• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Stres ve endişe sivilceyi artırıyor

Stres ve endişe sivilceyi artırıyor
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, stres ve endişenin sivilceyi artırdığını söyledi. Oltulu, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmenin cilt için faydalı olduğunu belirtti.

Medical Park Samsun Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu sivilce (akne vulgaris) hakkında bilgi verdi. Dr. Yüksel Oltulu, “Halk arasında sivilce olarak bilinen ‘akne vulgaris’ kıl folikülü ve buna bağlı yağ bezlerinin tekrarlayan bir hastalığıdır” dedi.

Dr. Oltulu, “Derinin yağ oranı bakımından yüksek olan yerlerinde çıkar ve deride kırmızı sivilce, kist, siyah nokta şeklinde kendini gösterir. İnsanlar sivilceyi basit ve geçici ergenlik çağı hastalığı olarak görmektedir. Bu çok yanlış bir düşüncedir. Çok sık karşılaştığımız cilt hastalıklarından birisi olan sivilce, genellikle ergenlik çağında başlar ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı izler bırakabilir. Sivilcelenme ergenlik çağına has değildir ve yirmili otuzlu yaşlarda da başlayabilir. Kadın ve erkekte eşit sıklıkta görülür. Bazen ergenlik çağından sonrada uzun yıllar devam edebilir” diye konuştu.

Sivilcenin yüz, göğüs, sırt, boyun, omuz bölgesinde görüldüğüne değinen Dr. Yüksel Oltulu, “Özellikle yüz bölgesindeki sivilceler, tedavi edilmediği takdirde iz bırakabilir ya da hayat boyunca devam edebilir” şeklinde konuştu.

Oltulu, bu durumun fiziksel görüntünün bozulmasına yol açacağını ve kişinin psikolojisinin bozulabileceğini vurguladı.

SİVİLCE OLUŞUMUNU ARTTIRAN FAKTÖRLER

Sivilce oluşumunda sadece tek bir faktörün etkili olmadığını belirten Oltulu, “Birkaç faktörün bir araya gelmesiyle sivilce oluşur. Anne ve babada sivilce olması, çocukta da görülme ihtimalini arttırır. Ayrıca hormonların da sivilice oluşumu üzerinde etkisi vardır. Bunların başında böbrek üstü bezlerinden salgılanan androjen grubu hormonlar gelir. Güneş ışığı, sivilcenin iyileşmesini kolaylaştırır. Ancak uzun süre güneşte kalmak ciltte oluşabilecek lekeleri arttırır. Ayrıca terlemek, sivilcelerin artmasına neden olur. Sivilceleri kapatmak için, çeşitli kozmetik ürünlerini kullanmak, hastalığın daha da kötüleşmesine yol açar ve sivilce artar. Çünkü deri gözenekleri makyajla tıkanır ve cilt bozulur” dedi.

Medical Park Samsun Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu şu bilgileri verdi: “Stres ve endişe de sivilceyi arttırır. Stresli bir dönem genelde öğrenciler için sınav dönemleridir. Bu dönemde sivilceler artar. Ayrıca bu dönemde sivilce ile oynama eğilimi artar. Sivilceyi sıkmak, durumu daha da kötüleştirir. Hem cilde zarar verilir hem de sivilcelerin artmasına neden olur. Sıkıldıktan sonra deride iz kalabilir ve iyileşme gecikir.”

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BAZI NOKTALAR

Cildin, sabah ve akşam olmak üzere, günde iki defa, cildi fazla tahriş etmeden düzenli olarak yıkanması gerektiğini belirten Dr. Oltulu, “Böylece gözenekleri tıkayan kirden kurtulmak amaçlanır. Toplumda yaygın olanın aksine, beslenmenin sivilce oluşumunda doğrudan bir etkisi olduğu kanıtlanamamıştır. Fakat meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek faydalıdır. Çünkü bunların cilt dostu olduğu bilinmektedir. Ayrıca düzenli uyku, hormonların aktivitesini düzelttiğinden her gece en az 7 saat uyumak çok önemlidir. Sivilce tedavi edilmezse veya sivilce ile oynanıp, sıkılırsa iz bırakma eğilimi artar” diye konuştu.

SİVİLCE TEDAVİSİ

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Oltulu şöyle konuştu: “Bilinmesi gereken sivilcenin uzun süren bir hastalık olduğudur. Tedaviye geç yanıt veren bir cilt hastalığıdır. Düzenli ve sabırlı bir tedavi uygulanır. Bunun için bir cildiye uzmanına başvurmanız gerekir. Sivilce tedavisinde çok sayıda kullanılan ilaç vardır. Cildiniz ve sivilceniz için en uygun olanı, doktorunuz tarafından belirlenecektir. Yoğun sivilceli bir hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. 2-3 ay süren bir tedavi gerekir. Hastanın yaşı, cinsiyeti, sivilcenin türü ve şiddeti, ilaç tedavisinde göz önünde tutulacak faktörlerdir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4109 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim