• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’na 5 ayda 20 bin başvuru

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’na 5 ayda 20 bin başvuru
Tedavi hizmetlerinde fark ücretlerini ortadan kaldıran tamamlayıcı sağlık sigortasına 5 ayda 20 bin kişi kaydoldu. Çalışanlarını fark ücretinden koruyan kurumlar arasında bankalar başı çekiyor.

Sigorta yaptıranlar, doğum dahil birçok tedavi alanında, Türkiye genelindeki anlaşmalı 200 özel hastaneye tek kuruş ödemeden hizmet alabiliyor.

Sağlıkta fark ücretlerinin sigorta kapsamında ödenmesi için hayata geçirilen Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’na (TSS) 5 ayda 20 bin kişi kaydoldu. Özellikle büyük şirketler, çalışanlarını fark ücretlerine karşı korumaya alıyor. En son iki banka, çalışanları ve aileleriyle birlikte 15 bin kişiyi TSS’ye dahil etti. Benzer tedbirler, kamu kurumlarının da gündeminde. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Mayıs’tan itibaren 3 bin 500 çalışanının TSS’ye geçmesini istedi. Adalet Bakanlığı da hâkim ve savcılar için çalışma başlattı. TSS’ye bireysel geçenlerin sayısı ise 4 bine ulaştı. Sigortalılar doğum dahil birçok hizmette Türkiye genelindeki anlaşmalı 200 özel hastaneye tek kuruş ödemeyecek. Hedef, vatandaşın sağlıklı iken ödediği primler sayesinde, hastanede para sorunu ile karşılaşmadan tedavi imkânı yakalaması. Vatandaşın ödeyeceği primler, İstanbul içi ve dışı olarak ikiye ayrılıyor. Poliçe fiyatları İstanbul’da yıllık en düşük 250, Anadolu’da ise 168 lira.

TSS, ayaktan işlemlerde test, tahlil, doktor ücreti, radyoloji ve fizik tedaviyi kapsıyor. Yatarak tedavi de dahili ve cerrahi yatışları. Mevcut durumda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel hastanelere vatandaşa verdikleri hizmet karşılığında belirli ücretler ödüyor. Hastaneler de bunun dışında vatandaştan fark ücreti tahsil ediyor. Sigortalama, üniversite hastaneleri için de geçerli. İstanbul Üniversitesi’nin iki tıp fakültesi tamamlayıcı sigorta için anlaşma yaptı. Sigortalı hastanın saat 17.00’den sonra ödeyeceği hoca farkı, bu sigorta kapsamına dahil edilecek. Uygulamada belirli sınırlamalar bulunuyor. Ayakta tedavilerde yılda 6 kez hastaneye gidişlerde sigorta devrede olacak. Yatarak tedavilerde ise sınırlama yok. SGK yetkilileri, 50 milyar lirayı bulan sağlık harcamalarının bu sistemle normale çekileceğini düşünüyor. Tamamlayıcı sağlık sigortası oranı Fransa, Hollanda, Avustralya gibi ülkelerde yüzde 90’larda.

Muayene katılım payı kapsam dışı

Tamamlayıcı sağlık sigortasında süre 1 yıl. TC vatandaşı olmak ve 60 yaşını geçmemek şart. 55 yaş ve öncesi ilk defa sigortalandığında, poliçelerin kesintisiz olarak devam etmesi halinde 60 yaşından sonra da yenilenebiliyor. Hastanelerde devletin aldığı 12 liralık muayene katılım payı, sigorta kapsamında değil. Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre katılım payı özel sigorta kapsamına alınamıyor.

Şimdilik iki sigorta şirketi hizmet veriyor

Sistemde şu anda iki sigorta şirketi çalışıyor. Biri ise izin alma sürecinde. 2012 Kasım ayından bu yana hizmet sunan Mapfre Genel Sigorta Sağlık Direktörü Dr. Baki İtez şunları kaydetti: “Vatandaş sigortayı iki şekilde seçebiliyor. Sadece yatarak ya da hem yatarak hem ayaktan. Sisteme katılım arttıkça vatandaş lehine daha fazla düzenleme olacak. Türkiye’de hastaneye gidiş oranı ayakta yıllık 8’in üzerinde iken TSS yaptıranlarda bu oran 4’e iniyor. Sistemde kişilerin TSS’yi az kullanmasına göre trafik sigortası gibi hasarsızlık indirimi de uygulanacak.” USK Sağlık Hizmetleri Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Dr. Cengiz Konuksal ise sistemin Türkiye’de artan sağlık hizmetlerinin finansmanı konusunda önemli bir sıkıntıyı çözeceğini anlatıyor: “Sayı arttıkça poliçe kapsamı da artacak. Böylelikle vatandaş çok uygun fiyatlara TTS’ye dahil olacak.”

Çağlar Avcı / Zaman

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3068 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim