• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 24 °C

Tabip odasından imamlara 'teravihi yavaş kıldırın' çağrısı

Tabip odasından imamlara 'teravihi yavaş kıldırın' çağrısı
Sakarya Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Dursun Bostancı, teravih namazının usulüne uygun yavaş yavaş kıldırılmasının bu sıcak günlerde sağlık açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Bostancı, orta yaş grubundan cemaati olan imamların bu konuya daha çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "İftar sonra yoğun olarak midenin dolu olduğu bir zaman diliminde hızlı ve çabuk kıldırılan teravih namazı sıcak havanın etkisiyle tansiyon ve kalp krizini tetikleyebilir." uyarısında bulundu.

Türkiye'nin son yılların en sıcak yazını geçirdiğini ve hava sıcaklığının bunaltıcı bir seviyeye ulaştığını dile getiren Bostancı, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, bu havada ağır spor, çabuk ve ani hareketlerden kaçınılması gerektiğini söyledi. Uzun teravih namazının da iftardan belli bir süre sonra kılındığını ve halen bu saatte midenin dolu olduğunun altını çizen Bostancı, imamlardan teravih namazını hızlı değil, usulüne uygun bir şekilde kıldırmasının sağlık açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

Mide doluyken ani, hızlı ve devamlı hareketlerin tansiyon ve kalp krizini tetikleyebileceğinin altını çizen Bostancı imamlara şu tavsiyelerde bulundu: "Bazı cami imamları gençleri teravih namazına çekmek ya da başka sebeplerle teravih namazını çok hızlı kıldırma yoluna gidebiliyorlar. Bu hareket tıbbi açıdan oldukça mahzurlu. Çünkü namazın kılındığı saatte mide henüz çok dolu. Dolayısıyla teravih namazı hızlı kıldırılırsa özellikle orta yaşın üstündeki insanlar için risk oluşturabilir; tansiyon ve kalp krizini tetikleyebilir. Bildiğim kadarıyla zaten din adamlarımız da namazın usulüne uygun ve acele etmeden kılınmasını tavsiye ediyorlar."

Bostancı, iftarda az yenilmesi, gerekirse öğünün ikiye bölünmesini tavsiye ederek, yemeklerin de yavaş yavaş yenilmesinin çok önemli olduğunu kaydetti. Oruç ve sıcak havanın etkisiyle gün boyu vücutta su ve tuz kaybının olacağını dile getiren Bostancı "Bol sıvı ve sıvı içerikli gıdalar tüketilmeli. Ağır, yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı, mide tıka basa doldurulmamalıdır. Teravih namazından sonra rahatsız etmeyecek kadar sıvı gıdaların tüketilmesi iyi olur." diye konuştu.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI İMAMLARI UYARDI

Diyanet İşleri Başkanlığı, il müftülüklerine gönderdiği yazıda camilerde Ramazan ayının huzurlu bir şekilde idrak edilmesi için müftülükler aracılığıyla imamları uyardı.

Teravih ve vakit namazlarının zamanında kılınması, cemaatin rahatlığı ve huzurunun sağlanması için her türlü tedbirin alınması istenilen yazıda müftülüklerden, hızlı teravih namazı kıldıran 'jet imam' olarak tarif edilen imamlar hakkında yasal işlem yapılmasını istedi.

Sakarya İl Müftüsü Sinan Cihan, teravih namazı konusunda cami imamlarına gerekli uyarıyı yaptıklarını, aksi davranış sergileyen imamların müftülüğe bildirilmesini istedi. Cihan, "Din adamlarına gerekli uyarı yapıldı. Teravih namazının tadili erkanına göre kıldırılması istendi. Tadili erkan bütün ibadetlerin ortak özelliğidir. O ortadan kalktığı zaman ibadet olma özelliğini kaybeder. Sıradan harekete, davranışa dönüşür, bizi ibadet etmiş konumundan uzaklaştırır." ifadesini kullandı.

Star Gündem

Bu haber toplam 1623 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim