• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

TEİS: Sağlık Bakanlığı eczacıların stok zararları için tebliğ değişikliği yapsın

TEİS: Sağlık Bakanlığı eczacıların stok zararları için tebliğ değişikliği yapsın
Referans fiyat değişikliği ile Kamu Kurum İskontosu değişikliklerinde oluşan eczane stok zararlarını karşılamayan ve Kamu Kurum İskontosunu eksik uygulayan ...

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sağlık Bakanlığı'na ve İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'ne resmi yazı yazarak, söz konusu tebliğ değişikliğinin yayınlanmasını talep ettiklerini belirtti.

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, referans fiyat değişikliği ile Kamu Kurum İskontosu değişikliklerinde oluşan eczane stok zararlarını karşılamayan ve Kamu Kurum İskontosunu eksik uygulayan firmalar nedeniyle eczacıların mağduriyeti devam ettiğini bildirdi.

Üzerinden iki ay geçmesine karşın Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nden mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin bir tebliğ değişikliği yayınlanmamış olmasının, eczacıları endişelendirdiğini bildiren Saydan, şöyle devam etti:

"Konuya ilişkin olarak Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Sağlık Bakanlığı'na ve İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'ne resmi yazı yazarak, söz konusu tebliğ değişikliğinin yayınlanmasını talep ettik.

10/11/2011 Tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 'beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar'ın 2. maddesinde zararların karşılanacağı hükmü getirilmiş olmasına rağmen; Eczanelerin zararının hangi sürede karşılanacağının belirtilmemiş olması, zararların depocu fiyatından mı yoksa daha önceki kısmen de olsa yapılmış olan fark ödemeleri gibi imalatçı fiyatından mı yapılacağına yönelik bir düzenleme bulunmadığı ayrıca zararların karşılanmaması sonucu ilaç firmalarına herhangi bir yaptırım belirlenmemiş olduğundan İTS'ye bildirim yapılması durumunda dahi zararların tamamının karşılanıp karşılanmayacağı konuları netleştirilmemiştir.

-"KAMU KURUM İSKONTOSU ARTIŞLARINDAN DOĞAN ZARARLAR DA TELAFİ EDİLMEDİ"-

17 Kasım 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Kamu Kurum İskontolarındaki artış nedeniyle eczanelerin raflarında bulunan ilaçlarda oluşan kayıpların ilaç firmalarınca telafi edilmesine yönelik olarak Sağlık Uygulama Tebliğinde yeni bir değişiklik yapılmış olmasına rağmen yine ilaç firmalarınca söz konusu zararların karşılanmasına yönelik hiçbir girişimde bulunulmadığını belirten Saydan, şunları kaydetti:

"Kamu Kurum İskontolarında eczaneler sadece 'taşıyıcı' olmasına rağmen bazı ilaçlara üretici ya da ithalatçısı olan firmalar tarafından Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan iskontolar eksik olarak uygulanmakta ya da hiç uygulanmamakta, hatta bazı firmalar bu iskontoları yapmayacaklarını yazılı olarak beyan etmektedirler.

İçinde bulunduğumuz bu durumda eczanelerimiz bedelsiz olarak kamulaştırılmakta, ilaç firmalarının mevzuata aykırı davranışlarına karşı herhangi bir yaptırım uygulanmayarak eczacıların kar oranı üzerinden haksız kazanç elde etmelerine engel olunamamaktadır. Şimdiye kadar atılan adımlar önemlidir ancak belirttiğimiz konular üzerinde düzenleme yapılmazsa bunların hiçbiri zararlarımızın telafisine yarar sağlamayacaktır. Eczanelerimiz karşılanmayan zararlar yüzünden yangın yerine dönmüştür. Bu yüzden gereken tebliğ değişikliği derhal hayata geçirilmelidir.
TEİS olarak mesleki sorunlarımızın çözümü için her platformda sürdürmekte olduğumuz, haklarımızın korunmasına yönelik çalışmalarımız, ısrarlı ve kararlı bir şekilde devam edecektir"

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3099 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim