• BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Tekrarlayan arpacık gözü bozuyor

Tekrarlayan arpacık gözü bozuyor
Arpacık sadece güzelliğinizi bozan kozmetik bir sorun değil

Arpacık pek çok insanın hayatı boyunca karşılaştığı küçük kozmetik bir sorun olarak bilinmektedir ancak dikkat edilmediği takdirde pek çok kalıcı şişliğe neden olabilirken,
bazen kırma kusurlarına, gözlük ihtiyacına, alerji ya da yetersiz kirpik hijyenine de işaret edebilir. Memorial Ataşehir Hastanesi Göz Bölümü’nden Op. Dr. Olcay Şahin, “Arpacık ve tedavisi” hakkında bilgi verdi.

Kapakta şişlik, ağrı ve kızarıklıkla seyreder
Arpacık, kirpik dibindeki yağ bezlerinin tıkanması ve iltihaplanması ile oluşur; makyaj artıkları, uykusuzluk, kirli ellerin sürekli göze götürülmesi gibi nedenlerle olur.

Halk arasında arpacık olarak bilinen rahatsızlık göz kapaklarının akut bir enfeksiyonudur. Kapakta kızarıklık, şişlik, ağrı, çapaklanma, görmede bulanıklık gibi şikayetlere neden olur. Tedavi edilmezse daha da ilerleyerek göz çevresine yayılabilir, kulak önü lenf bezlerinin şişmesine yol açabilir, hatta bazen çok daha geniş bir alana da yayılabilir. Tedavi edilmediği ya da geç kalındığında kapakta şişlik kalıcı olabilir ve bu durum ancak ameliyatla tedavi edilebilir. Bu nedenle erken tedavi daha çabuk, daha kolay, sorunsuz, izsiz bir sonuç almamızı sağlar.

1 aydan fazla sürerse kalıcı çözüm şart
Öncelikle tıkalı olan bu bezlerin ucunun açılması için sıcak pansuman ve antibiyotikli göz damlası veya pomadı ile tedavi edilmelidir. 1 aydan fazla devam eden kistleşmiş arpacık; biz buna “şalazyon” diyoruz; artık kendi boşalamayacağı için lokal anestezi ile küçük bir kesi yapılarak boşaltılır, kistin içi temizlenir.

Küçük boyutta ise ve ucu varsa boşalıp geçebilir, ama büyük boyuttakiler tedavisiz geçmez ve kiste daha çabuk dönüşürler.

Ev çareleri:
Kaynamış gözün dayanacağı kadar ılımış sıcak su veya çay ile 5-10 dakikalık pansuman en iyi başlangıç tedavisidir. Azalmazsa göz doktoruna görünmekte fayda vardır, uygun antibiyotik tedaviye eklenmelidir.

Sürekli tekrarlıyorsa dikkat edin
Kırma kusurları yani gözlük ihtiyacı olabilir, alerji ve yetersiz kirpik hijyeni de sık arpacık çıkmasının nedenleridir.

Göz temizliğinize özen gösterin
Kirpik hijyenine dikkat edilmeli; yapılan göz makyajı iyi temizlenmeli, temiz olmayan ellerle sürekli gözler ovuşturulmamalıdır.

Kirli ortamlarda çalışanlar ve sürekli göz makyajı yapanlar akşamları düzenli kirpik temizliği ve sıcak pansuman uygulayabilirler; piyasada kirpik temizliği için solüsyonlar, kirpik şampuanları mevcuttur, ya da en basitinden göz yakmayan bebek şampuanları aynı işlevi görecektir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7966 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim