süreci olumlu bir şekilde tamamlayabilirsek Türkiye’ye çok daha kaliteli bir sosyal güvenlik hizmetini hep beraber vermiş olacağız” diye konuştu.

Çalıştayda konuşan SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ise, Türkiye’de birbirinden farklı mevzuat ve Kurumsal kültüre sahip üç sosyal güvenlik kuruluşunun birleştirildiğini ifade ederek, sosyal güvenlik alanında gerçek bir reform yaşandığını söyledi. Gökalp İlhan, vatandaşların hayatına doğrudan etki eden reformun gerçekleştirilmesinin yeni mevzuat hükümlerinin yürürlüğe girmesini gerektirdiği gibi, büyük bir kısmının da yürürlükten kaldırılmasını zorunlu hale getirdiğini belirtti.

Gökalp İlhan: Kurumumuzun Pek Çok Davada ve İcra Takibinde Taraf Olması Kaçınılmazdır

SGK’nın sosyal devlet olmanın getirdiği yükümlülükle dünyada örnek bir sosyal güvenlik kuruluşu olma yolunda hızla ilerlediğine vurgu yapan Gökalp İlhan, “Kurumumuzun pek çok davada ve icra takibinde taraf olması kaçınılmazdır” diye konuştu. Bu itilafları en aza indirgemenin hem yargının yükünü hafifleteceğini hem de vatandaş memnuniyeti sağlayacağına işaret eden Başkan Gökalp İlhan, SGK’nın misyon ve vizyonuna uygun olarak gerçekleşmesi bakımından gerekli her türlü tedbiri aldıklarını söyledi.

Gökalp İlhan: SGK Vatandaşıyla Barışık, Vatandaş Memnuniyetini Daima Önde Tutan Bir Kurumdur
SGK’nın vatandaşla ihtilaflı olan bir Kurum olmaktan çok, vatandaşıyla barışık, vatandaş memnuniyetini daima önde tutan bir Kurum olduğunun altını çizen Gökalp İlhan, yapılacak çalıştayda hukuki ihtilafların en aza indirilmesi hususunda alternatif çözüm yollarının aranacağını kaydetti. Vatandaşlara en kaliteli sosyal güvenlik hizmetini vermenin yollarını bulmaya çalışacaklarını dile getiren Gökalp İlhan, “Çalıştaya katılan yargı mensuplarının, bürokratların birikim ve deneyimleri ile yol göstermelerini, yolumuzu aydınlatmalarını bekliyoruz” dedi.

I. Hukuk Müşaviri Mahmut Özbay ise, Adalet Bakanlığı ile mutabakat ve işbirliği ile düzenlenen sosyal güvenlik alanındaki hukuki ihtilafların azaltılması ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri çalıştayının kendi açılarından çok önemli olduğunu belirterek, Sosyal devlet olma fonksiyonunu devlet adına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ve SGK’nın yerine getirdiğini söyledi. Bu işlemleri yerine getirirken, işlemlerin hukuka ve kanunlara uygun olmasını sağlamanın SGK’nın görevi olduğunu ifade eden Özbay, “Hedefimiz en temel insan hakkı olan sağlıklı yaşam ve sosyal güvenlik hakkını devlet adına yerine getirirken, hukuka adalete ve yargı kararlarına uygun hareket edilmesinin sağlanmasıdır” dedi.

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ise, ekonomik hayattaki değişime paralel olarak, Türkiye’de sosyal güvenlik davalarında belirgin bir artışın gözlendiğini ifade ederek, iş mahkemelerindeki dava sayılarının arttığını dile getirdi. 2012 yılında iş mahkemelerinde toplam 355 bin dava görüldüğünü, bunların 200 bin tanesinin 2013 yılına devredildiğini vurguladı. 2012 yılı verilerine göre iş mahkemelerinde davaların ortalama görülme süresinin 483 gün olduğunun altını çizen Birol, uyuşmazlıklarının tamamının yargıya taşınmasının yargı sistemi üzerindeki sorunların daha da artmasına neden olduğunu söyledi.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Abdullah Arslan ise, ileri demokrasinin bir gereği olarak hukuk sistemindeki değişim ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, Türkiye’deki hukuk mevzuatı ve adalet sistemimizdeki gelişmeleri izlediklerini söyledi. Arslan, “Sosyal Güvenlik Alanındaki Hukuki İhtilafların Azaltılması konulu çalıştayı düzenledikleri için mahkememiz adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SGK’ya teşekkür ediyorum” dedi.

Danıştay Genel Sekreteri Mustafa Kökçam ise, ihtilafların mahkemelere düşmeden çözülmesi gerektiğini ifade ederek, mahkemelere daha az iş gelmesini sağlayacak bir düzenlemenin yapılmasının önemine işaret etti Yargıtay I. Başkan Vekili Mahmut Bilgen ise, sosyal güvenlik konusunda son zamanlarda reform niteliğinde yenilikler yapıldığına dikkati çekerek, üç ayrı sosyal güvenlik kuruluşunun tek çatı altında birleştiğini hatırlattı. Sosyal güvenlik mevzuatının da 5510 sayılı yasayla tek çatı altında birleştiğini kaydeden Bilgen, müstakil sosyal güvenlik mahkemelerinin kurulmasının öngörülerek, bu konuda ihtisaslaşmayla birlikte davaların daha kısa sürede çözülmesinin gündeme geldiğini belirtti.

Çalıştaya ÇSGB Müsteşarı Fatih Acar ve SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan’ın yanı sıra, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, AYİM Başkanı Abdullah Arslan, Danıştay Genel Sekreteri Mustafa Kökçam, Yargıtay I. Başkan Vekili Mehmet Bilgen, SGK Yönetim Kurulu Üyeleri Salih Kılıç, Rahmi Cıbıroğlu, SGK Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam, Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar, Sigorta Hizmetleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü Cevdet Ceylan, GSS Genel Müdürü Tonguç Sugüneşi, Teftiş Kurulu Başkanı Sıddık Topaloğlu, Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz, I. Hukuk Müşaviri Mahmut Özbay ile üst düzey SGK Yöneticileri katıldı.

Bu haber toplam 3175 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim