• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Sosyal Medya memurların kâbusu oldu

Sosyal Medya memurların kâbusu oldu
Memurların sosyal medya kullanımı ile ilgili kamuoyuna yansıyan davalarda incelendiğinde ağırlığın devlet büyüklerine ve hükümete hakaret gibi suçlar nedeniyle açıldığı raporda vurgulandı.

Türk Sağlık-Sen tarafından memurların sosyal medyada ve özelliklede facebooktaki paylaşımları nedeniyle aldıkları cezalarla ilgili bir rapor hazırlandı. Rapora göre Türkiye nüfusunun yüzde 41'nin kullandığı Facebook'u memurlarında rağbet gösterdiği belirtilerek sosyal medyanın demeç vermesi, medyaya konuşması bile yasak olan memurların özellikle ülke yönetimi, siyasilerin söz ve davranışları, kamu çalışanları ile ilgili hükümetin yaptığı uygulamalar başta olmak birçok konuda kendi düşüncelerini ifade etme aracı olarak kullanıldığına dikkat çekildi.

Türk Sağlık-Sen'in raporunda "Böyle bir imkanı sunan sosyal medya ne yazık ki kamu çalışanları açısından birçok dava ve soruşturmaya da neden olmaktadır" denildi. Memurların sosyal medyada daha çok hükümet, siyasetçiler ve idareciler ile ilgili yazıları veya görsel, paylaşımları ile ceza aldıkları belirtildi.

Memurların sosyal medya kullanımı ile ilgili kamuoyuna yansıyan davalarda incelendiğinde ağırlığın devlet büyüklerine ve hükümete hakaret gibi suçlar nedeniyle açıldığı raporda vurgulandı.

Memurlar için facebook'un adeta bir kabus haline geldiğine dikkat çekilen raporda sosyal medya kullanımı ile ilgili memurların hiç tahmin etmedikleri disiplin soruşturmalar ve davalarla karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Memurların sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle 2 veya 3 cezaya maruz kaldıklarının belirtildiği raporda "Özellikle hükümete veya devlet büyüklerine hakaret gibi suçlarda memurlara hemen disiplin soruşturması açılmakta, kademe ilerlemesi, başka bir ile zorunlu tayin (sürgün) ve memuriyetten çıkarılma gibi cezalar kısa sürede verilmektedir" denildi. Raporda bu cezalarla ilgili örneklere yer verildi.

Raporda ülke yöneticileri ve siyasilerin normal vatandaşlardan ayrı olarak kamu çalışanlarının çalışma hayatlarının bir parçası olduğu belirtilerek , siyasilerle ilgili sosyal medya görüş ifade ederken, başkaları tarafından hazırlanan ve yayınlanan yazı ve görsel materyalleri paylaşırken çok dikkatli olunması gerektiği belirtildi. Özellikle başkaları tarafından hazırlanan içerikleri okumadan sadece paylaşmanın bile cezai sorumluluk yüklediğini bilinmesi gerektiğine dikkat çekilerek sosyal medyayı kullanımına daha çok özen gösterilmesi ifade edildi.

Kamu çalışanlarının facebook başta olmak üzere sosyal medyadaki paylaşımlar nedeniyle en fazla memurların mağdur olarak davalarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci "Sosyal Medya iletişim alanında yepyeni bir çığır açtı. Bugün birçok konu sosyal medya sayesinde ülke gündemine geliyor. İnsanlar buradaki paylaşımları ile kendilerinin fikir ve düşüncelerini ifade ediyorlar. Fakat bazı paylaşımlar hukuki ve disiplin soruşturmasına neden oluyor bu anlamda da en fazla mağduriyeti memurlar yaşıyorlar. Kamu davalarının yanında disiplin soruşturmaları ile sürgüne maruz kalıyorlar. Yani memurlar bazen eleştiri sınırları içerisinde olan ifadeler nedeniyle bile disiplin cezası alabiliyorlar. Bu anlamda memurlar sosyal medya kullanıcıları arasında en mağdur kesimdir. Memurlarımız hiç akıllarına bile getirmeyecekleri soruşturma ve davalara maruz kalmamak için, sosyal medya kullanımında dikkatli olmalıdırlar" diye konuştu.

Bu haber toplam 5822 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim