• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Tam gün yasası ömürlerini kısaltacak

Tam gün yasası ömürlerini kısaltacak
Meslekleri itibariyle yoğun bir şekilde radyasyona maruz kalan radyoloji çalışanlarının mesai saatlerinin 2 saat artırılması, kansere yakalanma riskini de artırdı.

Türk Medikal Radyoloji Derneği Başkanı Nezaket Özgür, tehlikeli bir meslekleri olmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı'nın ve hastane yönetimlerinin bu konuda duyarlı olmadıklarına dikkat çekerek, hem çalışanların hem de hastaların risk altında olduğunu vurguladı.

Tam Gün Yasası'nın 21 Ocak'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından radyoloji çalışanlarının mesaisi 5 saatten 7 saate çıktı. Yasa ile birlikte 2 saat daha fazla radyasyona maruz kalan radyoloji çalışanlarının umudu Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararındaydı. Ancak mahkemenin kısmi iptal kararlarının içinde radyoloji çalışanlarına ilişkin madde yer almadı. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Türk Medikal Radyoloji Derneği Başkanı Nezaket Özgür, 2 saat daha fazla radyasyona maruz kalmanın daha fazla kanser riski anlamına geldiğini söyledi.

'KİMSE TEHLİKENİN FARKINDA DEĞİL'
Hekimleri hastanede tutmak amacıyla Tam Gün Yasası'nın çıkarıldığının altını çizen Özgür, Sağlık Bakanlığı'nın bunun için hekimlerin ödeneklerini artırdığını ve ek ödemeler getirdiğini ancak radyoloji çalışanlarının çalışma saatlerini artmasına rağmen maaşlarında bir değişiklik yapılmadığını söyledi. Nezaket Özgür, radyoloji çalışanlarının her türlü kanser hastalığına neden olan iyonizan (elektromanyetik dalgalar) radyasyona maruz kalmaları nedeniyle riskli bir meslek grubunda olduklarını belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın radyoloji çalışanlarına bunun için bile ek ödeme yapmadığını söyledi. Tam Gün yasası ile birlikte haftada 25 saat çalışan radyoloji çalışanlarının çalışma süresinin 35 saate çıktığını belirten Özgür, bununla birlikte çalışanlarda kanser riskinin artacağına dikkat çekti. Çalışanların özlük haklarında da bir değişme olmadığını belirten Özgür, bakanlığın böyle riskli bir meslek çalışanlarını koruyucu kararlar alması gerektiğini vurguladı. Hastanelerde döner sermayeyi artırmak için gereksiz yere fazlasıyla çekim yapıldığını belirten Özgür, hekimlerin de hastaların da bu konuda bilinçsiz olduklarını söyledi. Özgür, radyasyonun renksiz ve kokusuz bir madde olması ve etkisini hemen hissettirmemesi nedeniyle, kimsenin tehlikenin farkında olmadığını dile getirdi.

'ZORUNLU OLMADIĞI HALDE NÖBET TUTUYORUZ'
Özgür, yasalarda risk grubunda yer alan meslek çalışanlarına nöbet zorunluluğu getirilmediğini ancak, radyoloji çalışanlarının nöbet tutmak zorunda olduklarını söyledi. Ayrıca nöbet parası da almadıklarının altını çizen Özgür, "Biz yasal olarak nöbet tutmak zorunda değiliz ama gece acile hasta geldiğinde çekilmesi gereken film, ultrason, röntgen gibi çok şeyi çekmek zorunda kalıyoruz. Biz kalmazsak kimse bu işi yapamaz. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda bir düzenleme getirmesi gerekiyor. Yasalarda bu açıdan bir boşluk var. Üstelik nöbetimiz yasal olmadığı için para da alamıyoruz" diye konuştu.

birgun.net

Bu haber toplam 4005 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim