• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Tam da Latinceyi söküyorduk!

Tam da Latinceyi söküyorduk!
Sağlık Bakanlığı sağ olsun, prospektüsler değişiyor. Vatandaşımız ilacın ne olduğunu anlayacak. Elde prospektüs, kıvrandığımız günler bitti!

Prospektüs dediğiniz kâğıt parçası karşısında çaresizce gözlerimizi kısıp, uzun uzun düşündüğümüz devir de geçti.

8 milyon kişiye ilaç dersi

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, prospektüsleri Türkçeleştirip, vatandaşın kısa ve anlaşılır bilgilerle, daha verimli ilaç kullanacağını müjdeledi. Artık ilaç nasıl kullanılır, bu ilaç nedir, yenilir mi, yutulur mu gibi bilgileri halkımızın anlayacağı dilde yazacaklarmış.

Prospektüs sözcüğünün telaffuzu bile milli bir sorunken, bana bu durum hayli faydalı görünüyor. Nihayet halkımızın Latin kültüründen gelmeyip de Frankofonların da küçük bir azınlık olduğunu biri fark etti sanırım. Fark etti etmesine de bence gerek yoktu. Çünkü biz hep beraber antienflamatuar ne demek, analjezik olunca ne oluyor çözmüştük. Hayatımıza nazal, disfonksiyon, kontrendiksiyon, endikasyon, farmakokinetik, absorpsiyon gibi sözcükler girmişti. Kimimiz doktora sorup öğrendik, kimimiz komşuya. Ama öğrenmiştik. Hep beraber Latinceyi sökmek üzereydik. Tam da bu kadar yaklaşmışken, gelişimimiz önünde yeni bir engel daha çıktı. Benim tek üzüntüm bu.

Masum besinlerdeki sinsi tehlike

Tabii bu damdan düşer gibi olmamış. Halk arasında krem yemek, fitil yutmak gibi olaylar gelişince, Sağlık Bakanlığı da mecbur kalmış. Merak da etmedim değil, bu zamana kadar niye bekledik? Ben olsam yan etkiler bölümünü toptan imha ederdim, şimdi orada yazanlar anlaşılınca esas kıyamet kopacak. Yan etkileri okuyup okuyup hepsinin başımıza geleceğine inanıp, etrafa da anlatacağız. Malumunuz bizde ilaç tavsiyesi yemek tarifi vermekle yarışabilir. İlaç tavsiyeleri tavan yapacak, bazı ilaçların moda olma riski bile var. Ekşisözlük’te bile sadece ilaç isimleriyle açılmış onlarca başlık var. İtiraf etmem gerekirse prospektüs okumak yerine ekşisözlük’te ilaç başlıklarını okuyup, ondan sonra da kilo almaktan, yüzümde envai çeşit sivilceler çıkarmaktan, intihara meyletmekten ödüm patlayıp ilacı kullanmaktan vazgeçmemle sonuç bulan durumlar yaşadım. Ama en azından ekşisözlük’te yazanları anlıyordum.

Laf aramızda, bu konuya en çok üzüleceklerin hastalık hastaları, kendi kendinin doktorları olduğunu düşünüyorum. Onların yaşamdan aldığı tat, etrafa prospektüsten anladığı için hava atmaktan çıkardı çünkü. Biz faniler boynumuz bükük, anlamaya çalışırken, “Ver bakayım ne yazıyormuş, bu antihistaminikmiş, kaşıntı için” gibi bilmiş cümlelerle bizi zır cahil hissettirmek için çalışırlardı. Artık devir değişti. Prospektüsler karşısında hiçbirimizin boynu bükük kalmayacak. Eliniz değmişken puntoları da büyütseniz hoş olmaz mı sevgili Sağlık Bakanlığı? Çoluk çocuk hep heba oldular prospektüsleri yüksek sesle okumaktan aile büyüklerine.

Prospektüs yazdım durdum da, artık onların ismi ‘kullanma talimatı’ oldu. Ayak uydurmak lazım. Kullanma talimatlarımız vatana millete hayırlı olsun, acil şifalar.

Sinem Dönmez / Radikal

Sağlıkçıya sözel şiddete hapis cezası

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2522 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim