• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Stres en çok alerjik egzamayı kötüleştiriyor

Stres en çok alerjik egzamayı kötüleştiriyor
İşte, okulda, trafikte, yaşamın her alanında mücadele etmek zorunda kaldığımız, gözle göremediğimiz elle tutamadığımız stresin, en çok kaşıntı, döküntü, cilt kuruluğu oluşturan alerjik egzamayı tetiklediğini biliyor muydunuz?

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu alerjinin, genetik yapı ve çevre ilişkisinin yanı sıra hastaların psikolojik durumlarından etkilenerek oluştuğunu vurguluyor. Sinir sistemi ile bağışıklık sistemi arasındaki ilişkide, psikolojik durumun en çok etkilediği kronik tekrarlayıcı cilt hastalığının alerjik egzama olduğunun altını çiziyor.

 

Alerjik Egzama Belirtileri

 

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; alerjik egzamanın ana belirtilerinin kaşıntı, döküntü ve cilt kuruluğu olduğunu belirtiyor. Kaşıntının gerek çocuk gerekse yetişkin hastayı gece uykularını bozacak, gündüz iş ve okul başarısını etkileyecek kadar rahatsız edebildiğine değiniyor. Alerjik egzama, çocuklarda kaşıntıya bağlı ciddi konsantrasyon kaybı oluştururken okul başarısını da düşürüyor. Yetişkin hastalarda ise iş gücü kaybı olarak kendini gösteriyor. Nuhoğlu; çocukluk çağındaki kronik hastalıklar içerisinde alerjik egzamanın (atopik dermatit) anne ve babaların yaşam kalitesini en çok bozan hastalık olduğunun altını çiziyor. Genetik geçişli bir hastalık olmasından tüm ailede daha fazla stres oluşturduğuna dikkat çekiyor.

 

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; alerjik egzamanın birçok çocuk ve yetişkinde kaygı, depresyon ve duygusal hassasiyet oluşturduğuna vurgu yaparak, bunun sonucu olarak kötü beslenme,  gece uykusuzluğu, sigara içme, hijyenik olmayan ortamlarda yaşama ve önerilen tıbbi tedavilere uymama gibi birçok davranış gösterebildiklerini belirtiyor. Bu durumun ise hem egzamayı kötüleştirebildiğine hem de bir kısır döngü içerisinde kaygı ve depresyonu artırdığına değiniyor.

 

Alerjik Egzamayı Kontrol Altına Almak Çok önemlidir

 

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; alerjik egzamadaki bu kısır döngüyü kırmanın en önemli yolunun egzamayı kontrol altına almak olduğunu, kaşıntı ve cilt döküntüsünün giderilmesinin stresi azaltacağını belirtiyor. Alerjik egzama tedavisinde özellikle uyku yapan ve sakinleştirici özelliği olan alerji ilaçlarının tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu ilaçların özellikle çocukların sınav dönemlerinde kullanılmaması gerektiğini, çünkü sınav sırasında uyku hali, sersemlik gibi yan etkiler görülebildiğine dikkat çekiyor. Egzama alevlenmelerinde ciltten haricen sürülen kortizonlu kremlerin bir haftayı geçmeyecek şekilde ara ara kullanılabildiğini ancak mümkün olduğunca alevlenme olmamasını sağlayacak kökten çözümler aranmasını tavsiye ediyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3067 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim