• BIST 9524.59
  • Altın 2511.01
  • Dolar 32.5588
  • Euro 34.6764
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Sözleşmeli memura müjde!

Sözleşmeli memura müjde!
Mahkeme, kadrolu memuriyete atanan sözleşmeli memura iş sonu tazminatı ödenmesine hükmetti.

Bursa Ali Sönmez Onkoloji Hastanesinde görev yapan sözleşmeli memurun Genelkurmay Başkanlığı’na kadrolu memur olarak atanması sonrası talep ettiği iş sonu tazminatının reddedilmesi üzerine Türk Sağlık-Sen tarafından dava açıldı. Davayı görüşen Bursa 2. İdare Mahkemesi kadroya atanan sözleşmeli memura iş sonu tazminatı ödenmesine hükmetti.

Mahkeme verdiği kararda, Bakanlar Kurulu’nca belirlenen sözleşmeli personel çalıştırma esaslarında sözleşme esasları dışında herhangi bir nedenle çalışanlar tarafından sözleşmenin feshedilmesi halinde iş sonu tazminatının ödenmeyeceğinin hüküm altına alındığını belirtti.

Ayrıca kararda, hizmet sözleşmesinin çalışan tarafından bir ay önce ihbar etmek şartıyla sözleşmeyi feshedebileceğinin kurala bağlandığına dikkat çekildi.

-“KARŞILIKLI FESİH HALİNDE TAZMİNAT ÖDENMEYECEĞİNE DAİR BİR MEVZUAT YOK”-

Mahkeme kararında, davacının kadrolu memur olarak Genelkurmay’a atanmasının ardından sözleşmesini 21 Nisan 2010 tarihinde feshederek tazminat istediği idarenin sözleşme feshini kabul ettiği, fakat iş sonu tazminatının ödemediği belirtildi.

Mahkeme, idarenin iş sonu tazminatı ödenmeme nedenini ise sözleşmeli memurun hizmet sözleşmesine aykırı hareket ederek bir ay önce sözleşme feshini ihbar etmemesini gösterdiğini ifade etti. Kararda sözleşmeli memur her ne kadar hizmet sözleşmesine aykırı hareket etmişse de sözleşme fesih talebinin aynı gün kabul edilmesi dolayısıyla sözleşmenin karşılıklı olarak feshedilmiş kabul edilmesi gerektiği belirtildi. Karşılıklı fesih halinde tazminat ödenmeyeceğine dair bir kuralın mevzuatta yer almadığının vurgulandığı kararda bu nedenle iş sonu tazminatı ödenmesi gerektiğine hükmedilerek, idarenin işleminin iptaline karar verildi.

Mahkeme sözleşmeli memurun söz konusu işlem nedeniyle uğradığı parasal kayıpların tazmininin gerektiğini belirterek sözleşmeli memurun tazminatının başvuru tarihinden itibaren yasal faiz ile birlikte ödenmesine hükmetti.

-“İDARECİLER, ÇALIŞANLARIN HAKKINI ÖDEMELİ”-

Kararla ilgili ANKA’ya bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “Sözleşmeli memurlar görevlerinden ayrıldıklarında iş sonu tazminatı ödenmelidir. Engeller koyarak mağduriyetler ortaya çıkarmak doğru bir yaklaşım değildir. Özellikle bir ay önceden ihbar etme şartını kadroya atanan bir sözleşmeli memurun bu şartı yerine getirmesi çok zordur. Çünkü atandıktan kısa bir süre sonra göreve başlamaktadırlar. Bu nedenle idareler kadrolu olarak başka bir kuruma atanan çalışanları mağdur etmekten vazgeçmeliler ve haklarını ödemelidirler” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3221 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim