• BIST 9443.71
  • Altın 2502.724
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.805
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Tarihi yüz nakline 100 üzerinden 100

Tarihi yüz nakline 100 üzerinden 100
Bir acı olay iki mutluluğa vesile oldu. İntihar eden Ahmet Kaya'nın yüzü, bacağı ve kolları iki hastaya nakledildi. Böylece Türkiye'nin ilk yüz nakliyle dünyanın ilk aynı anda...

Bir acı olay iki mutluluğa vesile oldu. İntihar eden Ahmet Kaya'nın yüzü, bacağı ve kolları iki hastaya nakledildi. Böylece Türkiye'nin ilk yüz nakliyle dünyanın ilk aynı anda bacak-kol nakli gerçekleşmiş oldu.

Türkiye'de bir ilk... Uşak'ta 12 gün önce bunalıma girip kendini trenin altına atan 6 çocuk babası, inşaat işçisi Ahmet Kaya'nın (45), beyin ölümü gerçekleşmesi üzerine yakınları organlarını bağışladı.
YÜZÜ GENÇ UĞUR'A: Yapılan tarama sonucunda 40 günlük bebekken çıkan yangında Kaya'nın yüzünün, yüzde 90'ınında yanıklar oluşan Antalya, Manavgatlı Uğur Acar'a (19) nakil edilmesine karar verildi.
KOLLARI VE BACAĞI ATİLLA'YA: İki kolu ile bacağının ise 11 yaşındayken elektrik akımına kapılıp kollarını ve sağ bacağını kaybeden Atilla Kavdır'a (34) yapılmasına karar verildi.
RAHİM NAKLİNİ DE O YAPMIŞTI: Daha önce kadavradan ilk rahim nakli ile iki kol naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, aralarında eşi yardımcı Doç. Dr. Güldener Özkan'ın da olan ekibiyle birlikte özel bir ambulans uçakla Uşak'a gitti.
AMBULANS UÇAKLA NAKİL: Kaya'nın iki kolu ile bacağı ve yüzünü alan Özkan gece yarısı özel ambulans uçakla Antalya'ya geldi.
OPERASYONLAR BAŞARILI: Akdeniz Üniversitesi'nde saat 03:15'te nakil işlemine başlandı.  Önce, Kaya'dan alınan yüz, Acar'a nakledildi. Ardından Kavdır'ın nakline geçildi. Operasyon, saat 15.00 sıralarında sona erdi.
İKİ İLKE İMZA ATTILAR: Düzenlenen basın toplantısında Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe, 25 kişilik ekibin 48 saatlik bir çalışmasının sonunda aynı anda bir hastaya hem iki kol ve bir bacak ve bir başka hastaya da Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştirdiğini söyledi.
AİLELERİN DE BAŞARISI: Her iki operasyonun da başarıyla geçtiğini bildiren Prof. Dr. Ömer Özkan 'Hastaları birkaç gün yoğun bakımda izleyeceğiz. Dünyada ilk defa bir aile bir kadavranın hem yüzünü hem de uzuvlarını bağışlıyor. İç organlar hariç. Bu dünyada bir ilk. Bu bizim olduğu kadar, organları bağışlayan ailenin de başarısı. Onlara teşekkür ediyoruz' dedi.

UŞAK'TA HÜZÜN VARDI
Uşak'ta intihar eden Ahmet Kaya'nın cenazesine, yakınlarının isteği üzerine eksilen uzuvları yerine takma kol ve bacak monte edildiği ve silikondan yüz maskesi yapıldı. Cenaze gözyaşları içinde toprağa verildi. Kaya'nın altı çocuk sahibi olduğunu, çocuklarının ikisinin yurtta kaldığını, bundan 5-6 ay kadar önce evlendiği ikinci eşinin evi terk ettiğini ve bunalıma girdiğini ileri süren Kaya'nın yengesi Fadime Kaya, 'Ahmet'in hayatta yüzü gülmedi. İnşallah bağışlanan organları ve yüzü başkalarının yüzünü güldürür' diyerek gözyaşı döktü.

Mustafa KOZAK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3559 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim