• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Sosyal Güvenlik sistemi artık risk olmaktan çıktı

Sosyal Güvenlik sistemi artık risk olmaktan çıktı
SGK Başkanı Fatih Acar sosyal güvenlik reformu yapılmamış olsaydı sistem açıklarının 2067’lere gelindiğinde yüzde 7’lere tırmanacağını söyleyerek, gelişmiş ülkelerde ...

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, kısa adı (TÜGİAD) olan Türkiye Genç İş Adamları Derneği Ankara Şubesi tarafından düzenlenen toplantıda Sosyal Güvenlik Sistemini anlattı.

Konuşmasına Türkiye’nin geleceğine imza atacak işadamlarıyla birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başlayan Başkan Acar, sosyal güvenlik alanında çok önemli işlerin başarıldığını vurguladı.

Daha önce üç ayrı Kurumda yürütülen işlerin sosyal güvenlik reformu ile tek çatı altına toplandığını hatırlatan Acar, Türkiye ekonomisinin büyümesinde en büyük tehdidi oluşturan ‘kara delik’ in SGK ile ortadan kalktığının altını çizdi ve Türkiye’deki sosyal güvenlik seviyesinin Batılı ülkeler seviyesinin üzerine çıktığını söyledi.

2012 yılı Türkiye merkezi yönetim bütçesinin 403 milyar lira ve bu bütçenin 181 milyar lirasının SGK’ya ait olduğunu ifade eden Acar, “Bütçenin yüzde 44,8’ini yürütme sorumluluğu bize verildi. Bu nedenle SGK çok önemli bir Kurum” diye konuştu.

Acar: SGK’yı ‘Türkiye’nin Gözbebeği’ Haline Getirdik

Başkan Acar, SGK dışında 74 milyona hizmet veren başka bir kurumun olmadığına dikkati çekerek, doğumdan ölüme hatta ölümden sonraki süreçte de herkese hizmet sunmak zorunda olduklarını belirtti. “Bu Kurumda işlerin iyiye gitmesi Türkiye’nin iyiye gitmesi demektir” diyen Acar, 25 bin personeliyle birlikte uykularından feragat ederek SGK’yı ‘Türkiye’nin gözbebeği’ haline getirdiklerini kaydetti.

Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinin ötesinde vatandaşlara sağlık hizmeti sunduklarına vurgu yapan Başkan Fatih Acar, “Doğan bir çocuk 18 yaşına, okuyorsa 25 yaşına kadar sağlık güvencesi altında” dedi.

Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte geçmişin yanlış, popülist yaklaşımlarının bir kenara atıldığını kaydeden Acar, 38 yaşında emeklilik uygulamasına son verildiğini belirtti. Diğer ülkelerde uygulanan emeklilik yaşı örneklerini de paylaşan Başkan Acar, Yunanistan, İsveç, Hollanda, Norveç gibi ülkelerde emeklilik yaşının 67 olduğunu ifade etti.

Acar: Sosyal Güvenlik Sistemi Artık Risk Olmaktan Çıktı

SGK Başkanı Fatih Acar sosyal güvenlik reformu yapılmamış olsaydı sistem açıklarının 2067’lere gelindiğinde yüzde 7’lere tırmanacağını söyleyerek, gelişmiş ülkelerde bu oranın ortalama yüzde 3’lerde olduğunu bildirdi. Reformla Türkiye’de bu oranın azalarak sürdürülebilir bir hale getirildiğini kaydeden Acar, “Artık önümüze güvenle bakabileceğimiz bir sosyal güvenlik sistemi var. Sosyal güvenlik sistemi artık risk olmaktan çıktı” diye konuştu.

Emeklilerin bir dilekçe vermeleri durumunda artık maaşlarını evlerinde alabilecekleri bir alt yapıyı kurduklarını da ifade eden Acar, bankalar önünde eski uzun kuyrukların kalmadığına dikkati çekerek, emekli maaşını tek bir bankanın ödemesi uygulamasına son verdiklerini söyledi.

SGK’nın teknolojik altyapısını güçlendirdiğine dikkati çeken Acar, 1 Ocak’tan itibaren ‘sms sistemi’ ile vatandaşların sorularını cep telefonu vasıtasıyla öğrenebileceğini belirtti.

Acar, hizmetin vatandaşın ayağına gitmesi için 3,5 yılda 405 Sosyal Güvenlik Merkezi açıldığını kaydederek, 39 İl Müdürlüğü hizmet binasının yenilendiğini ifade etti.

“Yaptığımız hizmetleri matematiksel olarak ortaya koyamıyorsak bir anlamı yok” diyen Fatih Acar, bağımsız bir denetim firması tarafından yapılan araştırmaya göre SGK’dan memnuniyet oranının hizmet alanlar için yüzde 71, paydaşlar için ise yüzde 74,7 olduğunu bildirdi.

Vatandaşın sosyal güvenlikle ilgili sorularını cevaplayacak bir hat oluşturulduğunu ve bu hattın dünya birinciliği ödülünü aldığını hatırlatan SGK Başkanı Fatih Acar, “Artık Alo 170’i arayarak sosyal güvenlikle ilgili sorularınıza cevap alabilirsiniz” dedi. Acar’ın konuşmasının ardından TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Barış Aydın tarafından Başkan Acar’a plaket takdim edildi.

Toplantıya SGK Başkanı Fatih Acar’ın yanı sıra, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Yavuz Selim Ayaz, Başkan Danışmanı Ebubekir Sıddık Yiğittürk, SGK Ankara İl Müdürü Ali Pekten’in yanı sıra TÜGİAD üyesi işadamları katıldı.

Bu haber toplam 3946 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim