• BIST 9079.97
  • Altın 2323.296
  • Dolar 32.3427
  • Euro 34.8336
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Süt verirken diyet yapmayın

Süt verirken diyet yapmayın
Sütün miktarını belirleyen en önemli unsur annenin iyi beslenmesidir. Hamilelik sonrası kilo verme telaşına düşmek sütü azaltır.

Ziyneti KOCABIYIK

Bebeğin zihinsel, fiziksel ve bağışıklık sisteminin gelişimi için anne sütü özellikle ilk 6 ay içinde bebeğin tek besini olmalı. Ancak, sütün yetersiz olması, bebeği yeteri kadar besleyememesi ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü vermeyi engelliyor. Uzmanlar, sütün miktarını ve kalitesini düşüren en önemli hatalardan birinin, genç annenin hamilelik sırasında alınan kiloların 'kalıcı olmasını engellemek için' hemen verme telaşına düşmesi olduğunu bildiriyorlar. Emziren kadının her zamanki beslenmesinden en az 750 kalori daha fazla alması gerektiğini söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme Beslenme ve Diyet Uzmanı Çişem Gündüz, "Bu 750 kalori et, süt, tahıl ve yağ elde edilmelidir. Günlük kalorinin 1800'ün altında düşmesi süt üretimini olumsuz etkiler" dedi.

Gebelik ve emziklilik dönemi boyunca annenin düzenli protein tüketiminin bebeğin gelişimi için oldukça önem taşıdığını söyleyen Dyt. Gündüz, proteinin hem hayvansal hem de bitkisel gıdalardan alınması gerektiğini ifade etti. Et ve et ürünleri ile kalsiyum yönünden zengin olan süt ve süt ürünleri gün içerisinde mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirten Dyt. Çisem Gündüz, "Her gün mutlaka yumurta yenilmelidir. Emzirirken kuru kayısı, kuru erik gibi kuru meyveler de atıştırmalık olarak tüketilebilir. Demir, çinko, kalsiyum gibi minerallerden zengin, olan bu gıdalar hem günlük enerji ihtiyacını karşılar hem de süt miktarını artırır" dedi.

HAFTADA 2 DEFA BALIK

Annenin günlük enerjisinin yüzde 25-30'unu yağlardan alması gerektiğine işaret eden Gündüz, "Omega 3, yenidoğan bebeğin göz ve beyin gelişimi için önemlidir. Bu yüzden annelerin en az haftada 2 defa balık tüketmelerini öneriyoruz" diye konuştu.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç ise, özellikle ilk 6 ayda anne sütü ile beslenen bebeklerim daha az enfeksiyona yakalandığını belirtti. Anne sütünde bulunan protein oranının, hayvan sütlerine oranla daha az olmasına rağmen enfeksiyonlara karşı koruyucu bir kalkandır olduğunu hatırlatan Dr. Genç, "Her anne kendi bebeği için en uygun sütü ürettir. İlk 6 ay bebeğin büyümesinde ve gelişmesinde ihtiyacı olan enerji, protein, yağ, vitamin ve mineraller anne sütünden yeterince karşılanır" dedi.

Her emzirmede 1 bardak su için

Emzirme döneminde anneni su ihtiyacının arttığını söyleyen Dyt. Cisem Gündüz, "Vücudun ürettiği süt miktarının değişmemesi için annenin beslenmesine dikkat ettiği kadar sıvı alımına da özen göstermesi gerekir. Günlük en az 3 litre su içilmelidir. Suyun yanı sıra ek olarak ayran, taze sıkılmış meyve suları, limonata, komposto ve hoşaflar da tercih edilebilir. Ayrıca emzirme sırasında anne susama hissi yaşayabilir. Bu yüzden her emzirme seansında 1 bardak su tüketimi önerilir. Kafein içeriği nedeniyle çay-kahve ve gazlı içeceklere pek itibar etmemek gerekir" diyor. Dyt. Gündüz, süt miktarının annenin dengeli beslenmesi ile ilgili olduğunu belirterek, sütün miktarını belirleyen unsurlardan birinin de stres olduğunu söyledi.

Tatlı yemek sütü artırmaz

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bal, doğum yapmış kadınlara 'Sütün artsın' denilerek tatlı ve şekerli gıda verilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Çok şekerli ve tatlı tüketiminin süt oluşumuna hiçbir katkısı olmadığını belirten Dr. Bal, "Annenin tatlı ihtiyacını meyve kompostosu ve haftada iki defaya mahsus olmak üzeresütlü tatlılarla sağlamak, gereksiz kalori alımını engelleyecektir. Halk arasında dolaşan yanlış inanışla sütü gelsin diye emziren kadına tahin, pekmez, bal yedirmeye çalışmak hem şişmanlatır hem de kan şekeri dengesini bozar" dedi.

ANNE ÇİĞ YERSE bebekte gaz yapar

Doğumdan sonraki 2-3 hafta anne ve bebekte gaz sancıları olabiliyor. Böyle bir durumda annelerin çiğ sebze ve meyve tüketmekten kaçınarak, bazı sebzeleri salata yerine pişmiş şekilde tüketmeleri gerektiğine işaret eden Dyt. Çisem Gündüz, "Lahana, karnabahar, brokoli, pırasa, kereviz, enginar, kuru baklagiller gibi gaz yapar. Meyve yerine de az şekerli komposto veya hoşaf içmeleri bebeğin huzuru için daha iyidir" dedi.

Kanser riskini azaltıyor

Emzirmenin kanser gelişimini de engellediğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç emziren annelerde meme ve yumurtalık kanseri riskinin azaldığına dikkat çekerek, "Doğumdan sonra annenin iç organları ve ruhu da tazeleniyor. Anne, hastalıklara karşı daha dirençli oluyor. Emzirmek memede süt birikiminden dolayı oluşan komplikasyonları ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda lohusa dönemindeki bir anne bebeğini emzirmeye devam ettiğinde, emzirme sırasında salgılanan oktitosin hormonu sayesinde rahimi kendini yeniliyor ve doğumdan önceki haline hızlı bir şekilde geri dönmesini sağlıyor" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2519 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim