• BIST 9457.24
  • Altın 2496.514
  • Dolar 32.5944
  • Euro 34.7827
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Su ürünlerinin hayati önemi

Su ürünlerinin hayati önemi
Sağlıklı beslenmede su ürünleri önemli bir yer tuttuyor.

Uzmanlar, balık etinin, zengin protein içeriği ve yapısında bulunun çoklu doymamış yağ asitleri ile vücudun temel besin maddeleri ihtiyacını karşılaması, insan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerine olumlu etki yapması yönüyle hastalıklardan korunma ve sağlıklı bir yaşam sürdürmede önemli besin maddeleri arasında gösterildiğine belirtiyorlar.

BALIK TÜKETİMİ VE HASTALIKLAR

Uzmanlar, 'İlk kez 1940'ta İngiliz fizyolog Hugh Sinclair tarafından balık ve balık yağının kardiovasküler hastalıklara karşı potansiyel korucuyu etkili olduğunu öne sürülmüş ve balık tüketiminin kardiovasküler hastalıklara karşı etkilerinin gözlenebilmesi için bu tüketimin düzenli ve sürekli olması gerektiği bildirilerek bu hastalık riski açısından yüksek risk grubunda olan bireylerin günde 40-60 gram balık tüketmeleri ile hastalığa bağlı ölüm riskinin yüzde 40-60 oranında azalmıştır' dediler.
Uzmanların tespitlerine göre, su ürünlerinin çeşitli rahatsızlıklar üzerine etkileri de şu şekilde belirtildi:

DİYABET

Araştırmalar balık tüketiminin fazla olduğu toplumlarda balığın içerdiği n-3 PUFA' nın kan basıncı ve plasma trigliserit düzeylerini düşürerek insulin direncini azaltmasından dolayı diyabedik bireylerdeki kardiovasküler hastalık oranının düştüğünü göstermiştir.

KANSER

Balık etindeki n-3 PUFA içeriğinin kanser gelişimini önlemede etkin olduğu düşünülerek 1997 yılında Dünya Kanser Araştırma Kurumu balık tüketiminin kolon, rektum, meme ve over kanserine karşı koruyucu etkisi olabileceğini rapor etmiştir.

ASTIM

Balık tüketimi ve astım arasındaki pozitif ilişkinin mekanizması net olarak bilinmemekle beraber, balıktaki yağ asitlerinin yararlı etkileri olduğu düşünülmektedir. Şöyle ki balık yağları, kan damarlarının yüzeyini genişletip dokulara daha fazla oksijen girişine yardımcı olmaktadır.

ALZHEİMER HASTALIĞI

Balık ve çoklu doymamış yağ asitleri tüketimi alzheimer riskini azaltmaktadır. Alzheimer hastaları, haftada en az bir kez balık tüketenlerin daha az sıklıkla balık tüketenlere göre hastalık risklerinin yüzde 60 daha az olduğu bildirilmiştir.

BEBEKLER İÇİN ÖNEMLİ

Balık tüketimi prematüre bebeklerde görme keskinliği gelişimini hızlandırdığını göstermiştir. Ayrıca 9-10 aylık bebeklerde problem çözme yeteneğini de artırdığı belirlenmiştir.
Yapılan bir çalışma balıkta bulunan n-3 PUFA konsantrasyonunun depresyonlu kişilerde sağlıklı kişilere göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Deprasyona karşı n-3 PUFA'nın koruyucu etkisinden dolayı balık tüketiminin fazla olduğu ülkelerde depresyon oranının düşük olduğunu göstermiştir.


Toplum sağlığı ve sağlığın geliştirilmesinde optimal beslenmenin önemi bilinmektedir. Optimal beslenme normları içinde yapılan çalışmalarda hem içerdiği besin maddeleri hem de çağımızın belli başlı hastalıklarında tedavi edici rolüyle mükemmel bir besin kaynağı olan balığın haftada 2-3 kez tüketilmesinde yarar vardır.'
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1775 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim