• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

Tekrar doktorluğa dönseniz muayenehane açar mısınız?

Tekrar doktorluğa dönseniz muayenehane açar mısınız?
'Obez değil şişman' tartışmalarını başlatan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hedefinin on kilo vermek olduğunu söyledi. "Ben de şişmanım" diyen Bakan Akdağ, elini öpmeye gideceği annesinden bile az kalorili yemek istedi.

'Obez değil şişman' tartışmalarını başlatan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hedefinin on kilo vermek olduğunu söyledi. "Ben de şişmanım" diyen Bakan Akdağ, elini öpmeye gideceği annesinden bile az kalorili yemek istedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ gündemi ısıtan tartışmalı konulara imzasını attı. Tam Gün Yasa Tasarısı iptal edilirken dikkatleri üzerine çekti, "obez değil şişko" diyerek önemli bir polemik konusu başlattı. Kendisi ile geçtiğimiz hafta İstanbul'da buluştuk. Tam da seçim listelerinin açıklanacağı saatlerdi ama onda en ufak bir heyecan yoktu. En hararetli konuları en sakin ses tonu ile yanıtladı: Bir ara İstanbul'da yaşayan annesini aradı elini öpmek istediğini söyledi. Akşam yemeği için "kalorisiz olsun anne" dedi. iPhone'unu tüm tartışmalara karşın kulaklıksız kullanması dikkatimi çekti. Sonra sorularımı yanıtladı:

Tam Gün Yasa Tasarısı'nın iptaline şaşırdınız mı, bu kararı bekliyor muydunuz?
Şaşırmadım. Kamuda çalışan doktorların özel hastanede çalışma iznini iptal etti. Bir tek muayenehaneler kaldı. Bunun da birkaç ay içinde çözümleneceğini düşünüyorum. Üniversite hastanelerinin içine taşınmış muayenehaneler, özel muayenehaneler, özel ameliyatlar bitti. Üniversite hastanesine gittiğiniz zaman orada kadrolu çalışan bir öğretim üyesinin sağlık hizmetinden yararlanmak için artık para ödemiyorsunuz. Millet bir daha geriye dönüş yapmaz. İhtiyacı olan bir vatandaşın, bir garibanın, karnındaki çocuk için her ay 300-500 lira muayenehaneye para vermesini vicdanınız kaldırır mı? Kamuda çalışan ve hasta muayene eden 41 bin uzmandan bin 800'ünün muayenehanesi var. Ama bunlar etkin insanlar olduğu için kıyameti koparıyorlar.

Sizin muayenehaneniz varmış bugün 'keşke açmasaydım' diyebiliyor musunuz?
Burada yanlış anlaşılmasın ben muayenehane hekimlerini suçlu ilan etmiyorum. Kamuda çalışmayı tercih etmeyenler tabii ki muayenehanelerini açabilirler. O dönemde benim kendime ait şartlarım da vardı. 28 Şubat dönemiydi ve fişlenmiş doktorlarından, öğretim üyelerinden biriydim. Geleceğimin ne olduğunu bile bilemiyordum. Şükürler olsun bunlar bitti. Hekimlerin artık belli bir kazançları var, üstüne performans kazançları var.

PROFESÖR 12 BİN LİRA KAZANIYOR
Sizin getirdiğiniz sistemle bir profesör ne kadar kazanacak?
Kayseri, Erciyes, Gaziantep, Çukurova gibi köklü üniversite hastanelerinde bu performans sistemi tıkır tıkır işliyor. Kimsenin de bir şikayeti yok. Hasta muayene etmeyen bir profesör 4 bin TL kazanıyor. Ancak çalışırsa ve hastalarına destek verirse o zaman ortalama kazancı 12 bin TL'ye çıkıyor. Aralarında 17 bin TL kazanan da var.

Tekrar doktorluğa dönseniz muayenehane açar mısınız?
Muayenehane açarak çalışamam. Devlet hastanesinde ya da özel hastanede çalışırım o anki şartlara bağlı.

HEKİMLİĞİ ÖZLEMEDİM
Doktorluğu özlüyor musunuz?
Doğrusu hekimliği çok özlemedim. Ben hekimliği hep insana hizmet aracı olarak gördüm. Doktorken birkaç yüz kanserli çocuğa hizmet edebiliyordum şimdi yılda 1 milyon 300 bin çocuğu koruma imkanım var. Bu yaptığım iş toplum hekimliği gibi bir şey...

VÜCUT KİTLE İNDEKSİM 29...
Obezite kelimesine Türkiye daha yeni alışıyordu siz "şişmanlık" denilmesini istediğiniz için çok tepki aldınız, şişmanların size oy vermemesinden korkmuyor musunuz?
Sigara ile ilgili çalışmalar yaptığımız zaman bunlar çok tartışıldı. Referanduma yakındı. Türkiye'nin şu anda en önemli konularından biri şişmanlık. Şişmanlık diyabete yakalanmamıza, kalp hastası olmamıza neden olabilir, bazı kanserlerin sıklığını artırabilir, solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Benim görevim vatandaşı korumak. Kilolarla mücadele etmek, sigara ile mücadele etmekten daha zor. Amerika'nın şişmanlık seviyesine ulaştık. Şişmanlığın hastalığı daha çok çağrıştırdığını düşündüm. Ben kendim şişmanlık sınırındayım zaten, bunu bilen bir kişiyim. Vücut kitle indeksim 29. Bir tarafına attığım zaman ayağımı, kiloluyum, diğer tarafa attığım zaman şişmanım. Biraz daha teşvike yol açıyor. Vatandaşımızın başımızın üstünde yeri var.

Kilolarınıza karşı nasıl önlem alıyorsunuz?
Az yemeye çalışıyorum. Akşam eve gittiğimde yanlış olan bir şey yapıyordum, yemek yiyordum. Şimdi yemiyorum, ondan vazgeçtim. Kafama koydum on kilo vereceğim, zaten seçim döneminde zayıflarız. Adım sayacı kullanmaya başladım. Bu duyarlılık bende ne zamandır var. Önemli olan tabağın bitecek sözü değil. Tabağı çok doldurmamak. Tabağı çok doldurup neden çöpe atalım.

ESRA TÜZÜN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3935 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim