• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

'Tam günde geri adım beklenmesin'

'Tam günde geri adım beklenmesin'
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, üniversite hastanelerindeki tam gün uygulamasıyla ilgili, ''Hiç kimse bizden, AK Parti Hükümeti'nden bu ülkenin insanını, çocuğunu, engellisini muayenehanelere mahkum etme yönünde bir adım beklemesin'' dedi.

Akdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerini eleştiri ve sorularını yanıtladı. Türkiye'deki sağlık personeli sayısının yetersiz olduğunu, geçmişte bu sorunu aşmak için ortaya koydukları çabaların meslek örgütünce engellenmeye çalışıldığını ifade eden Akdağ, tam gün tartışmalarının ''kategorik'' tartışmalar olduğunu söyledi.

33 bin uzman hekim ve 9 bin klinisyenin tam gün görev yaptığını ifade eden Akdağ, şunları kaydetti:

''Dışarıyla muayenehane, özel hastane bağlantısı olmayan 9 bin hoca kötü hoca da dışarıyla bağlantısı olan bin hoca mı cici hoca? Bu ülkenin bir tek hocaları onlar mı? Üniversitelerde tam gün çalışan hocalara büyük bir haksızlık yapıyoruz. Tartıştığınız eğitimci olan arkadaşlar bin hocadır. Gerek YÖK gerekse SGK'nın verdiği mütalaaya göre her türlü tıbbi işlemi yapmalarına müsaade edilmektedir. Hastayı birincil olarak kendisi alamaz diyor. Neden? Dışarıyla içeri ilişkisi kurulmasın diye. Bu kadar basit bir tedbir alınmıştır. Bir uzmana, yardımcı doçente ya da doçente hasta getirilir, yatırılır ameliyatı yapılır, her şeyi yapılır, o hoca da o ameliyata eğitici olarak girer. Ameliyatı da gerçekleştirir, insanlara öğretir. Hoca buna rağmen öğretmenler odasında oturuyorsa kusura bakmayın o üniversitenin rektörüne ya da yöneticisine gidip hesap sormak lazım. O bin hocayla ilgili mesele başka şekilde de çözülebilir, ama hiç kimse bizden, AK Parti hükümetinden bu ülkenin insanını, çocuğunu, engellisini, her kimse onlar muayenehanelere mahkum etme yönünde bir adım beklemesin. Öyle bir şey yapmayacağız, buna kararlıyız.''

Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın bununla ilgili farklı kararları olduğunu hatırlatan Akdağ, sorunun ''Arap saçına döndüğünü'', bu sorunu çözmenin boyunlarının borcu olduğunu ifade etti.

'SAĞLIĞI ÖZELLEŞTİRME GİBİ BİR NİYETİMİZ YOK'
Kamu hastane birliklerini, satın alma ve insan kaynaklarını kullanma gibi konularda birliktelik sağlamak amacıyla uygulamaya geçirdiklerini bildiren Akdağ, bu hastanelerin yine kamuya ait olduğunu, özelleştirme yapmak gibi bir niyetleri bulunmadığını vurguladı.

Muayene ve ilaç katkı paylarıyla ilgili değerlendirmelere de yanıt veren Akdağ, organ ve kemik iliği nakli gibi tedavilerden hiç bir ücret alınmadığını, bu katkı paylarının acil servise gereksiz başvuruları önlemek ya da aile hekimine başvuruları teşvik etmek amacıyla getirildiğini ifade etti.

Vatandaşların yıkıcı sağlık harcamasıyla karşı karşıya kalmadığını belirten Akdağ, kronik hastalıklarda bu katkı paylarının alınmadığını anımsattı. Türkiye'de artık kızamık vakası görülmediğini, bu sayede artık yeni SSPE vakaları ortaya çıkmadığını kaydeden Sağlık Bakanı Akdağ, ''Bir daha bu ülkede SSPE vakası görmeyeceğiz'' dedi.

Sağlığı özelleştirmek gibi bir niyetleri olmadığını belirten Akdağ, ''Böyle bir niyetimiz olsaydı 10 yıldır yapardık'' dedi.

Akdağ, hizmet alımı yaptıkları kurumlardan zaman zaman bazı cihazlar için uzman desteği istediklerini ifade etti.

'ŞİDDETE KARŞI CİDDİ TEDBİRLER ALACAĞIZ'
Kelepçeli muayene konusunda hassas olduğunu, bu tür durumlarda müdahale ettiğini bildiren Akdağ, ana dilde sağlık hizmeti verilmesi konusunda da sorun olmadığını, Kürtçe bilen personelin bu konuda destek olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Akdağ, Doğu ve Güneydoğu'da sağlık hizmetinin iyi işlemesi için terör örgütünün baskısına son verilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesini çok önemsediğini dile getiren Akdağ, ''Bir tek sağlıkçıya vurulan fiskeyi bana vurulmuş sayarım. Çok ciddi tedbirler alacağız'' dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1772 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim