• BIST 9086.27
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

TEİS: "Bilinçsiz ilaç tüketimi gelecek nesillerin sağlığını çalıyor"

TEİS: "Bilinçsiz ilaç tüketimi gelecek nesillerin sağlığını çalıyor"
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, ilaçların bitkisel de olsa masum olmadığına dikkat çekerek, kontrolsüz ilaç kullanılmaması konusunda vatandaşı uyardı.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, ilaçların bitkisel de olsa masum olmadığına dikkat çekerek, kontrolsüz ilaç kullanılmaması konusunda vatandaşı uyardı. Saydan, "Her türlü ilacı kullanırken eczacınıza danışmanız gerekir" dedi.

Bilinçsiz ilaç kullanımının toplum olarak yaptığımız en büyük hatalardan biri olduğunu ifade eden, Saydan konuyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü: 

"BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANIMI BİR EĞİTİM SORUNUDUR"

"İlaç rastgele alınacak ve kullanılacak bir ürün değildir. Eczacınıza sormadan danışmadan bitkisel ilaç kullanmak sağlığınız açısından çok büyük risk demektir. İster bitkisel isterse kimyasal olsun kullandığımız her ilacın yan etkisi bulunmaktadır.

İlaç; dozunda ve zamanında kullanıldığında etkili olan kimyasal maddedir. Gereğinden fazla kullanılması istenmeyen yan etkilere, gereğinden az kullanılması ise istenen tedavinin gerçekleşmemesine neden olur.

Halkımız ilaç konusunda yeterince bilinçli ve eğitimli değildir. İlacın yanlış ve eksik kullanımı bir eğitim ve bilinç sorunudur.

Ülkemizde de bilinçsiz ilaç kullanımına bağlı olarak gelişen yan etkiler ve tedavi gecikmeleri sebebiyle tedavi masrafları ve buna bağlı olarak ne yazık ki ilaç harcamalarının maliyetleri artmaktadır.

"KONU KOMŞU TAVSİYESİYLE İLAÇ KULLANILMAZ"

Bilinçsiz ilaç tüketimi konusunda eczacılarımız üstlerine düşen görevi tam anlamıyla yapmaktadır. Ancak hastalarımız konu komşu tavsiyesi, aldatıcı bitkisel ilaç tanıtımları nedeniyle ciddi anlamda sağlık sorunları yaşmaktadır.

İlaç, eczacıların uzmanlık alanıdır, yani ilaçları en iyi eczacılar bilirler. İster bitkisel yoldan elde edilmiş olsun, isterse kimyasal yoldan elde edilmiş olsun bütün ilaçların eğitimini alan tek meslek eczacılık mesleğidir. Her türlü ilacı kullanırken eczacınıza danışmanız gerekir. İlaç; televizyon reklamı veya internet reklamı ile kullanılamaz, ölümcül sonuçlar doğurur. Bunun örneklerini maalesef görüyoruz ve çok üzülüyoruz. Özetle söyleyecek olursak; hiçbir ilacın reklamı yapılamaz ve kullandırılmaya özendirilemez. Komşunuza veya arkadaşınıza iyi gelen ilaç size iyi gelmez. Mutlaka hekime veya eczacınıza danışarak ilaç kullanmalısınız. Bitkisel ilaçlar asla masum ve zararsız değildir.

Bunu önlemenin yolu devletin bir politika olarak ilaç kullanımı konusunda vatandaşlara gerekli eğitimi vermesi gerekmektedir. Bu konu ilköğretim okullarında ders olarak konulmalı ve yeni yetişen nesil için yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanımı sorun olmaktan çıkarılmalıdır.

TEİS olarak vatandaşlarımıza eczacılarına danışmadan asla ilaç almamalarını ve kullanmalarını önemle bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

Bu haber toplam 6474 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim