• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Tehlike büyüyor: 200 yeni vaka

Tehlike büyüyor: 200 yeni vaka
Mide bulantısıyla birlikte kusma ve ishalle ortaya çıkan, bugüne kadar 17 kişinin ölümüne yol açan ve bir bakterinden kaynaklandığı bildirilen EHEC hastalığının Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde yayıldığı bildirildi.

Alman haber ajansı DPA sağlık makamlarının verdiği bilgiye dayanarak yayımladığı haberde, son olarak ülkenin kuzeybatısında yer alan Aşağı Saksonya eyaletinde ve ülkenin kuzeyinde bulunan Schleswig Holstein eyaletinde toplam 200 yeni EHEC vakasına rastlandığını belirtti.

DPA haberinde, böylece mayıs ayından bu yana Almanya'da, diğer Avrupa ülkelerinde ve ABD'de hastalığa yakalanmış olan veya bakteriyi taşıdığından şüphelenilen toplam kişi sayısının bin 900 olduğunu ifade etti.

Daha önce yapılan açıklamada, Almanya'da, diğer Avrupa ülkelerinde ve ABD'de toplam bin 500'den fazla kişide ölümcül bakteriye rastlandığını veya bakteriyi taşımaktan şüphelenildiği belirtilmişti.

ZARAR 30 MİLYON EURO

Almanya’da başlayan Avrupa, ardından Amerika’ya kadar sıçrayan EHEC virüsünün neden olduğu virüs, ekonomik açıdan çiftçileri zor durumda bıraktı. Rusya, AB ülkelerinden sebze ithalatını durdururken, Almanya’da 16, İsveç’te 1 kişinin ölümüne neden olan salgının nedeni bir türlü saptanamadı.

Bilim insanlarının uyarısı üzerine marul, domates ve salatalık tüketimi neredeyse dururken Alman çiftçilerin haftalık zararının 30 milyon euro’yu bulduğu belirtildi. Almanya’nın önde gelen tıp kuruluşlarından Robert-Koch Enstitüsü’nün uyarısı üzerine birçok sebze halinde satışlar durma noktasına gelirken, tonlarca salatalık, marul çürümeye bırakıldı. Bu arada Rusya, bütün Avrupa Birliği ülkelerinden sebze ithalatını durdurduğunu açıkladı.

Federal Meyve-Sebze Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Karl Schmitz, pek çok çitçinin bu durumdan büyük oranda etkilendiğini belirtirken, Almanya’nın en büyük sebze-meyve satış kooperatiflerinden Langard’ın Yönetim Kurulu Başkanı Stephan Weist, binlerce üreticinin iflasın eşiğine geldiğini söyledi. Almanya’daki çiftçilerin günlük zararının 2 milyon euro’yu bulduğu hesaplanırken, Almanya’nın büyük market zincirler Rewe, Metro ve Aldi, bilimsel olarak ‘masum’ çıkan İspanya’dan gelen ürünleri piyasadan çekti. İspanyaTarımBakanı Rosa Aguilar, haftalık 200 milyoneurodolayında zararları oluştuğunu, tazminat için başvuracaklarını söyledi.

Alman 1'inci devlet kanalı ARD, EHEC virüsünden Almanya’da yaşamını yitirenlerin sayısının Aşağı Saksonya eyaletinde 1 kişinin daha ölmesi ile 16’ya çıktığını bildirirken yaklaşık 500 hastanın ağır ve ölümcül belirtileri bulunduğu ifade edildi. Halen 1000’den fazla kişide mide bağırsak enfeksiyonu, böbreklerde sorun yaratan ve ölümcül olabilen Hemolitik-üremikSendrom'un (HÜS) görüldüğü ifade edildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1670 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim