• BIST 9790.88
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Tam Gün Yasası üniversitede bilimsel özerkliğe ters düşüyor

Tam Gün Yasası üniversitede bilimsel özerkliğe ters düşüyor
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın kısmen iptal edilen Tam Gün Yasası’nı yeniden çıkarmak için beklediği Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 5 ay önce alınan Tam Gün Yasası’nı iptal kararına, “yasama yetkisine müdahale” diye karşı oy kullandı.


Bilimsel özerkliğe aykırı
Kararda, doktor ve öğretim üyelerinin meslekleri itibarıyla diğer kamu görevlilerinden farklı statüde oldukları, çalışmaları zorunlu mesai saati sonrasında istedikleri yerde çalışabileceklerini, aksinin Anayasa’ya aykırı olduğu vurgulandı. Öğretim üyelerinin arasında hiçbir ayrım yapılmaksızın mesai sonrası resmi ya da özel özel çalışmalarının yasaklanmasının bilimsel özerkliğe ve bilim özgürlüğüne de aykırı olduğu vurgulandı.


Uzmana mesai uymaz
Kararda, “Bazı dallarda uzman olan hekimlerin sayıca az olması, kamunun yanında özel sağlık kuruluşlarının da bu dallarda uzman hekimlere ihtiyaç duyması, bu hekimlerin mesleğini mesai saatleriyle sınırlı olmaksızın yaygın bir şekilde icra etmelerini gerekli kılabilir” denildi.


Gözler Bakanlık’ta

CHP’nin iptal başvurusu üzerine yasanın doktorlara muayenehane yasağı ve özel çalışma yasağı getiren hükümleri başta olmak üzere bazı hükümleri iptal edilmişti. Karar büyük tartışma yaratmıştı. Gözler gerekçeli karar ışığında yapılacak yeni düzenlemeye çevrildi. Gerekçeli karar özetle şöyle:


Yaşam hakkını zedeler
Hekimlerin insan sağlığının gelişmesi ve yaşam haklarının korunması ile doğrudan ilgili olan bu konumları dikkate alınmaksızın çalışma koşullarının sınırlandırılması, bireylerin yaşam hakkını zedeleyici nitelik taşımaktadır.

Bilimsel özerkliğe ters
İptali istenen düzenleme ile üniversitelerin bilim verilerini yaymak, ulusal alanda gelişime ve kalkınmaya destek olmak, ülkeye ve insanlığa hizmet etmek gibi görevlerini yerine getirmesinin engellendiği, ayrıca, üniversitelerde görev yapan öğretim görevlileri, okutmanlar, öğretim yardımcıları ile akademik olarak belirli bir yetkinliğe sahip öğretim üyeleri arasında herhangi bir ayrım yapılmaksızın mesai sonrası ücretsiz de olsa resmi veya özel herhangi bir iş yapmalarının yasaklandığı anlaşılmaktadır. Bu durumun Anayasa’nın 130. maddesi (Üniversitelerin bilimsel özerkliği) ile bağdaşmadığı açıktır.

Kılıç: İptal, yasama yetkisine müdahale

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, iptal kararına karşı oy verdi. Kılıç, sağlık hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin yöntemin belirlenmesinin yasa koyucunun takdir yetkisi içinde kaldığına dikkat çekti ve şöyle dedi: “Kamuda çalışan hekimler için getirilen yeni çalışma sisteminin, sağlık hizmetlerinin sunumunda kamunun etkinliğini artırmak ve kamu kaynaklarının verimli kullanılması ile herkesin eşit olarak bu hizmetlerden yararlanmasını sağlamak gibi yasa koyucunun öngördüğü amaçların gerçekleşmesine uygun olup olmadığının değerlendirmesi, Anayasa yargısının konusu dışında kalmaktadır. Dolayısıyla bu konuda yapılacak değerlendirmeler yasama organın yetkisine müdahale niteliği taşır.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2227 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim