• BIST 9120.62
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

"Sosyal Güvenlik Kurumunu gerçekleri açıklamaya çağırıyoruz"

Sizden Gelenler

 

Sosyal Güvenlik Kurumunu gerçekleriaçıklamaya çağırıyoruz.

Sağlık hizmet alım sözleşmesinde 11.1.11 maddesinin hangi hastaneler için kaldırıldığını açıklamaya davet ediyoruz!    

Sosyal Güvenlik Kurumu, yayımladığı zeyilname ile cezai şartlar içerisinde yer alan 11.1.11 maddesini özel sağlık hizmeti sunucuları ile yaptığı sağlık hizmeti alım sözleşmesinden çıkardı. Bu maddenin sözleşmeden çıkarılmasının nelere yol açabileceğini ‘’ Sosyal güvenlik kurumunun tasarruf önlemleri sağlığımızı tehdit etmeye devam ediyor’ Başlıklı yazımızla kamuoyu ile paylaştık.  

       Özetle bu yazıda; Özel sağlık hizmet sunucuları ile yapılan sağlık hizmeti satın alım sözleşmesindegerçekleştirilen bir değişiklikle özel hastaneler ile vakıf üniversite hastanelerinde ‘tekrar kullanılmaması gereken tıbbi malzemelerin’ yeniden kullanımının saptanması halinde verilecek olan cezanın kaldırıldığını; böylece bu malzemelerin sağlığı tehdit edecek şekilde çok defa kullanılmasının yolununresmen açılmış olduğunu kamuoyuna bildirdik.

 

 

Yazımızın basında ve internet ortamında yer almasından sonraSGK konuya ilişkin basına bir açıklama göndermiştir.Açıklamada özetle; ‘’Kurumumuz ile sağlık hizmet sunucuları arasında yapılan sözleşmenin 11.1.11 maddesindeki ‘tekrar kullanım’ cezai şartının kaldırılması hükmü ile aynı sözleşmenin 11.1.13 ve 11.1.14 maddesindeki cezai şartların uygulamada karşılaşılan sorunları gidermeye yönelik bir düzenleme olduğu ve sözleşme metnindeki cezai yaptırım tutarı düşük olan hükmün çıkarıldığı,daha ağır yaptırım içeren maddelerin geçerliliğinin devam ettiğini,ayrıca bu cezai şartlar dışında tek kullanımlık malzemelerin iki veya daha fazla kullanıldığının tespit edilmesi halinde malzeme bedellerinin ödenmediğini’’ bildirilmektedir.

 

            SGK’nun açıklama gerçekle bağdaşmamaktadır.

 

SGK’nun özel sağlık hizmeti sunucuları ile yapmış olduğu sağlık hizmeti alım sözleşmesinin cezai şartlar bölümünde;

Madde 11.1.11; Sağlık Bakanlığı veya Kurum mevzuatıyla ‘tekrar kullanılmaması gereken tıbbi malzeme’ olarak belirlenmiş olan malzemelerin, tekrar kullanımı halinde bedelleri ödenmez ve her bir kullanım için 10.000 TL;

Madde 11.1.13; Sağlık Bakanlığınca yasaklanan ilaç ve tıbbi malzemelerin verildiği ve/veya kullanıldığının tespit edilmesi halinde her bir ilaç ve tıbbi malzeme için 30.000 TL;

Madde 11.1.14; Bozuk, zamanı geçmiş ilaç, kan ve kan bileşenleri ve/veya tıbbi malzemelerin verildiği ve/veya kullanıldığının tespit edilmesi halinde her bir ilaç, kan ve kan bileşeni ve/veya tıbbi malzeme için 30.000 TL;

Cezai şart uygulanır ve tespit edilen filler açıkça belirtilmek suretiyle sağlık hizmet sunucusuna tebliğ edilir hükmü var idi.

 

SGK Başkanlığı tarafından yayımlanan zeyilnamede konu ile ilişkili olarak;

7- Sözleşmenin (11.1.11) numaralı maddesi metinden çıkarılmıştır.

8- Sözleşmenin (11.1.13) ve (11.1.14) numaralı maddelerinde yer alan ‘her bir’ ifadesi metinden çıkarılmış ‘…tespit edilmesi halinde’’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘aynı zamanda tespit edilen bir veya birden fazla ‘ ibaresi eklenmiştir.

Hizmet satın alım sözleşmesindeki maddeler ve zeyilname hükümleri ortada iken, acaba Sosyal Güvenlik Kurumu neyin üzerini örtmeye çalışmaktadır.

İŞTE GERÇEKLER:

1-
Madde 11.1.11 deki  ‘tekrar kullanılmaması gereken tıbbi malzemeler’ madde 11.1.13 deki‘ Sağlık Bakanlığınca yasaklanan ilaç ve tıbbi malzemeler’  ile madde 11.1.4 deki  ‘Bozuk, zamanı geçmiş ilaç, kan ve kan bileşenleri ‘ile aynı şey değildir.

SGK’nun yayımladığı SUT ta ve tıbbi literatürde tıbbimalzeme kullanımında‘tek kullanımlık tıbbi malzeme’ Sağlık Bakanlığınca yasaklanan ilaç ve tıbbi malzemeler ile zamanı geçmiş ilaç ve kan bileşenleri sınıfına girmemektedir.

Madde 11.1.11 in sözleşmeden çıkarılması,cezai şartlarınuygulamasında karşılaşılan sorunları gidermeye yönelikdeğildir. Özel hastaneler ile vakıf üniversite hastanelerinde ‘tekrar kullanılmaması gereken tıbbi malzemelerin’ yeniden kullanımının saptanması halinde verilecek cezanınkaldırılması, böylece bu malzemelerin sağlığı tehdit edecek şekilde çok defa kullanılmasının yolunu açmıştır.

2-SGK’nın cezai yaptırımlarda daha ağır yaptırım içeren maddelerin geçerliliği ‘ açıklaması gerçeği içermemektedir.Madde 11.1.13 ile madde 11.1.14 de Sağlık Bakanlığınca yasaklanan ilaç ve tıbbi malzemelerin her biri ile zamanı geçmiş ilaç ve kan ürünlerinin her biri için 30.000 TL ceza hükmü değiştirilmiştir.  Zeyilname ile ilgili maddelerde  ‘her bir’ ifadesi metinden çıkarılmış ‘bir veya birden fazla ‘ ibaresi eklenmiştir. Yani uygun olmayan ilaç ve tıbbi malzemelerin her biri için 30.000 TL ceza verilirken şimdi birden fazlası için 30.000 TL ceza verilmektedir.

3-SGK Başkanlığı tarafından yayımlanan zeyilname ilegetirilen değişiklikle özel sağlık hizmeti sunucuları ile yapılansağlık hizmeti alım sözleşmesi, SGK’nun açıkladığı gibi ağır yaptırım içermemekte aksine birçok maddede cezai şartlarda miktar olarak indirim yapılmaktadır.

4- SGK, her işlem için tek kullanımlık malzemelerin bedellerini ödemektedir. Ancak tespit edilmesi halinde tek kullanımlık malzemelerin birden fazla kullanım için bedelleri ödenmeyecektir!

 

SGK 11.1.11 madde hükmüne uymayanlar için şimdiyekadar hangi işlemleri yapmıştır?

-Bu madde hükmüne aykırı hareket eden kaç kuruma ve kaç kişiye işlem yapılmıştır?

-Bu madde hükmüne uymadığı gerekçesiyle kurumlara toplam kaç TL ceza kesildi ve bu maddenin kaldırılması ile affa girecek miktar ne kadardır?

-Bu madde kapsamında en yüksek ceza hangi merkezler kesilmiştir?

Sonuç olarak; Bu uygulamalar, vatandaşların sağlık hizmetlerine kolay erişimi ve kaliteli sağlık hizmetini almasını sağlamak için yapılmamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu özel sağlık kuruluşlarından aldığı sağlık hizmetinin bedelini  ve paket fiyatı artırmamak için bu uygulamaları getirmekte ve suça teşvik etmekte, bununüzerini örtmek için de gerçekleri gizlemektedir. Ancakartık hiçbir şey eskisi gibi gitmeyecek ve gerçekler gün yüzüne çıkacaktır.

 

                                 Dr. Ergün DEMİR ( SES İzmir Şube Denetleme Kurul Üyesi)

                                 Dr. Güray KILIÇ   (İstanbul Tabip Odası TTB Delegesi)

 

 

Bu yazı toplam 6063 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim