• BIST 9693.46
  • Altın 2509.849
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.779
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Teknoparkta kiraya üst sınır geliyor

Teknoparkta kiraya üst sınır geliyor
1 Mart itibarıyla yürürlüğe giren Ar- Ge Kanunu'nu DÜNYA'ya değerlendiren Destek Patent Yönetim kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, metrekare başına 30 dolara kadar yükselen teknopark kiralarına üst sınır getirildiğini söyledi.

SERCAN AKINCI

Teknopark kiralarının metrekare başına 30 dolara kadar yükseldiğini belirten Destek Patent'in sahibi Kemal Yamankaradeniz, 1 Mart itibariyle yürürlüğe giren Ar- Ge Kanunu'yla buna bir üst sınır getirildiğini söyledi. Yasada ihtisas teknoparkları kurulmasının teşvik edildiğini vurgulayan Yamankaradeniz, "Buralarda olacak firmalara daha yüksek teknogirişim sermaye desteği verilecek. Bu şekilde genç firmalar uluslararası ihalelere katılabilecek konuma ulaşıyor" diye konuştu. Teknopark kiralarının metrekare başına 30 dolara kadar yükseldiğini belirten Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, 1 Mart'ta yürürlüğe giren Ar-Ge Kanunu'yla buna bir üst sınır getirildiğini ifade etti. Yasada ihtisas teknoparkları kurulmasının teşvik edildiğini de dile getiren Yamankaradeniz, "Buralarda olacak firmalara daha yüksek teknogirişim sermaye desteği verilecek" dedi. Ar-Ge Kanunu'nu DÜNYA'ya değerlendiren Yamankaradeniz, ihtisas teknoparkların kurulmasının teşvik edilmesiyle birlikte daha çok yüksek teknolojili ürün üretilmesinin önünün açıldığını kaydederek, buralarda daha yüksek teknogirişim sermaye desteği verileceğini bildirdi.

Yüksek cezalar bezdiriyor

40'a yakın teknopark olmasına rağmen Türkiye'yi ileri aşamalara zıplatacak projelerin ortaya çıkmadığına değinen Yamankaradeniz, "Kanada ileri teknoloji üreten firmalara 50100 milyon dolarlık bütçeler sağlıyor. Bu şekilde genç firmalar uluslararası ihalelere katılabilecek konuma ulaşıyor. Türkiye'de de bunun önü açılıyor. Bu kanunla üniversite- sanayi işbirliği gelişecek" ifadelerini kullandı.

Teknoparklarda ve Ar- Ge merkezlerinde denetimin Maliye Bakanlığı tarafından yapılıyor olmasının ciddi sıkıntılara yol açtığını dile getiren Yamankaradeniz, Ar-Ge mevzuatında olup da vergi usul kanununda yer almayan konularda firmaların sıkıştırıldığını kaydetti. Bu nedenle firmaların büyük cezalara karşılaştığını ifade eden Yamankaradeniz, "Özellikle büyük Ar- Ge merkezi kuranlarda çok oldu. Bursa'da bir firma en sonunda 'ArGe merkezini kapatacağız' dedi. Bir oto yan sanayi firması giriş- çıkış saatlerindeki aksamalar nedeniyle büyük cezalarla karşı karşıya kaldı. Onlar vergiden muaf olduğu için beklediğinin 10 katı üstü ceza aldı. Şimdi denetim Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na geçti. Ar- Ge bir iştah meselesidir. O iştah kesilmemeli" dedi.

PROJE PARASININ YÜZDE 85'İ HOCALARA VERİLECEK

Üniversite-sanayi işbirliğinin önündeki en büyük engelin döner sermaye olduğunu belirten Kemal Yamankaradeniz bu kesintiler nedeniyle bir projede görev alan öğretim görevlisinin eline yüzde 50'den daha az para geçtiğini aktardı. Yeni Ar-Ge Kanunu ile birlikte bu kesintilerin azalacağını ifade eden Yamankaradeniz, "Şimdi hocaya direkt yüzde 85 ödenecek, üniversiteye yüzde 15 kalacak. Burada vergi de olmayacak. Bu büyük bir sinerji yaratacak" dedi. Yamankaradeniz, şöyle devam etti: Firmalara müşterek iş yapmanın önünü de açıldı. Şu ana kadar siparişi alan sadece bu teşviklerden yararlanabiliyordu. Ar-Ge için bir çalışmayı bir başka firmaya yaptırdığınızda siparişi veren de yararlanacak. Bu kanun Ar-Ge'deki problemleri çözmüş ve gelişmiş ülkeler seviyesine getirmiş olacak."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2061 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim