• BIST 9039.77
  • Altın 2298.627
  • Dolar 32.3159
  • Euro 35.1084
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Tane ile ilaç satışı gündemde

Tane ile ilaç satışı gündemde
Hükümet ilaçta ıskontodan vazgeçti, ancak bütçeyi aşan harcamaları azaltmak için ilacın taneyle satışına yöntem arıyor.

Bir süre önce yüzde 7.5 ıskonto nedeniyle yaşanan ilaç sıkıntısının ardından geri adım atılıyor. İlaçta bütçeyi aşan hükümet ne tür tedbir alacağına yönelik çalışmaya devam ediyor. Bu çerçevede ilaçta taneyle satış planlanıyor. İlaçların taneyle satışı uygulamasına gelecek yıl başlanması düşünülüyor. Ayrıca reçeteye yazılacak ilaçların 4 ilaçla sınırlandırılması da gündemde.

İlaçta bütçeyi aşan hükümet önce eczacılarla ilgili bir dizi önlem aldı. Bu nedenle ıskonto oranını arttırdı. Yüzde 7.5 artan ıskonto oranından sonra hastalar kullandıkları ilaçlara ulaşamayınca ıskonto tedbirinden geri adım atıldı. Ancak hem Sosyal Güvenlik Kurumu hem de Sağlık Bakanlığı ilaçla ilgili alınacak tedbirler üzerinde çalışma yapıyor. Bunlardan bir tanesinin de çöpe giden ilaçları önlemek için taneyle ilaç satışı olduğu belirtildi.
Yetkililer, bu konuda hazırlık yaptıklarını belirterek, ancak şu anda sektörün hazır olmadığını söylediler.

3 ilaç için 3 lira
Emekli Sandığı Kanunu’nda değişiklik getiren yasa tasarısına ilaç kutusunda alınabilecek katkının ayrıntıları belli oldu. Buna göre 3 ilaç için 3 lira formülü uygulanacak. 3 kutuyu geçen her ilaç için yine 1 lira katkı alınacak. Ayrıca Danıştay’ın iki kez iptal ettiği reçeteye ilaç sınırlaması gelecek.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu dün yapılan ‘tali’ komisyon toplantısında ise 4 ilaca kadar 3 lira bundan sonra ki her bir ilaç için ise 1 lira alınması önerisi ortaya çıktı. Tali komisyonun önerisi bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek.

İlaç sektöründe 3 bin kişi işinden oldu
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, ilaç sektöründe artan maliyet baskısı nedeniyle son bir ayda 3 bin kişinin işten çıkartıldığını açıkladı. Hükümetin ilaç sektöründeki KDV oranını yüzde 18’den yüzde 8’e düşürme kararının olumlu olduğunu, ancak sektörün taleplerini karşılamadığını söyleyen Barut, “Iskonto oranları ve kur farkından kaynaklanan sorunların da çözülmesi gerekiyor. Aksi halde işten çıkarmalar devam edecek” dedi. İlaç sektöründeki üretici firmaların, önceki yıllardan birikmiş yüklü KDV alacağı olduğuna dikkat çeken Barut, “Bunun da sektöre ödenmesi gerek”dedi. Iskontonun sadece 350 ilaçta kaldırılmasının yeterli olduğunu belirten Barut ise, “Geri kalan ilaçlarda da bunun kaldırılması lazım. Çünkü ıskontolar nedeniyle zarar eden firmalar var” dedi.

TÜRK-İŞ’ten tasarıya tepki
Tasarıdaki düzenlemelere TÜRK-İŞ’ten de tepki geldi. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, yaptığı yazılı açıklamada, tasarıda sigortalı hastalara verilecek her bir ilaç kalemi veya kutu adedi için 3 lirayı geçmemek üzere katılım payı alınmasının öngörüldüğünü, yatan hastalardan ise yüzde 1 oranında katılım payı alınması hükmünün korunduğunu belirtti. Kumlu, “Bu uygulama ile ilaç fiyatlarına uygulanan indirim tutarı sigortalı hastalardan alınmak istenmektedir” dedi.

Katkı payı 60 TL’ye çıkıyor
İlaç başına 3 lira katkı payı alınmasına yönelik tasarı dün TBMM Aile ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşüldü. Burada söz verilen sivil toplum örgütlerinden Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Feride Aksu Tanık, vatandaşın tedavi ve reçete için toplamda ödeyeceği katkı payının 60 liraya çıkacağını söyledi.

NEŞE KARANFİL

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1800 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim