• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Stresliyken içilen kahve 'tik' yapıyor

Stresliyken içilen kahve 'tik' yapıyor
Göz seğirmesinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte aşırı stres altındayken fazlaca tüketilen kahve ya da alkolün seğirmeyi tetiklediği söyleniyor.

Son yıllarda modern yaşamın bir parçası haline gelen stres, insan sağlığını olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Strese bağlı olarak aşırı tüketilen kahve ve alkol sizi hastalıklara bir adım daha yaklaştırabilir. Bu hastalıklardan biri de göz tikleridir. Gözleri istemsiz bir şekilde kırpmanın nedeni psikolojik olabileceği gibi, gözle ilgili bir rahatsızlıktan da kaynaklanabilir. Memorial Ataşehir Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Ümit Beden göz tikleri hakkında bilgi verdi:

GÖZ KAPAĞI KASILMALARINA NEDEN OLABİLİR
Göz ve göz çevresindeki tikler bazı önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Daha çok çocukluk yaşlarında görülen göz tikleri genellikle masumdurlar. Bununla birlikte; bu tür tikler bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Tikler (istemsiz hareketler) sıklıkla göz kapaklarını, bazen de gözün kendisini etkileyebilir. Göz kapaklarındaki tikler en hafif hali olan göz seğirmelerinden, günlük hayatı etkileyen göz kapağı kasılmalarına kadar farklı yoğunlukta
görülebilir.

ALERJİ YA DA ENFEKSİYON
Göz seğirmeleri genellikle masum bir problemdir. Sıklıkla yetişkin yaşlarda görülürler. Kesin nedenleri net olarak bilinmemekle birlikte; aşırı stres, kahve ve alkol tüketimine bağlı olarak ortaya çıkabilirler. Bazı hastalarda ise göz kuruluğu, alerjisi veya enfeksiyonlarına bağlı olarak ta görülebilirler. Bu tür seğirmeler genellikle geçici olup, uzun süren durumlar dışında tedavi gerektirmezler. Tedavi gerektiren seğirmeler için, sıcak kompres, Botoks enjeksiyonu veya bazı diğer ilaç tedavileri kullanılabilir.

GENELLİKLE ALTI AY İÇERİSİNDE GEÇER
Göz kırpmaları, daha çok çocukluk yaşlarında görülmekte ve genellikle geçici nitelikte olmaktadırlar. Çocuklarında aşırı göz kırpma problemi tespit eden ebeveynlerin bu durumu bir göz doktoruna danışmalarında fayda vardır; çünkü gözlerdeki alerji, enfeksiyon veya kuruluk gibi bazı problemler bu duruma neden olabilmektedirler. Belirli bir nedene bağlı olmayan, simetrik ve aralıklı olarak istemli kontrol edilebilen göz kırpma refleksleri genellikle masum göz tikleridirler. Bu tür tikler genellikle 6 ay içerisinde kaybolurlar. Bu süre zarfında kaybolmayan bazı göz kırpma tikleri ise daha ciddi tik hastalıklarının belirtisi olabilir. Bu tür hastaların Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
tarafından değerlendirilmeleri gerekli olabilir.

BOTOKS YA DA İLAÇ  TEDAVİSİ ETKİLİ
YETİŞKİN ve özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan göz kırpma tikleri ise 'blefarospazm' ve 'hemifasiyel spazm' adı verilen bazı istemsiz göz kapama hastalıklarının belirtisi olabilirler.
Bu hastalıkla her iki gözü birden etkileyen ve genellikle masum olan blefarospazm olgularının aksine, tek gözü etkileyen hemifasiyel spazm olgularının daha detaylı tetkik edilmeleri gereklidir. Bu tür olgular düzenli aralıklarla uygulanacak Botoks tedavisi, ilaç tedavisi ve bazı cerrahi yöntemlerinden fayda görebilirler.

Sinir sistemini etkileyen hastalıklar açısından incelenmeli
Göz küresinin istemsiz hareketleri ise çok faklı nedenlere bağlı olabilir. Bunlar arasında, sürekli devam eden göz titremeleri veya ataklar ile gelen geçici hızlı göz titremeleri sayılabilir. Sonradan ortaya çıkan ve özellikle aralıklarla ortaya çıkan hızlı göz titremelerinin detaylı tetkik edilmesinde fayda vardır. Bu gibi durumlarda hastanın, muayene bulgularına göre, sinir sistemini etkileyen çeşitli hastalıklar açısından incelenmesi gerekli olabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3261 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim