• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

"Spermi olmayan hastalarda çocuk sahibi olabilir"

"Spermi olmayan hastalarda çocuk sahibi olabilir"
Çocuk özlemi çeken ancak çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık yarısında erkek ile ilgili sorunlar görülmektedir. Hiç sperm hücresi bulunmayan erkeklerde çözüm ise “Mikro TESE” işlemi.

Bu işlem ile menide hiç sperm hücresi bulunmayan hastaların mikroskopik operasyon ile testislerinden alınan dokudan sperm elde edilebiliyor. Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, Mikro TESE yöntemi ile hiç spermi olmayan hastadan sperm elde etme şansının doğduğunu ifade ederek, "Sıfır spermi bulunan hastalarda çocuk sahibi olabilir" diye konuştu.

Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, hastada sperm olmamasının çeşitli nedenlere bağlı olabileceğini belirterek, "Hastanın sperm kanalları tıkanık olabilir, sperm kanalları doğuştan olmayabilir. Hormonal nedenler olabilir. Mikro TESE yöntemi hiç spermi olmayan hastalara baba olma şansı sunuyor" diye konuştu.

Ağırısız işlem

Mikro TESE yönteminin menide sperm hücresi olmayan kişilere uygulanan cerrahi bir yöntem olduğunu açıklayan Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Özörnek, bu işlemi şöyle anlattı:

"Mikro TESE işlemi anestezi altında yapılan ağrısız bir işlemdir. Mikroskop altında her iki testisin tamamı taranarak sperm görülen bölgelerden doku örneği alınır. Alınan doku örnekleri bir seri işlemden geçirilerek, canlı sperm hücreleri ayrılar. Bu hücreler mikroenjeksiyon işleminde kullanılır. Mikro Tese işlemi testis biyopsisinden farklıdır. Biyopside testisin tek bir bölgesinden örnek alınır. Ancak testisin diğer bölgelerinde sperm üretimi olabilir. Bu nedenle biyopsi sonucu sperm hücresine rastlanmayan hastalarda Mikro TESE ile sperm hücresi elde edilebilir" dedi.

Sperm hücreleri donduruluyor

Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Özörnek, Mikro TESE işleminin elde edilen sperm hücrelerinin dondurularak saklandığını vurgulayarak, "Ancak ondan sonra hasta tüp bebek tedavi programına alınır. Aksi halde sperm bulunamaz ise kadına lüzümsuz yere tedavi yapma riski vardır. Dondurma işlemi sperm kalitesini bozmaz" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4626 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim