• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

Süt tüketiminde sonuncuyuz

Süt tüketiminde sonuncuyuz
"Türkiye’nin kişi başına yıllık süt tüketimi oranında Avrupa ülkeleri arasında sonuncu sırada"

Samsun’da düzenlenen ‘Sağlık için, sağlıklı süt için’ eğitim seminerine konuşmacı olarak katılan Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, Türkiye’nin kişi başına yıllık süt tüketimi oranında Avrupa ülkeleri arasında sonuncu sırada olduğunu söyleyerek, “Tüketilen sütün de en az yüzde 50’si bizim sağlıksız süt dediğimiz kategoride” dedi.


Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ve Tetra Pak işbirliğinde ‘Sağlık için, sağlıklı süt için’ eğitim semineri düzenlendi. Kurumahmutoğlu Büyük Samsun Oteli’nde gerçekleştirilen seminere, Canik, Atakum, İlkadım ilçelerinden gelen yaklaşık 400 kişi katıldı. Seminerin açılış bölümünde konuşma yapan Tetra Pak Kurumsal İletişim Müdürü Mutlu Tanberk, 2001 yılında başlayan çalışma kapsamında 50’nin üzerinde ilde düzenlenen seminerlerde 6.5 milyon kişiye süt hakkında bilgi aktardıklarını söyledi. Açılış konuşmasının ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, katılımcılara beslenmede süt ve süt ürünlerinin tüketilmesinin insan sağlığı açısından önemini anlattı.

‘AVRUPA ÜLKELERİNİN ORTALAMASI 100 LİTRE CİVARINDA’

Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında kişi başı yıllık süt tüketimi sıralamasında sonuncu sırada olduğunu belirten Prof. Dr. Tanju Besler, “Birinci sırada olan Finlandiya’da yılda kişi başına düşen yıllık süt tüketimi 134 litre iken Türkiye’de sadece 23 litredir. Avrupa ülkelerin ortalaması 100 litre civarındadır. Başka bir sorun ise az tüketilen sütün en az yüzde 50’si bizim sağlıksız süt kategorisinde. Açık alınan sütlerdir. Mutlaka sağlıklı süt tüketimimizi artırmamız gerekiyor” dedi. Eğitim seminerinde sunum yapan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal da konuşmasında açık olarak alınan sağlıksız süt tüketiminin neden olacağı sağlık problemlerini anlattı.

‘HER YAŞ GRUBUNDA TÜKETİLMESİ GEREKEN BİR BESİN’

Prof. Dr. Besler, süt ve süt ürünlerinin içerisinde karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, minarelerin hemen hemen hepsinin az ya da çok oranlarda bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Tanju Besler, “Sütün sadece küçük yaş grubu çocuğa verilecek bir besinmiş algısı var toplumda. Süt sadece küçük çocuk değil her yaş grubunda tüketilmesi gereken çok önemli bir besindir” dedi. Prof. Dr. Besler, süt ve süt ürünleri tüketiminin çocukların zeka gelişimine de olumlu yönde etki ettiğini belirterek, “Sütün fiziksel büyümenin sağlanmasında da büyük önemi var. Biz yaş ilerledikçe kemik sağlığında bozulmaların olduğunu biliyoruz. Yapılan çalışmalar bize küçük yaşlardan itibaren istenilen oranda süt tüketenlerin tüketmeyenlere göre kemik sağlığı açısından çok daha iyi durumda olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2187 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim