• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Sürdürülebilirlik İçin Gerekli

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Sürdürülebilirlik İçin Gerekli
Özel Sağlık Kuruşları ve Özel Sağlık Sigortalarının Geleceği için kritik bir konu olan "Tamamlayıcı Sigorta" sektör temsilcilerinin katıldığı konferansta ele alındı.

Özel Sağlık Kuruşları ve Özel Sağlık Sigortalarının Geleceği için kritik bir konu olan "Tamamlayıcı Sigorta" sektör temsilcilerinin katıldığı konferansta ele alındı.

İLAVE ÜCRETİ SİGORTA KARŞILAMALI
Sağlık Gönüllüleri Türkiye Başkanı Oğuz Engiz, konuşmasında sağlık maliyetlerinin her geçen gün arttığı fakat SGK'nın fiyat tarifesinde bir değişiklik olmaması nedeniyle Özel sağlık kuruluşlarının maliyetlerini karşılayacak bir fiyat politikası oluşturmak zorunda kaldıklarını belirtti. Bununda kullanıcıların üzerine bir fark ödemesi şeklinde yansıdığını ifade etti. Engiz, modern anlamda kişilerin cebinden para vererek her seferinde fark ödeyerek sağlık hizmeti alması yerine bu farkları da sigorta ettirerek bu sağlık hizmetlerinden de yaralanmasının daha doğru olduğunu dile getirdi.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI DESTEKLİYOR
Tamamlayıcı sigorta konusunun uzun zamandır sektör temsilcileri tarafından takip edildiğini belirten Engiz, konunun tekrar gündeme gelmesi ve bir aksiyon planı izleyerek bu sistemin ülkemize kazandırılması gerektiğini belirtti. Çalışma bakanının toplantı sonuç bildirimini beklendiğini de sözlerine ekleyen Engiz, randevu alıp kendileriyle görüşeceklerini söyledi.

TAMAMLAYICI SİGORTA SGK'NIN HARCAMALARINI KONTROL ALTINA ALACAK BİR SİSTEM
Engiz, tamamlayıcı sigortanın SGK harcamalarını kontrol altına alacak bir sistem olduğunu aynı zamanda sigorta sektörünün istikrarlı büyümesine katkı sağlayacak bir sistem ve finansman sıkıntısı yaşan özel sağlık kuruluşlarının da önlerini rahat bir şekilde görebilecekleri bir sistem olduğunu ifade etti.

"BELKİ ANLARIZ KORKUSUYLA YETKİLİLER GELMİYOR"
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, "Söylenecek çok şey var ama biz hep birbirimize konuşuyoruz. Dertlerimizi dinlemek için belki anlarız korkusuyla çok fazla yetkililer gelmiyor. Öğrenmenin yolu ya dinlemektir ya okumaktır. Biz önce kendimiz anlayacağız önce kendimiz inanacağız sonrada çözmesi gerekenlere anlatacağız. " dedi.

SAĞLIK HİZMETİ BEDAVA DEĞİL

Bahat, vatandaşta sağlığın bedelsiz olduğuna dair oluşturulan kanaatin sektörün önündeki ve vatandaşın önündeki en büyük tehlike olduğuna inandığını söyledi. "Bedava, ücretsiz gibi sözlerin bedelsiz algısı oluşturduğunu ifade eden Bahat, sağlık gibi yılda en az 600 dolar kişi başı maliyeti olan bir şeyin bedelsiz olduğunun konuşulamayacağını ifade etti.


NEDEN TAMAMLAYICI SİGORTA?
TOBB Sağlık Kuruluşları Sektör Meclisi Başkanı Seyit Karaca,"Sağlığın finansmanı üzerindeki bu tehdidin artarak sürmesi halinde tamamlayıcı sağlık sigortasının sadece sağlık finansman sisteminin sürdürülebilirliği için değil aynı zamanda Türkiye’de herkesin her yerden sağlık hizmeti alabilmenin önünün açması açısından bir gereklilik olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Karaca, tamamlayıcı sigorta ile devlet üzerindeki mali yükün paylaşılacağı, sağlık hizmetlerinin kalitesi üzerinde fiyat nedeniyle oluşacak baskılar azalacağı sağlık hizmeti alan kişilerin hekim hastane seçme konusundaki imkanlarının genişleyeceği ve özel sağlık kurumlarında kapasite kullanımı artışı sayesinde maliyet avantajı oluşacağını belirtti.

NELER TAMAMLAYICI SİGORTA KAPSAMINDA OLMALI
Karaca, GSS’nin kapsamadığı hizmetler, katkı payı alınan hizmetler, kapsamaya girmiş olmasına rağmen GSS’nin sınırladığı hizmetler ve yine GSS de oluşabilecek yeni talepler ve ayrıca sigortaların daha talepleri tamamlayıcı sigorta kapsamında değerlendirilebileceğini ifade etti.

"KAMU OTORİTESİ YETERLİ HIZI VE İNSİYATİFİ GÖSTEREMİYOR"
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Mustafa Su, tamamlayıcı sigortada neler yapılması konusunda herkesin müttefik ve kanun alt yapısının da en azından çerçeve olarak oluşturulmuş durumda olduğunu belirterek düzenlemelerin neden yapılmadığını şöyle ifade etti; “Neden yapmadığımız belki panellerde biraz daha detaylı tartışılacak ama beklide bu konuda adım atması gereken maalesef kamu otoritesinin yeterli hızı yeterli insiyatifi gösterememesi gibi bir durumla karşı karşıyayız. Tabi bize düşen elimizden geldiği kadar anlatmak, yararları konusunda ikna etmek.”


Sağlık Aktüel

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2941 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim