• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Tatil yatmak değil!

Tatil yatmak değil!
Tatili ‘yatmak’ olarak görmeyin, bu dönem hobilerinize ve yaşama daha iyi bakmanızı sağlayan bir fırsat aslında.

Hele 40 yaşının üzerine çıkmışsanız, zorlayıcı sporlar yapmadan hareketlerinizi artırmanızda fayda var. Bu yaşın üzerindeki insanlara önerim, vücudun tüm eklemlerinin hareket açıklığını sağlayan egzersiz ve yürüyüş yapmaları, özellikle de yüzmeleri.

Bunları yaptığınız takdirde her gün almayı alışkanlık haline getirdiğiniz ağrı kesicilerden de vazgeçeceksiniz.

Böylece ilaçları, kimyasalları unuttuğunuz bir dönem yaşabilirsiniz. Hastalarımla konuşurken daima, “Küçük ağrılarınızı hemen ilaçla çözmeye kalkmayın” derim. Onlar vücudunuzun yabancıları. Onlarla tanışabilmek için çok akıllı olan insan vücudu büyük sıkıntılar çekiyor. Bazen de kabul etmediğini reaksiyonlarla ve sorunlarla size bildiriyor.

Hastalığa göre seçim
Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar, hava ve gürültü kirliliğinden uzak kalmalı. Tatile çıkan hastalar, psikolojik kökenli ve strese bağlı ağrılarını duymadıklarını söyler. Fibromiyalji sendromu olanlar, tatilden hep mutlu, ağrısız döner. Hipertansiyonu olan hastalar, çok yüksekteki tatil yörelerine giderken tedbirli olmalı. Kalp yetmezliği veya akciğer hastalığına sahip kişilere, oksijeni bol yerleri tavsiye ederim. Eklem hastalıkları olanlar da rutubetli yerleri tercih etmemeli.

Tatilde küçük şeylerle mutlu olmayı öğrenin. Doğanın size sunduğu güzellikleri tek tek hissetmeye çalışın. Ülkemiz o kadar güzel ki, tüm bunları ayrı ayrı veya bir arada yaşayacağınız tatil yörelerimiz var.

İlaç etkisi

Hastalıklarımızın çoğu psikolojik kökenli olduğu için tatili bir nevi ilaç olarak kabul edin. Tatil yaparken yaşınızı ve fiziksel yapınızın da hesabını iyi yapın ki kötü sürprizlerle karşılaşmayın. Aşırı sıcakta kalmaktan kaçının, öğle saatlerinde güneşin altında çok kalmayın. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Benim tatilim
Bu yılki tatilimi Ayvalık’a bağlı Cunda Adası’ndaki Ortunç Club’ta geçirdim. Burayı özellikle orta yaşın üzerindeki kişilere tavsiye ederim. Evinizin rahatını ve huzurunu hissedeceğiniz bir yer. Olağanüstü bir yönetimi var. Ayrıca doğaya son derece saygılılar, tek bir ağaca ya da çiçeğe zarar vermeden güzellikler yaratmışlar. Orada özellikle güneş doğarken denize girmenizi ve bol bol yüzmenizi tavsiye ediyorum. Gördüğümüz şu ki orada insanlar doğaya, doğa da insanlara yakışmış. Ülkeme bu kadar güzel bir yer kazandırdıkları için bu insanlara ve de orada çalışanlara teşekkürler ediyorum.

Dr.Eser Alptekin

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2560 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim