• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Tedavi olurken para da kazanıyorlar

Tedavi olurken para da kazanıyorlar
Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’ne tedavi için gelen hastalar, tedavileri süresince toplumdan uzak kalmamaları ve daha önceki el becerilerini kaybetmemeleri için kendilerine yaptırılan bez bebek, resim ve

BOLU (A.A) - Emin Gürbüz - Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezine tedavi için gelen hastalar, tedavileri süresince toplumdan uzak kalmamaları ve daha önceki el becerilerini kaybetmemeleri için kendilerine yaptırılan bez bebek, resim ve el işi malzemelerinin satışıyla gelir elde ediyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Toplum Ruh Sağlığı Merkezine gelen hastalara, tedavi oldukları sürede toplumdan uzak kalmamaları için çeşitli iş kollarında çalışma imkanı sunuluyor.

Merkezde verilen resim, el sanatları, takı ve Türkçe kurslarında hastalarla bire bir ilgilenerek toplumdan uzak kalmalarını önleyen yetkililer, hastaların yaptıkları resim, takı ve bez bebekleri toplayarak Atatürk Orman Parkı'ndaki merkeze ait olan ofiste satışa sunuyor. Özel olarak alınan siparişler hastalar tarafından yapılıyor ve yapılan ürünlerden elde edilen gelirler, hastalara dağıtılıyor.

-''HASTALARIN AİLELERİNİ EĞİTİYORUZ''

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Hülya Ensari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında açılan Toplum Ruh Sağlı Merkezi'nde yapılan çalışmalar içerisinde hastaların düzenli olarak tedavilerini kontrol etmek, bunların takiplerini yapmak, merkeze gelmedikleri zaman evlerine giderek hastaları evlerinde izlemek ve tedavi sürecine dahil etmeyi planladıklarını belirtti.

Ensari, ''Hastaları, merkezimizdeki psiko eğitim gruplarına alıyoruz. Aileleri eğitiyoruz, aile eğitimi yapıyoruz. Hastaların hastalıkları nedeniyle kaybetmiş oldukları becerileri kazandırmaya yönelik sosyal beceri eğitimlerini veriyoruz'' dedi.

-''TOPLUMA VE ÇALIŞMA HAYATINA ÖN HAZIRLIK YAPIYORUZ''

Türkiye'de ilk defa uygulanmakta olan Toplum Ruh Sağlığı Hizmetleri ile amaçlarının ağır ruhsal hastalığı olan hastaların düzenli bir şekilde takip, tedavi ve rehabilitasyonu ile topluma yeniden kazandırmak olduğunu anlatan Ensari, şöyle konuştu:

''Bu rehabilitasyon çalışmaları içerisinde bir çok faaliyete de yer veriyoruz. Resim ve müzik çalışmalarına katılıyor, el sanatları atölyelerinde çalışıyorlar, bilgisayar kurslarına, beden eğitimi ve Türkçe derslerine katılıyorlar. Böylece hastalık öncesinde sahip olduğu yeteneklerini canlandırıyorlar. Biz burada hastanın bireysel anlamda ihtiyacını tespit ediyoruz. Bu ihtiyaç doğrultusunda hangi konuda yeteneği ya da ilgisi varsa veya hastalık öncesinde uğraştığı bir alan varsa burada kaybettiği yeteneklerini yeniden çanlandırmaya çalışıyoruz. Çalışma hayatlarına atılabilmeleri için ön hazırlık çalışması yapıyoruz.''

-''2 BİN ADET BEZ BEBEK ÜRETECEKLER''

Resim atölyesinde hastaların çok güzel resimler yaptığını ifade eden Ensari, şunları kaydetti:

''Daha önce ellerine kağıt, kalem ve fırça almamış hastalar, çok güzel tablolar yapıyor. El sanatları atölyelerinde hastalar, önceleri basit işler olan kolye, küpe, yüzük ve bilezik tarzında bir şeyler yapmaya çalıştı. Amacımız meşguliyet aşamasında hastaları gözlemlemekti. Daha sonra seri bir takım ürünleri üretmeyi planladık ve bez bebek üretimi yapmaya başladık. Düzenli olarak takibe giren hastalar, bir fabrika ve atölye disiplininde plan içerisinde çalışmaya başladı. Akşama kadar da belli bir prensipte bu çalışmalarını yürütüyorlar. Bir ilaç firması sponsorluğunda bir çalışma başlattık. Bu ilaç firmasına 2 bin adet bez bebek üreteceğiz. Bu bebekler karşılığında firmanın bize ödeyeceği parayı bebeklerin yapımında emeği geçen hastalara dağıtacağız.''

-''HASTALARA İŞ İMKANLARI SAĞLANSIN''

Ensari, tedavi olan hastalara iş imkanlarının da sağlanması gerektiğini vurgulayarak, ''Merkezimizde tedavi olan hastalarımızın tekrar topluma kazandırılması için iş yeri ve fabrika sahiplerine büyük işler düşmekte. Fabrikalarda çalıştırılması gereken engelli kontenjanlarından bizim hastalarımızın da yararlanmasını istiyoruz. Hastalarımız fabrikalarda gözetmenler eşliğinde çalıştırılabilir. Daha sonra saatlik, yarım gün ya da tam gün olarak çalıştırılabilir. Hastalarımızın topluma tekrar kazandırılması için toplumdan destek istiyoruz'' diye konuştu.

Bu haber toplam 2401 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim