• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

Tek bir kırkırdaktan gırtlak yapılıyor

Tek bir kırkırdaktan gırtlak yapılıyor
Doç. Dr. Haluk Özkul, gırtlağın yarısının alınması durumunda bile tek bir kıkırdakla yeniden gırtlak yapılabildiğini söyledi.

Gırtlak kanserinin erken evrede teşhis edilmesi durumunda organ kaybının önlenebileceğini söyleyen Doç. Dr. Haluk Özkul, 'parsiyel' isimli yöntemle, gırtlağın yarısının alınması durumunda bile tek bir kıkırdakla yeniden gırtlak yapılabildiğini söyledi.

Ülkemizde gırtlak kanserinin görülme sıklığı her geçen gün artıyor. Araştırmalar, sigara içiminin artmasına paralel olarak gırtlak kanseri vakalarında artış olduğunu gösteriyor. Nefes almak, konuşmak ve yutkunmanın sağlanmasında hayati bir fonksiyon görevini üstlenen gırtlakta oluşan kanser, erken teşhis edilmediğinde organ kaybına kadar götürebiliyor. Bu durumdaki hastaların çoğunun ses kısıklığı sorunu yaşadığını ve konuşmakta güçlük çektiğini söyleyen uzmanlar, kişinin tekrar konuşabilmesi için ise yemek borusuna takılan protezle hayatını sürdürmek zorunda kaldığına dikkat çekiyor.

BİR SAĞLAM KIKIRDAKLA GIRTLAK OLUŞTURABİLİYOR

Organ kaybının erken teşhisle önüne geçilebileceğini söyleyen Bezm-i Alem Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Bölümü Klinik Şefi Doç. Dr. Haluk Özkul, "Hastalığı erken evrede yakalamak organın kurtarma şansımızı arttırıyor. Bugün gırtlağın içerisinde bulunan 9 hareketli kıkırdaktan sağlam kalan bir tanenin bile etrafında yeniden gırtlak oluşturulabiliyor" ifadesini kullandı.

GIRTLAK YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLİYOR

"Parsiyel" adı verilen cerrahi tekniği kullandıklarını kaydeden Doç. Dr. Haluk Özkul, "Bu yöntem, gırtlağın yarısının alınması durumunda bile yeniden gırtlak yapılmasını sağlıyor. Kalan yarım gırtlağın yeniden fonksiyon görebilmesi için rekonstrüksiyon adı verilen bir işlem uygulanıyor. Yani fonksiyonları korumak şartıyla gırtlak yeniden şekillendirip biçimlendirilebiliyor" diye konuştu.

SADECE KANSERLİ SES TELİ ALINIYOR

Yöntemin Türkiye'de uzun süredir başarıyla uygulandığını belirten Doç. Dr. Haluk Özkul, kanserde erken teşhisin önemine değinerek "Örneğin, ses tellerindeki bir kanser vakasında erken teşhisle sadece kanserli ses telinin alınması yeterli oluyor. O hastalar hayatlarının geri kalanında kendi gırtlaklarıyla bütün fonksiyonlarını rahatlıkla sürdürebiliyor" ifadesini kullandı.

DOKU NE ZAMAN ÇIKARILIR?

Hastalığın gırtlağın değişik noktalarına doğru ilerlemesi durumunda kanserden tam olarak kurtulabilmek için daha çok doku çıkartılması gerektiğini aktaran Dr. Haluk Özkul, "Gırtlak kanseri ile uğraşan hekimler, hastaya en iyi kanser cerrahisini yapmayı, hiç tümör bırakmamayı, hastanın boynunda iz bırakmamayı, konuşabilmek için başka maddelere başka yabancı cihazlara ihtiyaç duymasının önüne geçmeyi, geleceğe dönük olarak ise, bu hastalık nüksetmeyecek şekilde bir tedavi uygulamaya çalışırlar" dedi. Dr. Haluk Özkul, parsiyel yöntemiyle her operasyonda bir öncekinden daha başarılı sonuçlar almayı hedeflediklerinin altını çizerek "Bu tekniği kullanarak çok sayıda başarılı operasyona imza attık" şeklinde konuştu.

HASTA HIZLA İYİLEŞİYOR

Başarılı bir operasyonun ardından hastanın kısa sürede sağlığına kavuşabileceğini dile getiren Dr. Haluk Özkul, kişinin yapısına ve ameliyatın boyutuna göre sürenin değişebileceğini kaydetti. Doç. Haluk Özkul, "Gırtlağı normal fizyolojiyi sağlamak için farkı bir duruma sokuluyor. Burada vücudun bu yeni durumu kabullenmesi, damarların iyileşmesi ve fonksiyonların yerine gelmesi, haliyle bir süreç alıyor. Hastanın normal hayata denebilmesi için gerekli olan bu süreç kişiden kişiye göre değişiklik gösterebiliyor" diye konuştu.

AMELİYATTAN SONRA NE YAPMALI?

Bu ameliyattan sonra hastalara düzenli bakım yapıldığının da altını çizen Dr. Haluk Özkul, Vakıf Gureba Hastanesi'nin bu konuda çok ileri seviyede olduğunu belirterek; "Memleketimizin her yerinden hastalarımız bize bu hastalık için başvuruyorlar. Bu başvurular sadece cerrahiden ibaret değil. Gırtlak kanserinde cerrahiye ilaveten radyoterapi yada kemoterapi görmesi gereken hastalarımız da oluyor. Bu konuda da hastanemizde imkanlarımız mevcut. Bizde ayrıca radyasyon onkolojisi kliniği var. Biz bu hastanede aynı zamanda ameliyattan sonra o tedavileri de yapabiliyoruz" dedi.

Münevver ÇAKIRTAŞ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6844 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim