• BIST 9057.89
  • Altın 2292.138
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0981
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Suriye'de hastaneler yer altına iniyor

Suriye'de hastaneler yer altına iniyor
Muhalifler, rejimin sağlık merkezlerini hedef alması üzerine saldırılardan korunabilmek amacıyla hastaneleri yer altında inşa ediyor.

VELİ GÜRGAH

Suriye'de rejimin sağlık merkezlerini hedef alması üzerine, muhalifler özellikle hava saldırılarından korunabilmek amacıyla hastaneleri yer altında inşa etmeye başladı.

Rejim birlikleri, Suriye'deki iç savaşın 4. yılında sivillerin yanında hastaneleri de hedef alıyor. Saldırılarda şimdiye kadar tedavi için hastaneye gelen yaralıların yanı sıra, birçok görevli doktor ve hemşire hayatını kaybetti.

Saldırıları karşısında hasta ve savaşta yaralananları tedavi etmek isteyen muhalifler, daha korunaklı olduğu için hastaneleri yer altına taşımaya başladı. Bu kapsamda Hama, Halep ve İdlib'e hemen hemen aynı mesafede başlayan hastane inşaatı devam ediyor.

Yaklaşık 2 aya bitirilmesi planlanan ve 3 bölümden oluşan hastane, yerin altına yapılıyor.

Bölgede herhangi bir sağlık kuruluşunun olmaması, çalışmaların önemini gözler önüne seriyor.

Hama Bölgesi Tıbbi Komisyon sorumlularından Ebu Casim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rejim birliklerinin hastaneleri hedef almaya devam ettiğini söyledi.

Hama'da ciddi bir hastane olmadığını belirten Casim, durumu ağır yaralıların Türkiye'ye ulaşamadan hayatını kaybettiğini ifade etti.

Bu nedenle Hama, Halep ve İdlib'e eşit uzaklıkta bir bölgeye hastane yapmaya karar verdiklerini anlatan Ebu Casim, yerin altına inşa ettikleri sağlık merkezinin büyük bölümünün tamamlandığını vurguladı.

Hastanede günde 25-30 hasta kabul edileceğini dile getiren Ebu Casim, "Özellikle varil bombalarından korunmak için böyle bir hastane yapmaya karar verdik. Bir sağlık kuruluşunda olan hemen her şey 15 odalı bu hastanede olacak" dedi.

Hastane tamamlanana kadar yakındaki bir merkezde sağlık hizmeti verildiğine işaret eden Casim, kendi imkanlarıyla kurdukları odada olası kimyasal saldırılara da müdahale ettiklerini kaydetti.

Casim, olası saldırılara karşı merkezin bitişiğine yer altı sığınağı inşa etkilerini aktardı.

- Dağın içine hastane

Özellikle varil bombalı saldırılardan korunmak için yapılan hastanelerden biri de dağ oyularak inşa ediliyor.

Hama kırsalında bir dağın yaklaşık 20 metre altında maden kazar gibi hazırlanan odalardan oluşan hastanenin yaklaşık 4 aya tamamlanması bekleniyor.

Suriyeli işçiler tarafından tıpkı bir bina yapar gibi koridor ve odalar oyularak oluşturulan hastanenin bir bölümünün aynı zamanda sık sık elektrik kesintisi yaşanan ülkede ilaçları saklamak için soğuk hava depo olarak da kullanılması hedefleniyor.

Hama Bölgesi Tıbbi Komisyon sorumlularından doktor Ebu Abdurrahman da saldırılardan korunabilmek için dağı oyarak hastane inşa ettiklerini söyledi.

Bugüne kadar 160'ın üzerinde doktorun hayatını kaybettiğini belirten Abdurrahman, hastanenin faaliyete geçmesiyle gerek tedavi gören hastaların gerekse sağlık görevlilerinin daha güvende olacağını ifade etti.

Aylardır süren çalışma sonucu hastanenin koridor ve odalarının büyük oranda şekillendiğini vurgulayan Abdurrahman, yaklaşık 4 aya kadar hizmete açmayı planladıkları hastanenin tamamlanması için desteğe ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani ve Yardım Vakfı Suriye Koordinatörü Muhammed Yorgancıoğlu ise Suriye'deki hastane sıkıntısını yerinde incelediklerini söyledi.

Esed birliklerinin sağlık hizmeti veren her binayı vurduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, bundan korunabilmek için farklı yöntemlere başvurulduğunu söyledi.

Hastanenin, kısıtlı imkanlarla yapılmaya çalışıldığını anlatan Yorgancıoğlu, kazılan alanın hastaneye dönüşmesine katkı sunduklarını kaydetti.

Bu haber toplam 2213 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim