• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Spor sakatlıklarında bilinçli ilk yardım nasıl yapılmalıdır?

Spor sakatlıklarında bilinçli ilk yardım nasıl yapılmalıdır?
Yeterince ön hazırlık yapmadan egzersizlerde aşırı zorlamalar; dikkatin azalmasına, kazalara ve sakatlıklara yol açabiliyor!

Spor sakatlıklarında uygulanan bilinçli ilk yardım iyileşme süresini kısaltır!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek ve ideal kilolarını korumak isteyenler soğuk kış günlerinde spor salonlarında daha fazla vakit geçirmeye başladılar. Spor yapmanın kişilerin sağlıklarına oldukça önemli katkıları olduğunu belirten Özel Medline Konya Hastanesi’nden Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Sedat Seven, spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler, meydana gelen spor sakatlanmaları ile ilgili uyarılarda bulunuyor.

Yeterince ön hazırlık yapmadan egzersizlerde aşırı zorlamalar; dikkatin azalmasına, kazalara ve sakatlıklara yol açabilir. Bununla birlikte vücuda fazla yüklenmeden ya da bilinçsizce kullanılan doping ilaçlarından kaynaklanan kalp krizleri, tansiyon yükselmeleri de görülebilir. Meydana gelen bazı rahatsızlıklar basit ilkyardım müdahaleleri ile tedavi edilebilirken, bazı sakatlıklar operasyon yapılmasını gerektirebilir. Sakatlığın cinsine, şiddetine, vücudun iyileştirme gücüne ve birçok çevresel faktöre bağlı olan iyileşme süresini kısaltan en önemli faktörlerden biri ilkyardım müdahalesidir. Ancak ilkyardım müdahalesinin konuda uzman bir kişi tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Sedat Seven, yanlış ilkyardım müdahalesinin kalıcı rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtiyor.

En sık karşılaşılan spor sakatlıkları nelerdir?

Spor salonlarında en sık görülen sakatlıklar; kas yırtılmaları, burkulma/ ezikler ve kırıklardır. Kas yırtılması birdenbire olur ve ilgili kas gruplarında şiddetli ağrı/acı, kanama, şişme ve hareket kaybı gözlemlenir. Kas yırtılmalarında öncelikle aktivite durdurmalı, en yakın sağlık kuruluşu veya doktora başvurana kadar soğuk uygulanmalı, koruyucu bandaj veya atel yapılmalıdır. 

Spor salonlarında meydana gelen bir diğer rahatsızlık ise burkulma ve eziklerdir. Burkulma ve ezikler kendini şişme, morarma, kuvvetli ağrı ve kan birikmesi olarak gösterir. Genel kanının aksine, bu gibi durumlarda sıcak kompres uygulanmamalıdır. Bunun yerine hasarlı yere temiz bir beze sarılmış buz uygulanmalı ve burkulan ya da ezilen yere elastik bandajla hafif sıkı olacak şekilde bandajlama yapılmalıdır.

Kırıklar genellikle yaz aylarında uygulanan aktivitelerde daha sık görülse de bazen dikkatsiz bir hareket nedeniyle spor salonlarında da meydana gelebilir. Kırıklarda kesinlikle kırığı yerine düzeltmeye çalışılmamalıdır. Kırılan kol ya da bacağın her iki yanı kalın karton ya da tahta koyup sargı bezi, eşarp, kravat ya da gömlek parçaları ile sarılmalıdır. Ayrıca ağrıyı ve şişmeyi önlemsi için kırık yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konulmalı, yaralı kısım kalp seviyesinin yukarısına kaldırılmalıdır. Daha sonra kişi kırık tedavisi için en yakın sağlık merkezine götürülmelidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 32322 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim