• BIST 9524.59
  • Altın 2489.265
  • Dolar 32.495
  • Euro 34.7589
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

'Tam Gün' geldi doktor gitti

'Tam Gün' geldi doktor gitti
Hekime 'Ya hastane ya muayenehane' diyen yasa uygulamaya geçti. Hekimlerin ayrılması nedeniyle hastanelerde 'randevu' sorunu var.

Uzun tartışmalardan sonra hükümet tarafından 26 Ağustos’ta ‘Kanun Hükmünde Kararname’yle uygulamaya konulan sağlıkta ‘Tam Gün Yasası’ kamu ve üniversite hastanelerinde uygulanmaya başlandı. Yasadan önce önce hekimler hastanede görev yaparken aynı zamanda muayenehanede de çalışabiliyordu. Yasayla birlikte bakanlık hekimlere ‘bir tercih yap’ şartı koydu. Bunun üzerine kamu hastanelerindeki bazı doktorlar istifa ederek, muayenehanesinde çalışmayı tercih etti. Bir kısmı emeklliik için dilekçe verdi. Bir bölümü de iki yerde aynı anda çalışıp, suç işleyen durumuna düşmemek için izne çıkmayı tercih etti.

Tam Gün Yasası’ndan hastanelerde tedavi için bekleyen hastaların büyük çoğunluğu haberdar değil. Radikal, İstanbul’daki hastaneleri dolaşarak, hastalara ve öğrencilere ‘Tam Gün Yasası’nı sordu. Bazı hastaların yasadan ve uygulamadan haberi yok. Hastanelerde doktorların kimisinin ayrılması ya da izne çıkması nedeniyle yoğunluk göze çarpıyor. Haberdar olanlarsa farklı görüşler dile getirse de, bir uyum sorunu yaşandığına dikkat çekiyor. Yasanın, hastalar için adalet sağladığını düşünenler olduğu gibi, hastanelerin yoğunluğundan, randevu alamamaktan şikâyetçi olanlar da var. Hastane koridorlarında bekleyen hastaların isteği, bir an önce derdine derman olacak uygulamanın hayata geçmesi. Üniversite hocalarının özel muayenehaneleri olmasını doğru bulmayıp, ücretlerin yüksek olmasından şikâyet edenler olduğu gibi “Hak ettikleri ücreti alsınlar, yeter ki derdimize derman bulalım’’ şeklinde yaklaşanlar da bulunuyor. Yeni yasa ile ilgili ortak görüş ise randevu almada yaşanan zorlukta birleşiyor. Çapa Tıp Fakültesi öğrencileriyse Tam Gün Yasası’nın kendileri için olumsuz olduğu kanaatinde. Hastaların özel hastanelere yönlendirilmesini engellemek yerine yasak getirilmesini eleştiren öğrenciler, yasanın tecrübeli hocaları devlet üniversitelerinden kaçırdığını düşünüyorlar.

Akdağ: İkisi birden olmaz
Hekimlerin ya da hastaların bu eleştirilerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ katılmıyor. Önceki gün Kahramanmaraş’ta bulunan Bakan Akdağ’a gazeteciler, yasayla ilgili sıkıntıları sordu. Bakan Akdağ’ın yanıtı şöyleydi: “Bu kanun hükmündeki kararnameyi yapmadan önce her 100 uzmanın 97’si tam gün çalışıyordu. Birilerinin iddia ettiği gibi ortada bir problem yok. Artık bu meseleyi ülkemiz büyük ölçüde çözmüş durumda. İsteyen milletin hastanesinde çalışır, isteyen üniversite hastanesinde çalışır, isteyen de özel sektörde çalışır. İkisi beraber olmuyor, ikisi beraber olunca eğitim aksıyor, araştırma aksıyor. İkisi beraber olduğunda söylemeye dilim varmıyor ama hastaneler ticarethaneye dönüşüyor, milletin hastanesi...Buna izin vermeyeceğiz.”

Emeğin karşılığı verilmeli
Yasa gündeme geldiğinden beri eylemler yapan hekimlerin uygulamayla ilgili eleştirileri sürüyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Haluk Çokuğraş, ”Üniversite hastanesinde hasta bakmamız yasak. Hastaya bakmadan, tedavi etmeden tıp öğrencisine nasıl sağlıklı bir eğitim verilebileceğini bilemiyoruz. Bu çok temel bir problem” derken, Tabipler Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu da “Yasa gerek hekimlerin çalışma koşulu ve ücreti, gerek vatandaşların sağlığa erişimi konusunda bir düzenlemeyle beraber uygulanmazsa, hekim emeğini ucuzlatmaya yönelik bir uygulamadan öteye gitmez. Öğretim üyelerinin büyük bölümü özel üniversitelere geçince tıp eğitiminin özel vakıf üniversitelerine doğru kaymasının önü açılacak” dedi. Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’ysa yasanın prensipte doğru olduğunu belirtirken, “Ancak çalışan hekimleri emeklerinin karşılığını alabilmeli” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3898 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim